⇒ Βιβλική καταστροφή σε δύο χώρες και τραγικές στιγμές για εκατομμύρια ανθρώπους μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.
⇒ Σε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δέκα επαρχίες στην Τουρκία.
⇒ Στη δίνη των γεωπολιτικών εξελίξεων οι Σύροι με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά μπλεγμένη λόγω του εντεκαετούς πολέμου.
⇒ Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων, επιχειρήσεις διάσωσης σε πολικές συνθήκες, με κατεστραμμένους δρόμους και χωρίς βασικά αγαθά.
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Σίσι και Άσαντ
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον απόηχο του σεισμού, μια άνευ προηγουμένου συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.
Στη συνέχεια, ο Σίσι τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον μέχρι πρότινος μεγάλο του εχθρό, με τον οποίο αντάλλαξε την πρώτη του χειραψία τον Νοέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, σύμφωνα με το γραφείο του. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν και τη στήριξή του μετά τους φονικούς σεισμούς.
«Ο πρόεδρος Σίσι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Άσαντ» και «του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του», λέγοντας ότι «έδωσε εντολή για την αποστολή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία», ανέφερε ο Αχμέντ Φάχμι, εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου σε ανακοίνωση.
Οι επικεφαλής της αιγυπτιακής και της συριακής διπλωματίας συναντήθηκαν χθες Δευτέρα, ενώ το Κάιρο υποσχέθηκε επίσης «έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Από την πλευρά της, η συριακή προεδρία τόνισε ότι «ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για αυτή τη στάση που αντανακλά τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο αδελφικών λαών».
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι επικοινωνούν τηλεφωνικά μετά την εκλογή του Σίσι το 2014, αναφέρει η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, ενώ ο Άσαντ παραμένει διπλωματικά απομονωμένος.
Έσβησαν τη φωτιά στο λιμάνι Ισκεντερούν
Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τουρκικά αεροσκάφη έσβησαν τη φωτιά στο σεισμόπληκτο λιμάνι Ισκεντερούν στην Τουρκία.
Ωστόσο η δανική εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση πως «το λιμάνι του Ισκεντερούν παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας, καθώς οι ομάδες προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή και την επακόλουθη πυρκαγιά».
Η εταιρεία είπε ότι δεν είναι σαφές πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες και ότι εξετάζει την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της εκτροπής πλοίων.
Μαρτυρίες Ελλήνων για το πώς έζησαν τον φονικό σεισμό
Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους Έλληνες στις πληγείσες περιοχές
Οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες από τους πρόσφατους σεισμούς περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές είναι:
-Σταθερό τηλέφωνο: (0090312) 4480647, 4480387
-Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: +90 (0) 530 069 7638
-Ε-mail: [email protected] ;grcon.ank.mfa.gr
Και η εμπόλεμη Ουκρανία στέλνει βοήθεια
Η Ουκρανία θα στείλει 87 άτομα προσωπικό έκτακτης ανάγκης διάσωσης στην Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο.
Οι 87 διασώστες ανήκουν σε τμήμα έρευνας και διάσωσης της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό την Τρίτη σε συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Εξέφρασα συλλυπητήρια για την τραγωδία που έπληξε τον Τουρκικό λαό λόγω των σεισμών. Ενημέρωσα για την απόφαση να στείλω μια ομάδα διασωστών και εξοπλισμού από την Ουκρανία στην Τουρκία για να βοηθήσουν. Σύντομα θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, είπε ο Ζελένσκι σε tweet σχετικά με τη συνομιλία του με τον Ερντογάν.
Στο μεταξύ, στο Κίεβο, άνθρωποι άφησαν λουλούδια και κεριά στην τουρκική πρεσβεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του σεισμού.
Η Άγκυρα αρνήθηκε την κυπριακή βοήθεια
Όχι στην βοήθεια απ' την Κύπρο είπε η Τουρκία, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου», ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.
Ο κ. Κορνηλίου εξήγησε πως μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητα για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί. «Εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μιαν ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν 'όχι ευχαριστούμε'", ανέφερε.
Είπε ακόμη πως ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, μετέφερε προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, «την επιθυμία και την ετοιμότητά μας για να συνδράμουμε στις προσπάθειες διάσωσης», αλλά «μας είπαν μας πως δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης. «Η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.
Κι άλλοι δήμοι στην Αττική συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια
Στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία προχωρούν κι άλλοι δήμοι της Αττικής. Ο δήμος Ηρακλείου θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα μακράς διάρκειας, κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον χώρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος).
Ο δήμος Μεταμόρφωσης θα συγκεντρώνει χειμερινά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, παλτό και μπουφάν, αδιάβροχα, μπότες και γαλότσες, μπλούζες, παντελόνια, γάντια, κασκόλ, σκουφάκια, κάλτσες και εσώρουχα, στον χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας (Κορίνθου 21) αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και την Παρασκευή από τις 8:30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές, καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό, στο Δημαρχείο, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή έως τις 2 το μεσημέρι.
Σε πάνω από 5.200 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες
Κάθε ώρα που περνάει δυστυχώς αυξάνεται ο απολογισμός. Τουλάχιστον 5.261 άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία έχουν σκοτωθεί από τον χθεσινό πανίσχυρο σεισμό, με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 3.549 όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ερντογάν.
Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία ξεπερνά τους 1.712. Τα Λευκά Κράνη της Συρίας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 900 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση ο αριθμός των νεκρών είναι 812, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, των Λευκών Κρανών και των κρατικών ΜΜΕ της Συρίας.
«Νέο ρήγμα, το έδαφος μετατοπίστηκε κατά 10 μέτρα»
Ένα άλλο ρήγμα ενεργοποιήθηκε στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και ευθύνεται για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε χθες το πρωί, δηλαδή αυτόν των 7,5 βαθμών στις 12:24 (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον Ιταλό σεισμολόγο Αλεσάντρο Αμάτο, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv).
Ο σεισμολόγος είπε στο πρακτορείο Ansa πως «αυτός ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα ρήγμα που βρίσκεται βορειότερα από το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, μήκους μεταξύ 70 και 80 μέτρων». Ο σεισμός προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους έως και 10 μέτρα.
«Υπήρχε μεταβατική κίνηση», δηλαδή το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του ρήγματος, «με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου», είπε ο Αμάτο. «Σε ορισμένα σημεία του ρήγματος έχει υπολογιστεί μετατόπιση ρήγματος έως και 10 μέτρα».
Η στιγμή που σώζεται η 6χρονη από την ελληνική ΕΜΑΚ
Δάκρυα ανακούφισης για την διάσωση ενός εξάχρονου κοριτσιού, στη σκιά του θανάτου της 7χρονης αδελφής του.
Κατηγορούν τον Άσαντ για πολιτικά παιχνίδια
Αιχμές κατά του καθεστώτος στη σκιά των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, μετά τις δηλώσεις του πρέσβη της στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε η κυβέρνησή του να είναι υπεύθυνη για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και σε περιοχές που δεν ελέγχει.
Ήδη αυξάνονται οι πιέσεις προς το καθεστώς Άσαντ, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ να ζητά και από τη Ρωσία να μεσολαβήσει για να λυθεί το αδιέξοδο.
«Όλοι οι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πρέπει να ασκήσουν την πίεσή τους στο συριακό καθεστώς για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα», δήλωσε η Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Αρμένιο ομόλογό της Αραράτ Μιρζογιάν.
«Είναι σημαντικό τα όπλα να παραμερίζονται και όλες οι προσπάθειες στην περιοχή να επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην ανάρρωση και προστασία των θυμάτων», είπε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι κάθε λεπτό μετράει.
Η Αντελχάιντ Μάρσανγκ, μια ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε σήμερα ότι η Συρία χρειάζεται τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον σεισμό, ο οποίος ήταν «μια κρίση πάνω από πολλαπλές κρίσεις».
Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες σχέσεις, αποστέλλεται μέσω διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Συγκέντρωση βοήθειας από τους Δήμους Λαυρεωτικής, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ν. Φιλαδέλφειας και Ελευσίνας
Στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία προχωρούν πολλοί δήμοι της Αττικής. Χτες το βράδυ πραγματοποίησε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Λαυρεωτικής και σήμερα άλλοι τέσσερις δήμοι προχωρούν σε αυτή την πρωτοβουλία αλληλεγγύης.
Ο Δήμος Αιγάλεω, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, θα συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας (αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια), υπνόσακους, κουβέρτες και είδη ατομικής υγιεινής στο δημαρχείο από αύριο Τετάρτη (8/2) από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.
Ο Δήμος Βύρωνα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κουβέρτες και παπλώματα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Ιθώμης 6) καθημερινά από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι και στο Πυροφυλάκειο Βύρωνα (Χρυσοστόμου και Κατεχάκη) από τις 11.00 το πρωί έως και τις 10.00 το βράδυ, καθημερινά και το Σαββατοκύριακο.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας συγκεντρώνει γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια), ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικούς ορούς κ.ά.), ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και είδη ατομικής υγιεινής στον χώρο του π. Στρατ. Εργοστασίου (Βάρναλη & Περικλέους) στη Νέα Χαλκηδόνα, αύριο Τετάρτη (8/2) και την Πέμπτη (9/2) από τις 9.00 το πρωί έως και τις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 7.00 το βράδυ, καθώς και την Παρασκευή (10/2) από τις 9.00 έως τις 11.00 το πρωί.
Ο Δήμος Ελευσίνας θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό στο δημαρχείο και στο πρώην δημαρχείο Μαγούλας από αύριο Τετάρτη έως και την Παρασκευή, από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.
Θυμίζουμε πως ο Δήμος Λαυρεωτικής συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης από σήμερα Τρίτη και καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, στο δημαρχείο Λαυρίου, στο παλαιό δημαρχείο Κερατέας και στα Γραφεία Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών, πίσω από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου.
Επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ
Τις δραματικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται τα σωστικά συνεργεία στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, που δέχθηκαν το σοβαρό πλήγμα από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, έφερε στο φως η ΕΡΤ που παρακολουθεί τη συμμετοχή της ελληνικής ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ε.Ε.: 1180 διασώστες στη Τουρκία - Ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.
Συγκεκριμένα, 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες, και 11 από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον 2 ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί. Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της επί τόπου και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας επίσης υποστήριξη νερού και αποχέτευσης και διανέμοντας κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους.
Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας για την υποστήριξη των πληγέντων πληθυσμών.
Η Συρία δεν έχει ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουϊβάρι ανέφερε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού να γίνει μέσω του ΟΗΕ για λογαριασμό της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμα φτάσει ανάλογο αίτημα στην ΕΕ.
Κάλεσμα αλληλεγγύης από το ΜέΡΑ25
Σημαντικές εξελίξεις της ημέρας
- Ισχυροί μετασεισμοί, πολικές θερμοκρασίες και καταστραμμένο δρόμοι εμποδίζουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη νότια Τουρκία και την βόρεια Συρία. Οι τεραστίων διαστάσεων σεισμοί έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες κτίρια.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο τραγικός απολογισμός μπορεί να «γράψει» περισσότερους από 20.000 νεκρούς από τον 7,8 βαθμών σεισμό. Σημειώνεται ότι οι πρώτες απόπειρες διάσωσης σταμάτησαν μετά από τον δεύτερο σεισμό 7,7 βαθμών. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι μπορεί να επηρεαστούν περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και 1,4 εκατομμύρια παιδιά.
- Τα νούμερα που δίνουν οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για 3.419 νεκρούς, 20.534 τραυματίες και 11.342 αναφορές για κτίρια που έχουν καταρρεύσει, με επιβεβαιωμένα να είναι τα 5.775.
- Στη Συρία ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται στους 1,602, ωστόσο η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα είναι πολύ δύσκολη, καθώς άλλα στοιχεία δίνει το καθεστώς Άσαντ και άλλα οι αντάρτικες ομάδες.
- Η Τουρκία έχει στείλει στις νοτιοανατολικές επαρχίες περισσότερα από 24.400 άτομα για να συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ βοήθεια αποστέλλεται από περίπου 70 ακόμη κράτη και διεθνείς οργανισμούς.
- Η Unesco ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια σε δύο σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το Χαλέπι και το κάστρο του Ντιγιάρμπακιρ.
- Στο λιμάνι της Μεσογείου Ισκεντερούν μαίνεται πυρκαγιά που ξέσπασε από τον σεισμό και καίει για δεύτερη ημέρα. Το λιμάνι παραμένει εκτός λειτουργίας.
Τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δέκα επαρχίες
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ζώνη καταστροφής» δέκα επαρχίες της χώρας που έχουν επηρεαστεί από τους καταστροφικούς σεισμούς, επιβάλλοντας τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για να προσθέσει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει ξενοδοχεία στην τουριστική Αττάλεια για να στεγάσει προσωρινά πολίτες που επλήγησαν από την καταστροφή.
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι ο κατάλογος των θυμάτων στη χώρα του έχει φτάσει τις 3.549, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 5.151.
Το δράμα της Χατάι
«Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.
Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, την Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.
Η Χατάι, η οποία συνορεύει στα βορειοδυτικά με την Συρία, είναι η περισσότερο πληγείσα επαρχία της Τουρκίας με τουλάχιστον 872 νεκρούς.
Οι κάτοικοί της εκφράζουν παράπονα για την ανεπαρκή ανταπόκριση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ενώ οι ίδιοι οι διασώστες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να εξασφαλίσουν εξοπλισμό.
Ο Ντενίζ ξεσπάει σε κλάματα δείχνοντας ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι γονείς του περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία.
«Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε 'Σώστε μας', αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», λέει ο Ντενίζ.
Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.
Μόνο στην Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.
Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.
Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4» μετά τον σεισμό ζητώντας διεθνή βοήθεια, αλλά δεν κήρυξε την μεγαλύτερη κατάσταση συναγερμού που θα οδηγούσε σε μαζική κινητοποίηση του στρατού.
Στην πρωτεύουσα της Χατάι, την Αντάκια, όπου δεκαώροφα κτίρια κατέρρευσαν ολοκληρωτικά, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη σε έναν από τους δεκάδες σωρούς από συντρίμμια.
«Δεν υπάρχουν διασώστες ή στρατιώτες. Κανένας. Είναι παραμελημένη περιοχή», λέει ένας άνδρας ο οποίος ταξίδεψε στην Χατάι από την Άγκυρα και κατάφερε να ανασύρει μόνος του μια γυναίκα από τα συντρίμμια ενός κτιρίου.
«Πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακούς ήχους ζωής;», διερωτάται ο ίδιος άνδρας που αρνείται να κατονομαστεί την ώρα που η γυναίκα που έσωσε βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες.
Στην επαρχία Χατάι κατοικούν περισσότεροι από 400.000 Σύροι, κυρίως πρόσφυγες από τον εμφύλιο στη χώρα τους που διαρκεί περί τα 12 χρόνια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.
Τρομακτική εκτίμηση UNICEF
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.
«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.
ΠΟΥ: Τουλάχιστον 23 εκατ. άνθρωποι θα επηρεαστούν
Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.
«Είναι μια κρίση επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε η Μάρσανγκ κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.
«Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.
Η ίδια είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίου παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
«Είναι τώρα μια κούρσα με το χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται».
Ο ίδιος δήλωσε πως ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες μετά το σεισμό της Δευτέρας.
«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», υπογράμμισε.
Καίει η φωτιά στο Ισκεντερούμ
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ισκεντερούμ από το χτύπημα του σεισμού, με το λιμάνι της Αλεξανδρέττας να παραμένει εκτός λειτουργίας.
Εικόνες κόλασης από την Αντάκια
Δημοσιογράφοι σχολιάζουν ότι η πόλη μοιάζει σα να έχει χτυπηθεί από δεκάδες βόμβες.
Κατέρρευσε ο δρόμος που συνδέει τη Γκαζιαντέπ με τα Άδανε
Συρία: Μια τραγωδία «ειδικών συνθηκών»
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία έχει κολλήσει στα τουρκικά σύνορα προσωρινά, εξαιτίας των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.
Στη Συρία, άλλωστε, η κατάσταση έχει ακόμη μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες, εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που συνεχίζουν.
«Η Συρία παραμένει μια σκοτεινή ζώνη από νομική και διπλωματική άποψη», παρατηρεί ο Μαρκ Σακάλ, υπεύθυνος του προγράμματος για τη Συρία στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), ζητώντας να σταλεί βοήθεια στη χώρα «το συντομότερο δυνατό».
Ο Σακάλ φοβάται ότι οι τοπικές και οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας χώρας που σπαράσσεται εδώ και 12 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, με αντιμέτωπους αντάρτες – κάποιους από τους οποίους στηρίζουν ξένες δυνάμεις--, τζιχαντιστές, Κούρδους και τον κυβερνητικό στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η βοήθεια είναι ακόμη πιο κρίσιμη καθώς «η κατάσταση του πληθυσμού είναι ήδη δραματική», σχολιάζει ο καθηγητής Ραφαέλ Πιτί, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mehad, ο οποίος ανησυχεί κυρίως για την επαρχία Ιντλίμπ.
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η πρόσβαση σε αυτό το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, όπου ζουν 4,8 εκατ. άνθρωποι, σημειώνει.
Μιλάμε, άλλωστε, για μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και έντεκα χρόνια, με τις υποδομές της να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ενώ και η συνεργασία των διεθνών φορέων είτε με το καθεστώς Άσαντ είτε με τους αντάρτες είναι προβληματική.
Κρίσιμες οι επόμενες 72 ώρες
Η καταστροφή είναι τεραστίων διαστάσεων, το μέτωπο των ζημιών και στις δύο χώρες εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και οι ελπίδες για τον άγνωστο αριθμό των εγκλωβισμένων αρχίζουν να σβήνουν.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα οι διασώστες δίνουν ένα παράθυρο 72 ωρών για τον εντοπισμό ανθρώπων στα συντρίμμια της νοατιοανατολικής Τουρκίας και της Βόρειας Συρίας, ενώ μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές, καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Το έργο των επιχειρήσεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από τις εκτενείς καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.
Νεογέννητο σώθηκε από τα συντρίμμια - Η μητέρα του δεν τα κατάφερε [βίντεο]
Συγκλονίζουν δραματικά βίντεο και φωτογραφίες από τη διάσωση μωρού μόλις λίγων ωρών, το οποίο κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό οι διασώστες από το Χαλέπι της Συρίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μητέρα του βρέφους δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Τέσσερις συλλήψεις για αναρτήσεις σχετικά με το σεισμό σε social media
Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε τέσσερα άτομα έπειτα από «προκλητικά» μηνύματα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με «προκλητικές καταχωρίσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ευρύτερες έρευνες διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα προσώπων που παραπονούνται για απουσία προσπαθειών διάσωσης και ερευνών για θύματα στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Χατάι.
«Η διεύθυνση και οι πληροφορίες εντοπισμού πολιτών που ζητούν βοήθεια επαληθεύονται αμέσως και γίνεται συντονισμός», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.
Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα νόμο περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
Τουρκική οργή για καθυστερήσεις στη βοήθεια
Εν μέσω αγωνιωδών προσπαθειών για διάσωση εγκλωβισμένων, μεγαλώνει η οργή σε αρκετές περιοχές, με Τούρκους να διαμαρτύρονται έντονα για αδιαφορία και καθυστερημένη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.
«Είμαι πολύ εκνευρισμένος» δηλώνει ο αναλυτής Γκονούλ Τολ, του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον και προσθέτει «δεν υπάρχουν ομάδες διάσωσης από την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών στο Χατάι. Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεθάψουν τους αγαπημένους τους μόνοι τους. Υπάρχουν πολίτες παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια περιμένοντας για ώρες».
Η Νιχάλ Ατασόι, 25χρονη νοσοκόμα, έσπευσε μόνη της στα Άδανα για να βοηθήσει: Με πήραν τηλέφωνο φίλοι μου που ήταν εκεί και μου είπαν ότι έπεσαν τα σπίτια τους. Αποφάσισα να πάω εθελόντρια, δεν ξέρω τι θα βρω εκεί».
Ένας άλλος πολίτης σε ζωντανή σύνδεση στην HaberTürk δηλώνει: Ο Ερντογάν λέει ότι η AFAD έφθασε! Που έφθασε; Κανείς δεν έχει παρέμβει. Λένε ψέματα! Ηρθαν το απόγευμα, φωτογραφήθηκαν και έφυγαν.
Αγωνία ΠΟΥ για τις απομακρυσμένες περιοχές
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.
«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.
Το αποτύπωμα της τραγωδίας [βίντεο]
5.775 κτίρια έχουν καταρρεύσει – Πάνω από 24.000 συμμετέχουν στις επιχειρήσεις
Εικόνα αποκάλυψης αφήνουν πίσω τους τα φονικά Ρίχτερ με 5.775 κτίρια να έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.
Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν στείλει 24.400 ανθρώπους να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης, την ώρα που είναι ξεκάθαρο ότι σε αρκετές περιοχές δεν έχει πάει ακόμη καμία βοήθεια.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις έρευνες θα ανέβει κατά πολύ, καθώς καταφθάνουν δυνάμεις από τουλάχιστον 45 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ορχάν Τατάρ, δήλωσε ότι έχουν υπάρξει αναφορές για περισσότερα από 11.000 κτίρια κατεστραμμένα, όμως τα μισά από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο ίδιος σημείωσε ότι 55 ελικόπτερα έχουν πραγματοποιήσει 154 πτήσεις για να μεταφέρουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ενώ περίπου 85 φορτηγά μοιράζουν τρόφιμα.
Η γη συνεχίζει να τρέμει
Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC.
Έσωσαν 2χρονο παιδί μετά από 29 ώρες [βίντεο]
Χαμόγελα εν μέσω τραγωδίας, καθώς ένα παιδί δύο ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια στο Χατάι, μετά από 29 ώρες από τον πρώτο σεισμό.
Τουλάχιστον 1.600 οι νεκροί στη Συρία
Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.
Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.
Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.
Ξεπέρασε τους 3.300 ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία
Ο απολογισμός στην Τουρκία του ισχυρού σεισμού που έπληξε χθες, Δευτέρα, τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας αυξήθηκε στους 3.381 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών AFAD.
Μετά την ανακοίνωση αυτή αυξάνεται σε 4.890 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από το σεισμό, ο οποίος ήταν από τους σφοδρότερους που έχουν πλήξει την περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Συνεργασία και αλληλεγγύη είναι μονόδρομος επιβίωσης
Χάρτες με τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τους πανίσχυρους σεισμούς
Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζονται οι περιοχές που επηρεάστηκαν από την πρώτη δόνηση και στις δυο χώρες.
Στον ακόλουθο χάρτη φαίνονται οι περιοχές στην Τουρκία που επηρεάστηκαν από τη δεύτερη δόνηση