Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.6° 20.1°
4 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.2° 20.2°
3 BF
66%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.0° 19.3°
4 BF
70%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.6° 17.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.6° 13.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.2° 20.5°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.5° 19.6°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.4°
4 BF
68%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 17.9°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
71%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
65%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.5° 18.8°
2 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 22.1°
4 BF
70%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
22.7° 18.8°
2 BF
62%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.3°
1 BF
66%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 20.0°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
Dubai
AP Photo/Jon Gambrell

Τα ΗΑΕ διαψεύδουν την «σπορά νεφών» πριν τον κατακλυσμό

Στην επιστροφή της ξηρασίας προσβλέπουν οι κάτοικοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ήρθαν αντιμέτωποι με καταρρακτώδεις βροχές - ρεκόρ για τα δεδομένα του άνυδρου έθνους της Αραβικής Χερσονήσου.

Στο μεταξύ, καθώς ειδικά το Ντουμπάι δέχθηκε τεράστιους όγκους νερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και το διεθνές αεροδρόμιο, κυκλοφορούν θεωρίες πως στον κατακλυσμό μπορεί να συνέβαλε η «σπορά νεφών», μια τακτική που χρησιμοποιούν για να προκαλέσουν βροχοπτώσεις. Αυτό το επιχειρούν με ειδικές πτήσεις μικρών αεροσκαφών που πετούν μέσα από σύννεφα, καίγοντας ειδικές φωτοβολίδες αλατιού.

Όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του Associated Press, αρκετές αναφορές επικαλούνται μετεωρολόγους του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας να λένε ότι πραγματοποίησαν έξι ή επτά πτήσεις σποράς νεφών πριν από τις βροχές. Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι σε όλη τη χώρα πέταξε τη Δευτέρα ένα αεροσκάφος που συνδέεται με τις προσπάθειες  σποράς νεφών των ΗΑΕ.

Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), που είναι υπεύθυνο για αποστολές σποράς νεφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διέψευσε τις αναφορές ότι πραγματοποίησε την τεχνική τροποποίησης του καιρού πριν από τις ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο οργανισμός είπε στο CNBC ότι δεν έστειλε πιλότους για επιχειρήσεις σποράς πριν ή κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη.

Ο Omar AlYazeedi, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του NCM, είπε ότι η υπηρεσία «δεν πραγματοποίησε καμία επιχείρηση σποράς κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης (σ.σ. φαινομένων)».

«Μία από τις βασικές αρχές της σποράς των νεφών είναι ότι πρέπει να στοχεύσετε τα σύννεφα στο πρώιμο στάδιο πριν βρέξει, εάν έχετε μια κατάσταση έντονης καταιγίδας, τότε είναι πολύ αργά για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε λειτουργία σποράς».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των ανθρώπων, των πιλότων και των αεροσκαφών μας. Το NCM δεν πραγματοποιεί εργασίες σποράς νεφών κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων».

Επίσης, η National, μια αγγλόφωνη, κρατική εφημερίδα στο Άμπου Ντάμπι, επικαλέστηκε σήμερα Τετάρτη έναν ανώνυμο αξιωματούχο στο μετεωρολογικό κέντρο ότι δεν πραγματοποιήθηκε σπορά νεφών την Τρίτη, χωρίς να έχει αναγνωρίσει προηγούμενες πτήσεις.

Η διάψευση του NCM ακολουθεί μια προηγούμενη αναφορά του Bloomberg, στην οποία ο Αχμέντ Χαμπίμπ, ειδικός μετεωρολόγος, είχε πει ότι οι βροχές της Τρίτης προήλθαν εν μέρει από τη σπορά των νεφών. Ο Χαμπίμπ είπε αργότερα στο CNBC ότι έξι πιλότοι είχαν πραγματοποιήσει αποστολές στο πλαίσιο του τακτικού πρωτοκόλλου, αλλά δεν είχαν σπείρει κανένα σύννεφο. Το CNBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις από το AP.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ενεργοβόρες μονάδες αφαλάτωσης για την παροχή νερού, πραγματοποιούν τη σπορά νεφών εν μέρει για να αυξήσουν τα φθίνοντα, περιορισμένα υπόγεια ύδατά τους.

Οι αποστολές σποράς εισήχθησαν τη δεκαετία του 1990 και πλέον εκτελούνται περισσότερες από 1.000 ώρες σποράς σύννεφων ετησίως, γράφει σχετικά το CNBC.

Βροχή έπεσε επίσης στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή γενικά είναι υπεύθυνη για πιο έντονες και συχνότερες ακραίες καταιγίδες, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Το Ντουμπάι φιλοξένησε τις συνομιλίες για το κλίμα COP28 των Ηνωμένων Εθνών μόλις πέρυσι. Η άνοδος της θερμοκρασίας και άλλες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για τη ζωή στην περιοχή που ήδη ψήνεται.

142 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες

Οι βροχές άρχισαν αργά τη Δευτέρα, βυθίζοντας την άμμο και τους δρόμους του Ντουμπάι με περίπου 20 χιλιοστά βροχής, σύμφωνα με μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Οι καταιγίδες εντάθηκαν γύρω στις 9 το πρωί της  Τρίτης και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ρίχνοντας περισσότερη βροχή και χαλάζι στην πόλη που είχε κατακλυστεί.

Μέχρι το τέλος της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά βροχής είχαν πέσει στο Ντουμπάι μέσα σε 24 ώρες. Ο μέσος όρος έτους είναι  94,7 χιλιοστά βροχής.

Η βροχή είναι ασυνήθιστη στα ΗΑΕ, ένα άνυδρο έθνος της Αραβικής Χερσονήσου, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Πολλοί δρόμοι και άλλες περιοχές στερούνται αποστράγγισης λόγω της έλλειψης τακτικών βροχοπτώσεων, προκαλώντας πλημμύρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ΗΑΕ διαψεύδουν την «σπορά νεφών» πριν τον κατακλυσμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας