Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο των 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας με θρυαλλίδα το τέμενος Αλ Ακσα, το σκηνικό έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επαναλαμβάνεται. Σε άλλο όμως γεωπολιτικό φόντο...
Με το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα φέτος να συμπίπτουν με την κορύφωση του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, η ατμόσφαιρα μυρίζει γενικά μπαρούτι.
Οχι μόνο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στα -κατεχόμενα και μη- παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς και στο διπλωματικό πεδίο. Ο νέος κύκλος βίας ανοίγει σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας στο Τελ Αβίβ.
Εν μέσω προκλήσεων από εξτρεμιστές Εβραίους. Και στον απόηχο ενός σερί αιματηρών επιθέσεων στο Ισραήλ από Αραβες πολίτες του και Παλαιστίνιους, με απολογισμό 14 νεκρούς επί ισραηλινού εδάφους, και μετέπειτα άλλους 27 νεκρούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τις έως τώρα επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.
Οι αιματηρές έφοδοι των ισραηλινών δυνάμεων στο ίδιο το Αλ Ακσα -τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ- και στην Πλατεία των Τεμενών (Ορος του Ναού για τους Εβραίους) τις προηγούμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί σε Εβραίους προσκυνητές να επισκεφθούν τον χώρο, άφησαν πίσω τους:
● πάνω από 170 Παλαιστίνιους τραυματίες,
● τις περιφερειακές σχέσεις του Ισραήλ σε αναταραχή, και
● τον ετερογενή κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ναφτάλι Μπένετ επί ξηρού ακμής.
Χθες, το μικρό συγκυβερνών κόμμα Ενωμένη Αραβική Λίστα (UAL) ανακοίνωσε αναστολή της στήριξής του στην κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη χάσει -με την αποχώρηση μιας βουλευτού- την οριακή πλειοψηφία.
«Αν συνεχίσει τα αυθαίρετα μέτρα» στην Πλατεία των Τεμενών, «θα υποβάλουμε συλλογικά παραίτηση», προειδοποίησε.
Προσώρας πολιτικοί αναλυτές μιλούν για προσπάθεια εκτόνωσης των εσωτερικών αντιδράσεων στο UAL και για συμβολική διαμαρτυρία, δεδομένου ότι η Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) βρίσκεται σε αργία μέχρι τις 8 Μαΐου.
Μέχρι τότε, επισημαίνουν, ο πρωθυπουργός Μπένετ θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταθεροποιήσει τον συνασπισμό.
Αρκεί ωστόσο μια πρόκληση για να τινάξει την κατάσταση στον αέρα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καραδοκεί για την επιστροφή του στην πρωθυπουργία, ενόσω δικάζεται για διαφθορά.
«Οταν οι Εβραίοι δεν μπορούν να βαδίσουν με ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα... υπάρχουν βουλευτές της Δεξιάς στον συνασπισμό που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής της» ανακοίνωσε χθες το κόμμα του, το Λικούντ, καλώντας εκ νέου κυβερνητικούς βουλευτές σε αποστασία για τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης της Δεξιάς» με υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα και υπερεθνικιστές.
Στο μεσοδιάστημα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, η πρώτη εδώ και επτά μήνες.
Η Ιορδανία και η Αίγυπτος καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ. Χθες μάλιστα στο Αμάν -θεματοφύλακα των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ- το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ισραηλινό επιτετραμμένο για διαμαρτυρία, ενώ προωθεί αίτημα σύγκλησης του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν -που το παίζει εδώ σε… τριπλό ταμπλό, προωθώντας την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με το Τελ Αβίβ, στηρίζοντας τη Χαμάς και διεκδικώντας ρόλο μεσολαβητή με τους Παλαιστινίους- εξέφρασε την καταδίκη του για την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο Αλ Ακσα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος -και γεωπολιτικά ακόμη πιο σημαίνουσα- ήταν η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν, που σε επικοινωνία του με τον Αμπάς επίσης καταδίκασε τη στάση του Ισραήλ.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Μόσχα είχε επιπλήξει τον Ισραηλινό πρέσβη για την ψήφο της (μεσολαβήτριας στην ουκρανική κρίση) χώρας του υπέρ της αναστολής της ρωσικής συμμετοχής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας