«Δράση» κατά των διαδηλωτών υποσχέθηκε να αναλάβει ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς συνεχίζεται και διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας που γέννησε η δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία των ηθών. Οσο και αν υπό το βάρος της εγχώριας οργής και της παγκόσμιας κατακραυγής αναγκάστηκε να πει πως θα διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της άτυχης κοπέλας, ταυτόχρονα ο Ραϊσί προειδοποίησε πως οι διαδηλώσεις θα «αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί έχει ήδη βγάλει δικό του «πόρισμα», σύμφωνα με το οποίο η Μαχσά Αμινί δεν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.
Φιλοκυβερνητικές αντιδιαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κι ενώ το θεοκρατικό καθεστώς αποδίδει το σημερινό κύμα οργής σε αμερικανικό δάκτυλο, οι διαδηλώσεις, οι οποίες συχνά λαμβάνουν τη μορφή άγριων συγκρούσεων με τα σώματα ασφαλείας, συνεχίζονται σε τουλάχιστον 46 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης, εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες.
Οι ιρανικές αρχές παραδέχονται επίσημα 41 νεκρούς, αριθμό που η ΜΚΟ Iran Human Rights που εδρεύει στο Οσλο της Νορβηγίας ανεβάζει σε 54. Το BBC ανέφερε ότι μόνο στην επαρχία Γκιλάν στα βορειοδυτικά της χώρας οι συλληφθέντες το Σάββατο ξεπερνούσαν τους 700 και ανάμεσά τους βρίσκονταν περίπου 60 γυναίκες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, που έφτασαν στο βρετανικό δίκτυο, ορισμένοι από όσους συνελήφθησαν κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν άγρια και είχαν στριμωχτεί σε ένα μικρό κελί μαζί με δεκάδες άλλους, χωρίς νερό και φαγητό και χωρίς να μπορούν να πάνε στην τουαλέτα. Η Διεθνής Αμνηστία, παράλληλα, έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν κατά των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται και οι εκπρόσωποι του Τύπου. Σύμφωνα με το αμερικανικό παρατηρητήριο Committee to Protect Journalists (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων), 11 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από την περασμένη Δευτέρα. Μετά μάλιστα τους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλε η ιρανική κυβέρνηση στη χρήση του ίντερνετ, η Ουάσινγκτον δήλωσε πως θα χαλαρώσει τους δικούς της περιορισμούς που αφορούν στο διαδίκτυο στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης προκειμένου να βοηθήσει στη διάδοση της πληροφορίας. Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε πως η χώρα του θα φροντίσει ώστε «ο ιρανικός λαός να μη μείνει απομονωμένος στο σκοτάδι».
Ενοχλεί η αλληλεγγύη
Κι ενώ το κίνημα συμπαράστασης στο εξωτερικό συνεχίστηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο με διαδηλώσεις σε πολλές χώρες, το καθεστώς των μουλάδων εκτοξεύει απειλές και προς όσους διαμαρτύρονται εκτός συνόρων. Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής Σάιμον Σέρκλιφ κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο. Ο δε Νορβηγός κλήθηκε με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας Μασούντ Γκαραχανί, ο οποίος τυγχάνει να είναι ιρανικής καταγωγής, στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.
Δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η συνέχεια σε μια χώρα που έχει γνωρίσει και στο παρελθόν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια. «Παρακολουθούμε τη γέννηση ενός γιγαντιαίου κινήματος», σχολιάζει στο BBC ο Ιρανός κοινωνιολόγος Μερντάντ Νταρβισπούρ, ο οποίος ζει στη Σουηδία. Επισημαίνει ότι σε αντίθεση με παλαιότερες διαδηλώσεις, οι σημερινές λαμβάνουν χώρα τόσο σε μεσοαστικές όσο και σε εργατικές συνοικίες, καθώς κι ότι ενώ ξεκίνησαν ως μια αντίδραση κυρίως των γυναικών, σε αυτές συμμετέχουν και πολλοί άντρες με συνθήματα υπέρ της ελευθερίας και κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Γεγονός που, σύμφωνα με τον Ιρανό επιστήμονα, «δείχνει ότι η κοινωνία έχει στραφεί σε πιο προοδευτικά αιτήματα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας