Συνάντηση είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το μεσημέρι, στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής CICA στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Αμπάς εξαπέλυσε βέλη κατά των ΗΠΑ στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν, αποκηρύσσοντας τη δυτική υπερδύναμη ως αρμόδια ή κατάλληλη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μεσολαβητή στην επίλυση του «Παλαιστινιακού» με το Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά των Αμερικανών, κατηγορώντας για στήριξη των ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αντί να επιδιώκουν τη σύναψη ειρήνης με την αναγνώριση των παλαιστινιακών εδαφών που έχουν προσαρηθεί από το Ισραήλ εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.
Φυσικά, δεν είναι τυχαία η στιγμή της συνάντησης των δύο ηγετών, όπως και του περιεχομένου της μεταξύ τους συζήτησης, αφού η Ρωσία βρίσκεται σε ρήξη με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με φόντο τον ουκρανικό πόλεμο.
«Δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ», είπε ο Αμπάς, μιλώντας στα αραβικά, καθώς ο Πούτιν τον κοιτούσε. «Δεν δεχόμαστε τις ΗΠΑ, υπό καμία προϋπόθεση, ως μοναδικό μεσολαβητή στην επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.
Είπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μόνο εάν αποτελούσαν μέρος της «Τετραμερούς», ομάδας εθνών που περιλαμβάνει τη Ρωσία.
Η σημερινή συνάντηση ανέδειξε τον Αμπάς ως έναν από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που συνομιλούν με αυτόν τον τρόπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που η ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ούτε ο Αμπάς ούτε η δήλωση που εκδόθηκε αργότερα από γραφείο του έκαναν κάποιο σχόλιο για τον πόλεμο, δείχνοντας έτσι ότι η Παλαιστίνη δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη γεωπολιτική αντιπαράθεση, ούτε να διαλέξει μεριά.
Ο σφιχτότερος εναγκαλισμός των ΗΠΑ με το Ισραήλ εις βάρος της Παλαιστίνης
Οι δηλώσεις του Αμπάς είναι μία αποτύπωση της απογοήτευσης των Παλαιστίνων απέναντι στις ΗΠΑ, οι οποίες υπαναχώρησαν τα τελευταία χρόνια από το διαχρονικό ρόλο κεντρικού μεσολαβητή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αντίθετα, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε άλλα παγκόσμια ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ανταγωνισμός με την Κίνα και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η εκπεφρασμένη απογοήτευση εκ μέρους της παλαιστινιακής ηγεσίας αποτελεί συνέπεια και της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στην ευρύτερη περιοχή, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε περικοπή της πάγιας χρηματοδότησης προς τους Παλαιστινίους και την εφαρμογή ευνοϊκών πολιτικών υπέρ του Ισραήλ. Δείγμα της στάσης αυτής είναι και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο ισραηλινό τμήμα της Ιερουσαλήμ, η οποία αποτελεί επί σειρά δεκαετιών διαφιλονικούμενο έδαφος.
Μπορεί ο Μπάιντεν να αποκατέστησε τη χρηματοδότηση, ωστόσο διατήρησε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, η κυβέρνησή του δεν έχει επιδιώξει επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, πόσο μάλλον μετά από μία φάση όξυνσης της κρίσης με την πολύνεκρη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, το 2021. Η Ουάσινγκτον περιορίζεται μονάχα σε πιο μετριοπαθείς στόχους όπως η ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας.
Το κράτος του Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για πάνω από μια δεκαετία, και η στρατιωτική κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ συνεχίζεται εδώ και 55 χρόνια.
Οι ΗΠΑ βρίσκονταν ένα προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ειδικότερα τη δεκαετία του 1990 που συνέβαλαν στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ηγείται έκτοτε ο Αμπάς.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν έκτοτε τα συγκεκριμένα εδάφη ως επικράτεια που ανήκει ιστορικά και δικαιωματικά στο πολυπόθητο για τους Παλαιστίνιους ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας