Σαν φωτιά σε ξερά χόρτα έχει εξαπλωθεί στο Ιράν το κύμα δίκαιης οργής κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που πυροδότησε η κρατική δολοφονία της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών λόγω… απρεπούς ενδυμασίας, αφού η μαντίλα που φορούσε άφηνε σε δημόσια θέα τούφες από τα μαλλιά της. Για έβδομη μέρα χθες η χώρα «φλεγόταν» κατά τόπους, με τις φεμινιστικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις -σχεδόν 80, σύμφωνα με το BBC- να έχουν μετεξελιχθεί σε μαχητικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Οι σιίτες μουλάδες στην Τεχεράνη -ο ανώτατος ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο εκλεκτός του στην προεδρία, Εμπραχίμ Ραϊσί- εντείνουν κι άλλο την άγρια καταστολή του ξεσηκωμού χιλιάδων γυναικών και αντρών ενάντια στον μισογυνισμό και την καταδυνάστευση, πνίγοντάς τον ήδη στο αίμα με ένοπλες επιθέσεις δυνάμεων ασφαλείας και παρακρατικών ομάδων ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές. Οι χθεσινές πληροφορίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέβαζαν τους νεκρούς σε τουλάχιστον 36, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη αξιόπιστες αναφορές από το εσωτερικό της χώρας, είχε ήδη καταγγείλει τον τραυματισμό εκατοντάδων ενήλικων αλλά και ανήλικων διαδηλωτών -τουλάχιστον δύο είχαν χάσει την όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια- από παράνομη χρήση πυρομαχικών εκ μέρους των δυνάμεων καταστολής.
Αδιάψευστοι μάρτυρες της ωμής κρατικής βίας -όσο και του θάρρους και της απελπισίας ειδικά των γυναικών, που καίνε δημόσια τις μαντίλες τους και κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη ανυπακοής στους άτεγκτους ισλαμικούς κανόνες- είναι βίντεο από κινητά τηλέφωνα που καταφέρνουν να βγουν προς τα έξω μέσω των σόσιαλ μίντια παρά το μπλακάουτ ουσιαστικά που επιχειρούν να επιβάλουν οι Αρχές στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδιώκοντας ακριβώς να αποκρύψουν όσα συμβαίνουν και δη ένα σημαντικό τμήμα μιας κοινωνίας που «βράζει» από τη χρόνια καταπίεση και αποζητά την πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος. Φοβούνται άλλωστε αναβίωση των μαζικών διαδηλώσεων του 2019 που είχαν ξεσπάσει με αφορμή την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και είχαν καταλήξει με τον θάνατο 1.500 διαδηλωτών από τη φονική βία κρατικών και παρακρατικών σωμάτων ασφαλείας, βάσει τουλάχιστον του απολογισμού θυμάτων που έκανε το Reuters.
Εξ ου και ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία νέου μακελειού η χθεσινή προειδοποίηση του στρατού ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει «αυτές τις απέλπιδες πράξεις [που] αποτελούν κομμάτι της διαβολικής στρατηγικής του εχθρού, ώστε να αποδυναμωθεί το ισλαμικό καθεστώς». Σε άλλη μια συνήθη πρακτική, οι Αρχές διοργάνωσαν χθες αντιδιαδηλώσεις, βγάζοντας στους δρόμους διαφόρων πόλεων χιλιάδες γυναίκες και άντρες που τάχθηκαν υπέρ της μαντίλας και ζήτησαν να εκτελεστούν οι «ταραξίες» και οι «συνωμότες», οι οποίοι πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα, αυτοκίνητα, αφίσες του Χαμενεΐ και του Ραϊσί και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και παρακρατικούς, βαφτίζοντας όσους διαδηλώνουν για περισσότερες ελευθερίες «στρατιώτες» του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Από χθες ξεκίνησε νέο πογκρόμ με συλλήψεις, μεταξύ άλλων γνωστού αντιφρονούντα ακτιβιστή που έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα αλλά και της δημοσιογράφου Νιλουφάρ Χαμεντί, που είχε προσπαθήσει να ερευνήσει την υπόθεση Αμινί, πηγαίνοντας στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα. Η Χαμεντί συνέβαλε στη διεθνοποίηση της δολοφονίας και στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με την κατακραυγή να έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Οι ισχυρισμοί του Ραϊσί πως ερευνάται ο θάνατος της υπό κράτηση κοπέλας δεν πείθουν. Ο πατέρας της, Αμτζάντ Αμινί, μίλησε στο BBC και διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε πρότερα προβλήματα υγείας, όπως ισχυρίζονται οι Αρχές. Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως η 22χρονη χτυπήθηκε στο κεφάλι μέσα σε αστυνομικό βαν και σε αστυνομικό τμήμα. Ο πατέρας της επιμένει πως είχε μώλωπες στα πόδια. Τα πόδια και το πρόσωπό της εξάλλου ήταν τα μόνα που του επιτράπηκε να δει από το πτώμα της, το οποίο και παρέλαβε τυλιγμένο για την κηδεία με ρητή απαγόρευση να μην το ξεσκεπάσει...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας