Ελάχιστες ώρες χρειάστηκε να περάσουν μέχρι να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, να απαγορεύσει τη λειτουργία του καταριανού δικτύου Al Jazeera να λειτουργεί στο έδαφός του. Ήδη έχει διακοπεί η τηλεοπτική μετάδοση του προγράμματός του στα αγγλικά και τα αραβικά, ενώ δεν είναι δυνατή ούτε η πρόσβαση των χρηστών διαδικτυακά μέσω του ισραηλινού δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, το Al Jazeera στα αραβικά και το Al Jazeera στα αγγλικά δείχνουν ένα μήνυμα σε μαύρο φόντο που λέει: «Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η μετάδοση του δικτύου Al Jazeera ανεστάλη στο Ισραήλ».
Νωρίτερα, το Al Jazeera καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το γραφείο του στο Ισραήλ και να κατάσχει τον εξοπλισμό του, μιλώντας για «εγκληματική ενέργεια»,ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατασχεθεί ο εξοπλισμός του. Με ανάρτησή του στο Χ, το τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο από το Κατάρ σημειώνει:
«Καταδικάζουμε αυτή την εγκληματική ενέργεια του Ισραήλ που παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση στην πληροφορία».
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η απόφαση ελήφθη μετά την έγκριση από τη Βουλή του Ισραήλ νόμου που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο υπουργός Επικοινωνιών , Σλόμο Κάρχι, μπορούσε να διατάξει τη διακοπή των εκπομπών του καναλιού στο Ισραήλ, τόσο στην αραβική όσο και στην αγγλική γλώσσα, να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ και να κατάσχει εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από το προσωπικό της, με εξαίρεση τηλέφωνα και υπολογιστές. Επίσης, μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση μέσω διαδικτύου από το Ισραήλ στον ιστότοπο του Al Jazeera.
Αντιδράσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη
Η κίνηση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης, που στην ουσία επιχειρεί να λογοκρίνει κάθε πληροφορία που έρχεται ενάντια στο δικό της αφήγημα για τον πόλεμο στη Γάζα, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αίτημα για προσωρινή αναστολή εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει το Al Jazeera.
Στον ιστότοπό της, η Ένωση αναφέρει ότι η ενέργεια της κυβέρνησης Νετανιάχου «παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθερία του Τύπου και εμποδίζει τους πολίτες και τους κατοίκους να λαμβάνουν μια ποικιλία πληροφοριών που δεν ταιριάζει με την ισραηλινή αφήγηση ή δεν μεταδίδεται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης».
Η Χαμάς, από την πλευρά της καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει το Al Jazeera ως «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου», καλώντας τις διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον Τύπο να «το καταδικάσουν και να λάβουν τιμωρητικά μέτρα εναντίον του».
Επίσης, ο Σάμι Αμπου Σααντέχ, επικεφαλής του κόμματος Balad, το οποίο εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, σχολιάζοντας το συμβάν αναρωτήθηκε τι θα έκαναν οι δημοκρατικοί σύμμαχοι του Ισραήλ για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.
«Η ακραία κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι επικίνδυνη για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή», επισήμανε, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο του Al Jazeera είναι μια οπισθοδρομική και γελοία απόφαση».
Από την πλευρά του, ο Τιμ Ντόσον, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την κίνηση του Ισραήλ να κλείσει το Al Jazeera, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης, το κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών είναι κάτι που κάνουν οι αυταρχικές κυβερνήσεις».
«Το Ισραήλ θέλει να λέγεται δημοκρατία, αλλά η ιδέα ότι μπορεί απλώς να κλείσει έναν διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα μεγάλης φήμης και ιστορίας είναι φρικτή», πρόσθεσε ο Ντόσον.
Και τόνισε ότι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο αποκλείστηκαν από τη Γάζα, λόγω του πολέμου, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των Παλαιστινίων δημοσιογράφων στον θύλακα είναι «κάτι περισσότερο από συγκλονιστικό».
ο Ντόσον εξήγησε ότι στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρεπόταν να λειτουργούν ελεύθερα κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς υπήρξαν απειλές. «Όλα αυτά αποδεικνεύουν καταστολή του ελεύθερου ρεπορτάζ», τόνισε ο Ντόσον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας