Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.6° 27.8°
1 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 24.7°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.0°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 24.0°
0 BF
47%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
2 BF
36%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 25.7°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
42%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.5° 25.5°
2 BF
64%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.6° 24.9°
0 BF
38%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.7° 24.5°
1 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
3 BF
40%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
32.1° 26.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.7° 24.7°
0 BF
81%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
EUROKINISSI

Σφοδρές μάχες στη Τζαμπαλία, ενώ η βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα

Την ώρα που αξιωματούχοι και νομικοί εκπρόσωποι του Ισραήλ απέρριπταν προκλητικά στη Χάγη τα περί γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας (προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και εντός της αίθουσας), ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιδίδονταν σε αδυσώπητους βομβαρδισμούς στη Ράφα και την Τζαμπαλία κι ενώ –σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές– οι δύο κύριες διελεύσεις του θύλακα παρέμειναν κλειστές για βοήθεια. 

Είναι γεγονός ότι ο IDF τα έχει βρει σκούρα απέναντι στους Παλαιστινίους μαχητές που αντιστέκονται ακόμα, με τις μάχες που διεξάγονται να είναι σφοδρές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στην Τζαμπαλία διεξάγονται «ίσως οι σφοδρότερες» μάχες στη ζώνη αυτή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα, στις 27 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι «ολοκλήρωσε τη διάλυση της στρατιωτικής δομής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» και πλέον επικεντρωνόταν «στο κεντρικό και νότιο» τμήμα του θύλακα. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στην Τζαμπαλία.

«Η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Τζαμπαλία μέχρι την άφιξή μας πριν από μερικές ημέρες», ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός του, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωνε ότι στη βόρεια Γάζα υπήρχαν πλέον μόνο «τρομοκράτες που δρουν σποραδικά και χωρίς διοίκηση».

Πριν από τον πόλεμο αυτός ο καταυλισμός ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια έκταση 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο

Οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, λόγω των δυσκολιών να εισέλθει η βοήθεια στον θύλακα και τα πολλά πρακτικά εμπόδια που εγείρονται συνεχώς. «Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, και θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες, και ολοένα και λιγότερη πρόσβαση στον πληθυσμό, οπότε γίνεται όλο και πιο επείγον» να προσφέρουμε ανθρωπιστική απάντηση, δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και μία εβδομάδα και η είσοδος βοήθειας έχει ουσιαστικά διακοπεί αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – κάτοικοι της πόλης και εκτοπισμένοι από τους περισσότερους από επτά μήνες πολέμου. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την ανατολική Ράφα.

«Το κλείσιμο αυτής της διάβασης μας φέρνει σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ιατρικό τομέα αλλά επίσης και για την εναλλαγή του προσωπικού του ΟΗΕ και των ιατρικών ομάδων», υπογράμμισε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη. 

«Όμως το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που λάβαμε στη Γάζα χρονολογούνται πριν από την 6η Μαΐου», πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.«Καταφέραμε να μοιράσουμε κάποιες προμήθειες αλλά μας λείπουν ακόμη πολλά, κυρίως τα καύσιμα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε.

Στις 7 Μαΐου ισραηλινά άρματα μπήκαν στην ανατολική Ράφα, κατέλαβαν την ομώνυμη συνοριακή διάβαση και την έκλεισαν. Το πέρασμα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό ο οποίος απειλείται από λιμό στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα επί του παρόντος είναι αυτό των καυσίμων», επέμεινε ο Γιασάρεβιτς. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι χρειάζονται 1,4-1,8 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων κάθε μήνα για να λειτουργούν τα νοσοκομεία και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα υγείας. «Μέχρι χθες και μετά το κλείσιμο της διάβασης μπήκαν στη Ράφα μόνο 159.000 λίτρα, για όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους. Είναι ξεκάθαρα ανεπαρκές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει.

→ Ο IDF ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα πτώματα τριών ομήρων, μέσα σε σήραγγες της Χαμάς, στην Τζαμπαλία. Μεταξύ των πτωμάτων, η Σάνι Λουκ που είχε έρθει από τη Γερμανία για ένα μουσικό φεστιβάλ και είχε πιαστεί όμηρος από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σφοδρές μάχες στη Τζαμπαλία, ενώ η βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας