Με δραματικό ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα και ο χρόνος κυλάει μειώνοντας τις ελπίδες διάσωσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί και στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τους 23.000.
Στην Τουρκία έχουν ήδη καταμετρήσει 19.875 νεκρούς, ενώ στη Συρία οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουν ξεπεράσει τις 3.500. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.
Όπως προειδοποίησε ο Σιβάνκα Νταναπάλα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), έως 5,3 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι στη Συρία, «χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σεισμού».
Ανάγκη για βοήθεια και οργή για τον ΟΗΕ στη Συρία
Εκτός από το δράμα των θανάτων και των τραυματιών, από τον σεισμό έχουν επηρεαστεί πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε βασικά πράγματα, όπως μια στοιχειώδης στέγη, τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα.
Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία, διευκρινίζοντας ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται».
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Συρίας χαρακτήρισε «πληγείσες ζώνες» τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές (Λατάκια, Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ) και θα ιδρύσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.
Ο ΟΗΕ ζητούσε να διευκολυνθεί η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ήδη βοήθεια και πριν από τους σεισμούς. Δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως από τη Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν προσγειωθεί από την Δευτέρα στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Λατάκια, περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά η βοήθεια προς τις βορειοδυτικές ζώνες φτάνει με το σταγονόμετρο, από ένα μεθοριακό πέρασμα από την Τουρκία, το Μπαμπ αλ Χάουα.
«Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να βρεθούν χωρίς ένα μέρος να ζήσουν λόγω του σεισμού», δήλωσε επίσης ο Σιβάνκα Νταναπάλα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.
Βίντεο με το ρήγμα που προκάλεσε ο σεισμό έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Anadolu
Βίντεο με το ρήγμα έδωσε και η εφημερίδα «Χουριέτ».
Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Συρία
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος περιπλέκει περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση. Ο Φόλκερ Τουρκ, επικεφαλής της υπηρεσίας, έκανε επίσης έκκληση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όλους.
«Σε αυτήν την φρικτή εποχή για την Τουρκία και τη Συρία, ζητάμε να παραδοθεί κατεπειγόντως βοήθεια σε ΟΛΟΥΣ όσοι έχουν ανάγκη» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο επικεφαλής των «Λευκών Κρανών», της οργάνωσης πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες περιοχές της Συρίας, Ράεντ αλ Σάλεχ, κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν παρείχαν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τους σεισμούς της Δευτέρας. Είπε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη από την Δευτέρα και τόνισε ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν στη Συρία την Πέμπτη ήταν ο τακτικός ανεφοδιασμός της περιοχής, που είχε καθυστερήσει. «Τα φορτηγά που μπήκαν χθες είναι το κομβόι που ήταν προγραμματισμένο για την Δευτέρα αλλά καθυστέρησε λόγω του σεισμού», είπε στους δημοσιογράφους, μέσω βιντεοσύνδεσης από το Ιντλίμπ. «Μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει βοήθεια από τον ΟΗΕ στη βορειοδυτική Συρία ως ανταπόκριση στον σεισμό», πρόσθεσε.
Ο Σάλεχ χαρακτήρισε «καταστροφική» την αντίδραση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας».
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και πέρασαν στη Συρία, νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά έχουν προορισμό την πόλη Ιντλίμπ (ελέγχεται από τους αντάρτες) και μεταφέρουν θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη.
Στο στόχαστρο ο Ερντογάν
Οργή όμως αισθάνονται και οι εκατομμύρια πληγέντες στην Τουρκία, που διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, πέντε μέρες μετά τον σεισμό, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν».
«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτακτη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε από την πόλη Αντιγιαμάν, που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή, ενώ την Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι «υπήρξαν κενά», προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή». Ο Ερντογάν έχει μπροστά του τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, και η διαχείριση του σεισμού είναι ακόμη ένα χτύπημα για την ήδη τρωθείσα δημοτικότητά τους έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.
Πλέον, εκφράζονται φόβοι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τον σεισμό ως αφορμή για μην γίνουν οι εκλογές.
Οι καταγγελίες για ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στην απουσία του στρατού, της αστυνομίας και των διασωστών, δεν σταματούν. Χθες Πέμπτη αναπτύχθηκαν διαθέσιμα μέσα στην πόλη Αντιγιαμάν, κυρίως ομάδες διασωστών και γερανοί από το εξωτερικό.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που δέχεται πυρά πανταχόθεν -από τους πολίτες και την αντιπολίτευση, τους ειδικούς και τα ΜΜΕ- υποστηρίζει ότι «μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υπήρξαν ελλείψεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του λαού μας με όλα μας τα μέσα». Η Τουρκία έχει αναπτύξει «πιθανόν τη μεγαλύτερη ομάδα διάσωσης στον κόσμο, με 141.000 διασώστες», πρόσθεσε.
Ενώ αναφέρθηκε και στις λεηλασίες, λέγοντας ότι γι' αυτό έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, γιατί θα μπορέσει το κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα. Ωστόσο δεν μπορεί να απαντήσει για τις ευθύνες της πολιτείας που έδινε άδειες σε εργολάβους να χτίζουν συγκροτήματα με κατοικίες, χωρίς να ελέγχει την τήρηση των κανόνων δόμησης και την ποιότητα των υλικών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας