Αθήνα, 13°C
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΟΗΕ, Γενική Συνέλευση, Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Από τη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ | AP Photo/Bebeto Matthews

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ φέρνει ο Γκουτέρες το ψήφισμα για παύση πυρός στη Γάζα

Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιείται την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου με θέμα την άμεση κήρυξη κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους. Η σύγκληση του σώματος έρχεται μετά το αμερικανικό βέτο στο σχετικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα επιμείνει στην πρότασή του.

Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί του πολέμου έχουν φτάσει τις 18.000, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες.

Τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η εκπρόσωπος του προέδρου του σώματος, σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από αίτημα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και της ομάδας των αραβικών κρατών. Το αμερικανικό βέτο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους ότι αν δεν υπάρξει εκεχειρία, ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου είναι ορατός.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γενική Συνέλευση, της οποίας πάντως οι αποφάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές, θα ψηφίσει επί πρότασης η οποία σε μεγάλο μέρος της επαναλαμβάνει διατυπώσεις του κειμένου στο οποίο άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο ψηφίσματος εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, στα τέλη Οκτωβρίου, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες μέσα σε δέκα ημέρες να εγκριθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές), κείμενο που απηύθυνε έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. Δύο εβδομάδες αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε μια «μεσοβέζικη» πρόταση, καλώντας να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» και «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», αλλά ούτε «κατάπαυση του πυρός», ούτε καν «ανακωχή».

Την περασμένη εβδομάδα —ενεργοποιώντας, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμα, το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να «εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε κάποιο ζήτημα που «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»— ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού να πιέσει να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλοντας τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων. Ωστόσο, μετά το αμερικανικό βέτο της Παρασκευής, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι, «δυστυχώς» το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έκανε αυτό που έπρεπε και «το κύρος και η αξιοπιστία του» υπέστησαν πλήγμα.

Το κείμενο που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ καλούσε να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Το ψήφισμα ενέκριναν 13 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια απείχε (Βρετανία), αλλά το καταψήφισαν οι ΗΠΑ που ως κράτος-μόνιμο μέλος έχει δικαίωμα βέτο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ