Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
26.2° 23.2°
2 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
23°C
25.0° 22.5°
2 BF
57%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.0°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
55%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.7°
2 BF
60%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
20°C
21.9° 19.8°
3 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.9°
2 BF
47%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 23.4°
4 BF
64%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
24.2° 19.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.8° 22.2°
1 BF
50%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 19.8°
2 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
0 BF
59%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 20.8°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΗΠΑ
Διαδηλώνουν στις ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός | AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Διπλωματικός πυρετός ενώ συνεχίζεται η πολιορκία της Γάζας

Στο Ισραήλ σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. ⇒ Στη διεθνή σκακιέρα οι διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να αφεθούν ελεύθεροι οι περίπου 200 όμηροι των μαχητών της Χαμάς και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομο. ⇒ Φόβοι για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. ⇒ Καθυστερεί η χερσαία εισβολή.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη ενώ το Ιράν καραδοκεί και προειδοποιεί πως δεν θα μείνει αναπάντητη μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα γίνει σήμερα ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς. Σκοπός του ταξιδιού είναι αφενός να εκφράσει την στήριξή του στο Ισραήλ και αφετέρου να προωθήσει την προσπάθεια αποτροπής επέκτασης της κρίσης.

AP Photo/Susan Walsh

Μια ημέρα μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αλλά και στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς,

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας (Τζον Κέρμπι), ο Τζο Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Με την πολιορκία της Γάζας να συνεχίζεται ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ συνεχίζει να βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους παράγοντες και θα μεταβεί σήμερα στην περιοχή της ανάφλεξης για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καθυστερεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Με τις σφαίρες να νικούν σε πρώτη φάση τη διπλωματία, στην πλάτη 2,3 εκατομμυρίων απελπισμένων ανθρώπων που κατοικούν στη μαρτυρική Γάζα, πληροφορίες θέλουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να συνεργάζονται για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (...) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες –σχεδόν εννιάωρες– συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες –αντί για 96, ως είθισται– στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα ίσως είναι η αιτία για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Με στρατεύματα να έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, η Χαμάς διαβεβαιώνει πως δεν φοβάται.

«Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

 

Ap photo
  • Σχεδόν 500.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους μέσα σε δέκα ημέρες, αφότου άρχισαν οι επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους σήμερα.
  • Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές
  • Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,3 εκατ. κατοίκων στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
  • Σχεδόν 1.000 υπήκοοι των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από το Ισραήλ με πτήσεις τσάρτερ που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με προορισμό χώρες της Ευρώπης 
  • Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.

Το «χαρτί» των ομήρων

Με σχεδόν αδύνατον να μπορέσει κανείς να προβλέψει τι θα ακολουθήσει ένα άλλο μείζον θέμα έχει να κάνει με τους ομήρους. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι στα χέρια της Χαμάς είναι 199 άνθρωποι με τον Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, να τονίζει πως «οι προσπάθειες όσον αφορά τους ομήρους είναι εθνική προτεραιότητα».

Ο Αμπού Ουμπέιντα από την πλευρά του ανέφερε χθες πως ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «200 ως 250», διευκρινίζοντας πως οι 200 βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων «παρατάξεων της αντίστασης».

«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Επανέλαβε εξάλλου πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις δέκα ημέρες του πολέμου.

Καραδοκεί το Ιράν

Με μια ανάφλεξη στην περιοχή να μην μπορεί να αποκλειστεί ωστόσο να μην θεωρείται το πιθανότερο σενάριο το Ιράν προειδοποίησε χθες ότι είναι πιθανή μια «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες».

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

Υπάρχει «πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης» που αναμένεται να εκτυλιχτεί «τις προσεχείς ώρες», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόταν στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον Χασάν Νασράλα, το Σάββατο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διπλωματικός πυρετός ενώ συνεχίζεται η πολιορκία της Γάζας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας