Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 14.2°
4 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.2° 10.6°
3 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
4 BF
41%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
11.9° 10.9°
3 BF
54%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 9.6°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
8°C
10.9° 8.4°
1 BF
46%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
49%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.5° 15.5°
3 BF
76%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.2°
1 BF
46%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 15.8°
4 BF
58%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.7° 10.7°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
51%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
13.0° 11.2°
0 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.1° 11.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
2 BF
67%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 13.4°
3 BF
61%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.3° 11.6°
1 BF
71%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.7° 10.3°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
0 BF
49%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
Γάζα - Ισραήλ
Ισραηλινός στρατιώτης περπατά στα συντρίμμια, στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης στη Χαν Γιουνίς. | (AP Photo/Sam McNeil)
Αχνές ελπίδες για ανακωχή, εν όψει Ραμαζανιού

Πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στην πολύπαθη Γάζα UPD

Οι ΗΠΑ έριξαν, πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η ρίψη της βοήθεια, που σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση περιελάμβαναν 38.000 γεύματα, έγινε από τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.

Η βοήθεια, αν και σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που υπάρχουν για τροφή και φάρμακα στον παλαιστινιακό θύλακα, παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ ως μέρος των «συνεχιζόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές στους ανθρώπους στη Γάζα».

Η βοήθεια ήρθε δύο μέρες μετά τη μεγάλη σφαγή περισσότερων από 110 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, από ισραηλινά πυρά, ενώ περίμεναν να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και η Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας, αναφέρουν ότι «πραγματοποίησαν συνδυασμένη αεροπορική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις 2 Μαρτίου 2024, μεταξύ 3:00 και 5:00 μ.μ. (ώρα Γάζας) για την παροχή ουσιαστικής ανακούφισης στους αμάχους που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Η συνδυασμένη επιχείρηση περιελάμβανε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και RJAF C-130 και αντίστοιχους στρατιώτες του Στρατού που ειδικεύονταν στην εναέρια παράδοση προμηθειών, κατασκεύασαν δέσμες και εξασφάλισαν την ασφαλή απόρριψη επισιτιστικής βοήθειας».

Και προστίθεται ότι «τα αμερικανικά C-130 έριξαν πάνω από 38.000 γεύματα κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών στην κρίσιμη βοήθεια».

Ενώ σημειώνεται ότι «οι ανθρωπιστικές αεροπορικές ρίψεις του Υπουργείου Άμυνας συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές στους ανθρώπους στη Γάζα. Διεξάγουμε σχεδιασμό για πιθανές επακόλουθες αποστολές παροχής αερομεταφερόμενης βοήθειας. Αυτές οι αεροπορικές ρίψεις αποτελούν μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων με την επέκταση της ροής βοήθειας μέσω χερσαίων διαδρόμων και διαδρομών».

Ελπίδες για ανακωχή στο Ραμαζάνι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αύριο Κυριακή αναμένεται ότι θα επαναληφθούν στην Αίγυπτο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν για τη διάρκεια πιθανής εκεχειρίας, αλλά και για την απελευθέρωση κρατουμένων. Ωστόσο, διευκρίνιζαν ότι η ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας απαιτεί ακόμη την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ από τη βόρεια Γάζα, αλλά και για την επιστροφή των κατοίκων της στις εστίες τους.

Ανέφεραν επίσης ότι η σφαγή στην ουρά για την ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και αιτήματα για ανεξάρτητη έρευνα, δεν επιβράδυνε τις διαπραγματεύσεις, Αντίθετα, φέρεται να αύξησε την πίεση προς τους διαπραγματευτές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εκφράσει την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι, η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων, που διαρκεί περίπου ένα μήνα και ξεκινάει 10 Μαρτίου. Αυτό φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλικι. Σε συνέντευξη Τύπου στην Αττάλεια της Τουρκίας, είπε επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «η μοναδική νόμιμη αρχή» που μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

ΗΠΑ: «Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει»

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το πλαίσιο συμφωνίας για κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων στη Γάζα είναι έτοιμο, με τη συμφωνία του Ισραήλ, και εξαρτάται από τη Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η συμφωνία βασικά υπάρχει. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά».

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Και μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται» για να σφραγισθεί μια συμφωνία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μία εβδομάδα.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Αντιπρόσωποι των χωρών αυτών «θα επαναλάβουν την Κυριακή στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα», μετέδωσε ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμός AlQahera News. «Όλα τα μέρη θα συμμετάσχουν» σ' αυτές τις συνομιλίες, διευκρίνισε επικαλούμενος «υψηλόβαθμούς αξιωματούχους».

Η πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, ανέφερε πως αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος «θα πάει να συναντήσει τους Αιγύπτιους που επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις γύρω από μια κατάπαυση του πυρός για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των συνομιλιών που έχουν στόχο να διακοπεί η (ισραηλινή) επίθεση και ο πόλεμος και να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια ανταλλαγή ομήρων».

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Πυκνές είναι οι κινητοποιήσεις πολιτών και στο Ισραήλ, τόσο από οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα όσο και από Άραβες πολίτες που ζητούν να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ πραγματοποιείται συγκέντρωση οικογενειών Ισραηλινών ομήρων, που για μια ακόμη φορά θα ζητήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερωθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ισραηλινοί διαδηλωτές, με επικεφαλής συγγενείς Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, βαδίζουν προς την Ιερουσαλήμ για να πιέσει την κυβέρνηση Νετανιάχου. Συμμετέχοντας στην πορεία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς.

Καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις, από αέρος, αλλά και χερσαίες, συνεχίζονται στον παλαστινιακό θύλακα, οι οικογένειες δηλώνουν απογοητευμένες από την ισραηλινή κυβέρνηση. Κυρίως ανησυχούν ότι οι συγγενείς τους θα σκοτωθούν εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Τους φόβους αυτούς επιβεβαίωσε η Χαμάς, η οποία με δήλωσή της την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.

Στην Καφρ Κάνα, αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, οι κάτοικοι διαδήλωσαν απαιτώντας τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στην πολύπαθη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας