Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τα τανκς να προθερμαίνουν τις μηχανές τους και τους στρατιώτες να βρίσκονται επί ποδός.
Τι συμβαίνει όμως και καθυστερεί το «πράσινο φως» για τη χερσαία επιχείρηση από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ;
Δύο πολύπειροι αναλυτές αρθρογραφούν για τους λόγους της διστακτικότητας του ισραηλινού στρατού και τους εξωτερικούς παράγοντες που ενδεχομένως θα καθορίσουν τις όποιες αποφάσεις.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος του BBC, Jeremy Bowen, σε σημερινό του σημείωμα, σημειώνει πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει δισταγμός» συνδέοντας το γεγονός με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη δυσκολία της επιχείρησης. «Ένα παράδειγμα πολύ δύσκολης αστικής σύγκρουσης που έχουν επισημανθεί είναι η επιχείρηση για την εξάλειψη του ISIS από την ιρακινή πόλη της Μοσούλης το 2017», γράφει.
Ο Jeremy Bowen έζησε τη σύγκρουση στο Ιράν διά ζώσης. «Ήμουν εκεί και είδα μια μεγάλη δύναμη Ιρακινών καταδρομέων, πολλοί από τους οποίους ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς (…). Έπρεπε να επιχειρήσουν σπίτι, σπίτι», σημειώνει και υπογραμμίζει πως «χρειάστηκαν μήνες κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας» που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες.
Ο έμπειρος δημοσιογράφος του BBC, στην ανάλυσή του, σημειώνει πως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος δισταγμού καθώς «η παρουσία ομήρων στη Γάζα είναι ένα πραγματικό ζήτημα τώρα για το Ισραήλ». Απελευθερώνοντας κάποιους ομήρους η Χαμάς «παίζει» πολύ έξυπνα το ψυχολογικό παιχνίδι φροντίζοντας να διατηρεί την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος να απελευθερωθούν και άλλοι χωρίς να θρηνήσουμε θύματα, υποστηρίζει.
Ο χρόνος της επιχείρησης εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Στην εκτίμηση ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει, τελικά, χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας καταλήγει ο αναλυτής της Ισραηλινής Haaretz, Αμος Χαρέλ, ο οποίος φροντίζει να σημειώσει ότι πολλά εξαρτώνται από τον Τζο Μπάιντεν.
«Θα ήταν πολύ δύσκολο για το Ισραήλ να επιτύχει κάποιο πραγματικό στρατιωτικό επίτευγμα κατά της Χαμάς μόνο μέσω αεροπορικών επιδρομών», αναφέρει ο Χαρέλ.
Ο αναλυτής της Haaretz, όπως και ο αναλυτής του BBC συνδέουν τον χρόνο της εισβολής με άλλους παράγοντες ενώ κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις προσδοκίες απελευθέρωσης ορισμένων από τους ομήρους, ιδίως παιδιών, γυναικών και ατόμων με διπλή υπηκοότητα.
Φυσικά, πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και αρκετοί διαβάζουν τον «φόβο» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τέλμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας