Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους των πόλεων του Ισραήλ ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις με τον υπουργό Άμυνας να ετοιμάζεται εντός της ημέρας να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής της. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις 8 μ.μ. ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έχει επενδύσει το πολιτικό μέλλον του στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, θα κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες.
Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες και πανό, διαδήλωσαν σε οδική αρτηρία στο Τελ Αβίβ σταματώντας την κυκλοφορία στο μέσο της εργάσιμης ημέρας για τουλάχιστον δύο ώρες, ενώ μια μικρή ομάδα έβαλε φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων σε δρόμο έξω από το λιμάνι, αποκλείοντας για λίγο τη διέλευση φορτηγών. Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από τον δρόμο μπροστά από συνεδριακό κέντρο στο κεντρικό Ισραήλ. Σε πολλά σημεία η αστυνομία, για να διαλύσει τις κινητοποιήσεις, χρησιμοποίησε βία και αύρες νερού.
Στην Ιερουσαλήμ, μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε στα τείχη της Παλιάς Πόλης από όπου κρέμασαν ένα τεράστιο αντίγραφο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας.
«Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας ως εβραϊκός λαός από κοινού στο κράτος που οικοδομούμε για 75 χρόνια», δήλωσε ο Άβινταν Φρίντμαν, που φορούσε εβραϊκό σάλι προσευχής στο κεφάλι. «Αγωνιζόμαστε γιατί αισθανόμαστε πως αυτό που συμβαίνει τώρα μιας διαλύει και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει».
Στη διάρκεια των εν εξελίξει κινητοποιήσεων, τουλάχιστον 87 διαδηλωτές προσήχθησαν από την αστυνομία: 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν ή προσήχθησαν στο Τελ Αβίβ, 15 στη Χάιφα (οι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι), δύο στην Ιερουσαλήμ και δέκα ακόμη σε άλλες περιοχές.
Επίθεση με μαχαίρι σε διαδηλωτές
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ενός φορτηγού στον αποκλεισμένο από τους διαδηλωτές αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν, επιτέθηκε κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών και τους απείλησε με μαχαίρι.
Για τον απωθήσουν, οι διαδηλωτές τον ψέκασαν με κάποιο καπνογόνο, ενώ οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον χτυπήσουν για τον απομακρύνουν.
Διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές του νότιου Ισραήλ.
Στην είσοδο της πόλης Εϊλάτ, περίπου 150 διαδηλωτές διαδήλωσαν και απέκλεισαν τον δρόμο για περίπου 20 λεπτά. Στις ομιλίες τους οι διαδηλωτές εξηγούσαν ότι αιτία της διαμαρτυρίας είναι ο αγώνας για «αξίες που είναι πάνω από το προσωπικό συμφέρον και πάνω από το εθνικό και θρησκευτικό συμφέρον», όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη. Ζητούν, όπως είπαν, «να εξαλειφθούν όλες οι διακρίσεις, η ληστεία και ο ρατσισμός προς τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και να μην επιστρέψουμε καν στην κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν την παραμονή των εγκαινίων της κυβέρνησης».
Αντίδραση από τις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στο Ισραήλ, η γενικευμένη αντίδραση των πολιτών και η εκτεταμένη αστυνομική βία έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, να σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον «εργάζονται με το Ισραήλ για να προωθήσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της σχέσης μας εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής δέσμευσης για δημοκρατική διακυβέρνηση και θεσμούς Προτρέπουμε τις αρχές να προστατεύσουν και να σεβαστούν το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης».
«Η δέσμευση των ανθρώπων τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους αποτελεί δύναμη των δημοκρατιών μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση
Η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου προβλέπει ότι η κυβέρνηση αποκτά αποφασιστική επιρροή στην εκλογή δικαστών, περιορίζοντας παράλληλα την εξουσία των δικαστηρίων να ακυρώνουν νόμους. Σήμερα επικυρώθηκε νόμος που περιορίζει τις περιστάσεις υπό τις οποίες μπορεί να απομακρυνθεί ο πρωθυπουργός.
Πρόκειται για ρύθμιση που ενδιαφέρει κυρίως τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος χρειάζεται προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Οι επικριτές του υποστηρίζουν πως θα εξασθενίσει τη δημοκρατία στο Ισραήλ και θα δώσει ανεξέλεγκτες εξουσίες στη σημερινή κυβέρνηση.
Δήλωση Γιόαβ Γκαλάντ
Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό εξελίξεων, ο υπουργός Άμυνας φέρεται ότι θα ζητήσει την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, θα επισημάνει το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στη χώρα, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και μέλη του ισραηλινού στρατού, που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους με την προωθούμενη νομοθεσία.μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 TV.
Ο Γιόαβ Γκάλαντ είναι ανώτερο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προς το παρόν, οι συνεργάτες του δεν έχουν επιβεβαιώσει τη δημόσια δήλωσή του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας