Καθώς η αγωνία δίνει σιγά σιγά τη θέση της στην οδύνη και το θυμό, οι ιστορίες διασωθέντων που επέζησαν θαμμένοι για μέρες στα ερείπια συγκινούν.
Η μόλις δέκα ημερών Γιαγκίζ γίνεται το πρόσωπο της ελπίδας μέσα στην ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι δύο καταστροφικοί σεισμοί. Το νεογέννητο κοριτσάκι μπόρεσε να επιζήσει στα συντρίμμια για 90 ώρες μέχρι η ομάδα διάσωσης στην Αντιγιαμάν να καταφέρει να τη σώσει μαζί με την 45χρονη μητέρα της.
Τα βίντεο από τη διάσωσή της έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, ωστόσο δεν έχει υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της.
Οι πιθανότητες να εντοπιστούν ζωντανοί κάποιοι από τις χιλιάδες που παραμένουν εγκλωβισμένοι για τόσες ώρες και οι επιχειρήσεις διάσωσης κάποια στιγμή θα σταματήσουν, όμως μέχρι τότε κάθε ανάσυρση ζωντανού αντιμετωπίζεται ως θαύμα.
Στην Αντιγιαμάν, σήμερα, σώθηκε ένας 60χρονος που παρέμενε για 104 ώρες στα συντρίμμια, ενώ η γυναίκα και τα παιδιά του παραμένουν εγκλωβισμένα και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Στην Χατάι οι ομάδες διάσωσης μπόρεσαν να βγάλουν έξι άτομα από ένα πενταώροφο κτίριο που κατέρρευσε ολοσχερώς.
Στην Γκαζιαντέπ, ένας έφηβος, ο Αντνάν Μωχάμετ Κορκούτ, ανασύρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από τραυματισμούς, από τα ερείπια κτιρίου, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για τις μειούμενες πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες, τέσσερις ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό.
Στην Αντιγιαμάν, ένα 17χρονο κορίτσι απεγκλωβίστηκε έπειτα από 90 ώρες. Οι διασώστες κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρισκόταν, μετά από 13 ώρες, δημιουργώντας έναν διάδρομο οκτώ μέτρων στα συντρίμμια.
Η οργή ξεχειλίζει στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν σοβαρές διαμαρτυρίες και καταγγελίες για καθυστερημένη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού με τα πυρά να στρέφονται και κατά του ίδιου του Ερντογάν. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα, όπως, αναμενόταν επενδύουν ιδιαίτερα στα ρεπορτάζ των διασώσεων, ενώ εδώ και δύο ημέρες έχει επιστρατευθεί και η Εμινέ Ερντογάν για να κατευναστεί η οργή.
Στο Κιριχάν μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από περισσότερες από 100 ώρες, με το συγκεντρωμένο πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα στη θέα του φορείου που μετέφερε την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν. Οι Γερμανοί διασώστες παρείχαν νερό και χυμούς χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο και κατάφεραν να κρατήσουν την άτυχη γυναίκα ζωντανή. Η Καχραμάν επικοινωνούσε μαζί τους μέσα από ένα πηγάδι. Η γυναίκα αυτή άντεξε περισσότερο από το όριο των 72 ωρών, που θεωρείται κρίσιμο από τους ειδικούς για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια. «Τώρα πιστεύω στα θαύματα», είπε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης που επιχειρεί στην περιοχή.
Τα συνεργεία στην Αντιόχεια κατάφεραν να βγάλουν ένα μικρό κορίτσι και τη μητέρα της ύστερα από 72 ώρες. Ανθρακωρύχος από το Ζονγκουλντάγκ μια επτάχρονη στα ερείπια του σπιτιού της στο Αντιγιαμάν, ενώ τα αδέλφια Φουρκάν και Ντοουγκάν βγήκαν στην επιφάνεια από τα χαλάσματα του σπιτιού τους στη Μαλάτια 82 ώρες μετά. 71 ώρες άντεξε και ο 7χρονος Αχμέτ στο Αντιγιαμάν, ενώ ο 20 ημερών Κερέμ Αϊρτάς βρέθηκε σώος ύστερα από 60 ώρες στο Χατάϊ. Στα χέρια του κρατούσε σφικτά μία τούφα από τα μαλλιά της μαμάς του. Στην Αντιόχεια βρέθηκε και η μικρή Ελένη Ιντιλιζάνογλου, μόλις επτά μηνών.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς έχει ξεπεράσει τις 21.000, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, ενώ υπολογίζεται ότι από την καταστροφή θα επηρεαστούν 23 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι εκτιμήσεις για τα θύματα είναι εξαιρετικά ζοφερές καθώς μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια.
Περισσότερα από 12.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές στην Τουρκία, ενώ οι εκτιμήσεις για τη Συρία είναι εξαιρετικά ζοφερές, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης και των τεράστιων δυσκολιών για την αποστολή βοήθειας και διασωστικών ομάδων.