Σκληρή κατασταλτική επίθεση με πραγματικά πυρά δέχθηκαν από την ιρανική αστυνομία οι χιλιάδες πολίτες που παραβρέθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη της Μαχσά Αμινί στο μνημόσυνο που έγινε για τις 40 μέρες από το θάνατό της.
Τουλάχιστον 10.000 άτομα αψήφησαν τις κυβερνητικές απειλές και έσπασαν την απαγόρευση των ιρανικών αρχών για την προσέλευση πλήθους στη θρησκευτική τελετή στη μνήμη της αδικοχαμένης 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις καταστολής είχαν απειλήσει τη ζωή του γιου της οικογένειας Αμινί σε περίπτωση που πραγματοποιούσε το μνημόσυνο, ανέφεραν ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA επιβεβαίωσε ότι ξέσπασαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Αμινί στο Κουρδιστάν, την πόλη Σαγκέζ.
«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τη Hengaw, ΜΚΟ υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Κούρδων του Ιράν, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και έσπασαν τη συγκέντρωση στο νεκροταφείο, που αποτελεί ιερό και απαράβατο χώρο για τους Μουσουλμάνους. «Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο Twitter η ΜΚΟ με έδρα τη Νορβηγία.
«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», «θάνατος στον δικτάτορα», φώναζαν οι δεκάδες άνδρες και γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο Αϊσί της πόλης Σαγκέζ από όπου καταγόταν η Αμινί, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Κουρδιστάν, Κουρδιστάν το νεκροταφείο των φασιστών», φώναζε ομάδα ανθρώπων, όπως δείχνει άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
Σε πολλές πόλεις τους Κουρδιστάν, «τη Σαναντάζ, τη Σαγκέζ, τη Ντιβανταρέχ, τη Μαριβάν και την Καμιαράν πραγματοποιήθηκαν απεργίες με μεγάλη συμμετοχή», επεσήμανε η ΜΚΟ στο Twitter.
«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους για τη Μαχσά... δεκάδες έχουν συλληφθεί», δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.
Ποινική δίωξη κατά εκατοντάδων
Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 300 συλληφθέντων, με τους διωκόμενους να έχουν πλέον ξεπεράσει τους 1.000 από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση των γυναικών, που στηρίχθηκε από μεγάλο τμήμα της ιρανικής κοινωνίας με αίτημα την κοινωνική δικαιοσύνη, την πτώση της κυβέρνησης και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Την ίδια στιγμή, οι νεκροί των διαδηλώσεων έχουν ξεπεράσει τους 200, καθώς η Τεχεράνη εφαρμόζει μία βάρβαρη κατασταλτική πολιτική κατά των διαδηλωτών χωρίς να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω, πολώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.
Τις τελευταίες μέρες, η σιιτική κυβέρνηση δήλωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 630 ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, σο Κουρδιστάν (βορειοδυτικά), το Χουζεστάν (νοτιοδυτικά), την Καζβίν και το Ισφαχάν (κεντρικά).
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι κατηγορήθηκαν για αδικήματα που επιφέρουν την ποινή του θανάτου ενώ άλλοι διώκονται κυρίως για «προσβολή της ασφάλειας», «προπαγάνδα εναντίον της εξουσίας» και «επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης», σύμφωνα με τις πληροφορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Εικόνες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η Hengaw έδειξαν τη μαζική παρουσία δυνάμεων καταστολής στη Σαγκέζ ήδη από την Τρίτη, οπότε είχαν αποκλειστεί οι είσοδοι της πόλης.
Παρ’ όλα αυτά δεκάδες κάτοικοι εισήλθαν στην πόλη σήμερα, είτε με τα πόδια μέσω των αγρώνείτε οδικώς με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε η Hengaw.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας