Οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, αναφέρουν Wall Street Journal και Reuters.
Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας, όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα του αμερικανικού εντύπου, που, επικαλούμενο Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, ο οποίος δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Τέσσερις πηγές, που δεν κατονομάζονται λόγω του ευαίσθητου θέματος, επικαλείται και το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, περιγράφοντας ως κίνηση έκτακτης ανάγκης από το Κάιρο την κατασκευή του καταυλισμού, με την Αίγυπτο πάντως να αρνείται ότι διενεργεί τέτοιες προετοιμασίες, αν κι έχει επανειλημμένα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η καταστροφική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα να εκτοπίσει χιλιάδες Παλαιστίνιους στο Σινά - κάτι που για το Κάιρο θα ήταν εντελώς απαράδεκτο - απηχώντας προειδοποιήσεις κι από άλλα αραβικά κράτη όπως η Ιορδανία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός κατοίκων της Γάζας να περάσει τα σύνορα, πάντα κατά το κείμενο της WSJ.
Κατά την πρώτη πηγή του Reuters, η κατασκευή του στρατοπέδου προσφύγων ξεκίνησε πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες και θα προσφέρει προσωρινό καταφύγιο σε οποιοδήποτε σενάριο που θέλει ανθρώπους να περνούν τα σύνορα «μέχρι να επιτευχθεί λύση». Εξάλλου, τρεις πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η Αίγυπτος είχε αρχίσει να προετοιμάζει μια περιοχή στην έρημο με κάποιες βασικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι αυτό ήταν ένα έκτακτο βήμα.
Μια οργάνωση ακτιβιστών, το Ίδρυμα Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δημοσίευσε φωτογραφίες, σύμφωνα με τις οποίες φορτηγά, γερανοί κι άλλα κατασκευαστικά μηχανήματα εργάζονται στην περιοχή, ενώ φαίνονται και τσιμεντένια τείχη. Επικαλούμενο άγνωστη πηγή, το Ίδρυμα υποστήριζε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες αποσκοπούσαν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής σε περίπτωση μαζικής φυγής Παλαιστινίων.
Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά ωστόσο, αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για Αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.
Κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας, έχουν συρρεύσει στην πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πήγαν αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του θυλάκου, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερις και πλέον μήνες.
Κατά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντιταχθούν σε οποιονδήποτε εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα. Μία από τις πηγές του Reuters ανέφερε εξάλλου ότι η Αίγυπτος είναι αισιόδοξη πως οι συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο και ο καθορισμός της περιοχής στα σύνορα για τη δημιουργία καταυλισμού αφορά προσωρινό και προληπτικό μέτρο.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έφθασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ πως θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ισραηλινές ενέργειες απειλούσαν τη συνέχεια των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιορδανία - μια αναφορά στις ειρηνευτικές συνθήκες και με τα δύο αραβικά κράτη. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι σημείωσε με νόημα ότι το Κάιρο έχει διατηρήσει τη συμφωνία ειρήνης με το Τελ Αβίβ για 40 χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει όσο και οι δύο πλευρές δεσμεύονται σε αυτήν.
Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει πως αξιωματικός του ισραηλινού στρατού είπε πως εξετάζεται το σενάριο ο άμαχος πληθυσμός να οδηγηθεί βόρεια, εκτός της εμπόλεμης ζώνης, αλλά εντός του θυλάκου. Άλλωστε και ο Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο ABC News, είχε πει ότι θα μπορούσαν να πάνε σε περιοχές βόρεια της Ράφα που έχουν εκκαθαριστεί από τον στρατό. Στο ίδιο πνεύμα και ο Ισραηλινός υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Άβι Ντίχτερ, σε σχόλιό του στο ραδιόφωνο του στρατού, υποστήριξε ότι υπήρχε «αρκετή γη δυτικά της Ράφα» και ανέφερε το Αλ Μαουάσι - μια περιοχή στην ακτή.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «ψευδαίσθηση» να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος εντός της και προειδοποίησε για την πιθανότητα διαρροής Παλαιστινίων στην Αίγυπτο εάν το Ισραήλ ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, κάνοντας λόγο για «ένα είδος αιγυπτιακού εφιάλτη».
Η Αίγυπτος έχει πλαισιώσει την αντίθεσή της στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης αραβικής απόρριψης οποιασδήποτε επανάληψης της «Νάκμπα» ή «καταστροφής», όταν περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον πόλεμο γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ, το 1948.
Με περισσότερους από 28.500 ανθρώπους να έχουν ήδη σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η μοίρα των ανθρώπων που έχουν καταφύγει στη Ράφα έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε επιχείρηση χωρίς σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υποστηρίζουμε τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα. Οι ΗΠΑ δε χρηματοδοτούν στρατόπεδα στην Αίγυπτο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους».
«Όχι» Νετανιάχου σε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται να έχουν σταματήσει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε ρητά το όραμα των ΗΠΑ για μετά τον πόλεμο - ιδιαίτερα τις εκκλήσεις τους για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Μετά την τελευταία τηλεφωνική του συζήτησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία».
«Οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, θα προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ειρήνης», τόνισε στα εβραϊκά ο κ. Νετανιάχου μέσω X (του πρώην Twitter).
Η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, και αραβικές χώρες προσκείμενες στην Ουάσιγκτον, καταρτίζουν πλήρες σχέδιο, προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους αφού τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.
Το σχέδιο αναφέρεται σε κατάπαυση του πυρός «προβλεπόμενης διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων», απελευθέρωση ομήρων και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης, προοπτική που απορρίπτει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους που κατ’ αυτήν ευελπιστούν πως θα συναφθεί συμφωνία πριν από τη 10η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινά το ραμαζάνι. Το σχέδιο ενδέχεται να συζητηθεί στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, που ξεκινά σήμερα.
Πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Νάσερ
Στη νότια Γάζα, η έφοδος των ισραηλινών στρατευμάτων στο κεντρικό νοσοκομείο της περιοχής, προκάλεσε χάος για εκατοντάδες μέλη του προσωπικού και ασθενείς, καθώς αξιωματούχοι υγείας την Παρασκευή δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα στην εντατική πέθαναν, καθώς διακόπηκε η παροχή του οξυγόνου τους, ενώ στρατιώτες έκαναν τους χώρους άνω κάτω αναζητώντας τα λείψανα ομήρων που είχε απαγάγει η Χαμάς.
Η επιδρομή έγινε αφότου τα στρατεύματα πολιορκούσαν το Νοσοκομείο Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς για σχεδόν μια εβδομάδα, με το προσωπικό, τους ασθενείς και εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί να αγωνίζονται κάτω από σφοδρά πυρά, με όλο και λιγότερες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και νερού. Ώρες πριν καταλάβουν τα στρατεύματα το νοσοκομείο την Πέμπτη, ισραηλινά πυρά είχαν σκοτώσει έναν ασθενή και τραυμάτισαν άλλους έξι μέσα στο συγκρότημα, όπως είπε το προσωπικό.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα, ύστερα από την ισραηλινή επιδρομή. «Υπάρχουν ακόμα σοβαρά τραυματισμένοι και άρρωστοι νοσηλευόμενοι που είναι μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν καύσιμα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής ζωτικής σημασίας υπηρεσιών… Προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση, διότι άνθρωποι που συνεχίζουν να βρίσκονται στο νοσοκομειακό συγκρότημα Νάσερ χρειάζονται βοήθεια».
Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή του στο Νάσερ ως «ακριβείας και περιορισμένη» και σημείωσε ότι στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στις εγκαταστάσεις του, ότι εκεί κρατούσαν ομήρους και ότι σοροί ομήρων μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.
Δήλωσε εξάλλου ότι συνέλαβε «πάνω από 20 τρομοκράτες» που συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των «δεκάδων υπόπτων» που τέθηκαν υπό κράτηση στο νοσοκομείο. Υποστήριξε ότι βρήκε στον περιβάλλοντα χώρα του νοσοκομειακού συγκροτήματος «όλμους, χειροβομβίδες και άλλα όπλα που ανήκουν» στη Χαμάς, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τα είχε χρησιμοποιήσει η παλαιστινιακή οργάνωση για να βάλλει κατά των ισραηλινών δυνάμεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιδρομές και στον νότιο Λίβανο
Πέντε μαχητές της Χεζμπολά και του συμμαχικού της κινήματος Άμαλ σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι δύο οργανώσεις. Τα πλήγματα σημειώθηκαν έπειτα από σειρά αιματηρών επεισοδίων στη μεθόριο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, όπου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολά και των ισραηλινών δυνάμεων έχουν αυξηθεί, εγείροντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε τη νύκτα σε πλήγματα εναντίον πέντε χωριών στον νότιο Λίβανο.
Το σιιτικό κίνημα Άμαλ, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε πλήγμα εναντίον σπιτιού στο χωριό αλ Καντάρα.
Από την πλευρά της η Χεζμπολά επεσήμανε ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν. Με αυτούς τους θανάτους ανέρχεται σε 12 ο αριθμός των μελών του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, απαντώντας στις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.
10 άμαχοι και πέντε μέλη της Χεζμπολά, ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός διοικητής, σκοτώθηκαν χθες στον Λίβανο. Στην ισραηλινή πλευρά, μία στρατιώτης έχασε τη ζωή της από εκτόξευση ρουκέτας από τον Λίβανο. Προς το παρόν, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση αυτή.
Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 268 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολά και άλλων οργανώσεων, αλλά και 40 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Στην ισραηλινή πλευρά, 10 στρατιώτες και έξι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον στρατό.
Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα αναμένεται να εκφωνήσει νέα ομιλία σήμερα, τη δεύτερη αυτή την εβδομάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας