• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.5°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  82%

Παλαιστίνιοι θρηνούν οικεία τους γυναίκα, η οποία σκοτώθηκε το Σεπτέμβριο από Ισραηλινά πυρά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η κηδεία έγινε στο χωριό Καμπάτγια στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης.

AP Photo/Majdi Mohammed

Ειδικός εισηγητής ΟΗΕ: Το Ισραήλ διαπράττει απαρτχάιντ

 • A-
 • A+
«Με τα μάτια της διεθνούς κοινότητας ορθάνοιχτα, το Ισραήλ επέβαλε στην Παλαιστίνη μια πραγματικότητα απαρτχάιντ σε έναν μετά-απαρτχάιντ κόσμο» τονίζει ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτωνυπέβαλε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ), Μίχαελ Λινκ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση εκεί ισοδυναμεί με απαρτχάιντ.

«Τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική και έγκαιρη προσθήκη στην αυξανόμενη διεθνή συναντίληψη ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα σύστημα καταπίεσης με φυλετικά κίνητρα κατά των Παλαιστινίων, το οποίο έχει σχεδιαστεί ρητά για να διατηρεί την εβραϊκή ισραηλινή κυριαρχία και διατηρείται μέσω της διάπραξης σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων» δήλωσε Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας τα εξής:

«Οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αποκαλούν την κατάσταση "απαρτχάιντ" εδώ και χρόνια, και η έκθεση αυτή αποτελεί ορόσημο για την αναγνώριση της βιωμένης πραγματικότητας εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Όπως η Διεθνής Αμνηστία και πολλές άλλες ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Ειδικός Εισηγητής εξέτασε τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ μέσα από το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και κατέληξε στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απαρτχάιντ».

Σε αυτό το σημείο τονίζει πως «τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει εντείνει τις προσπάθειές του να λογοκρίνει και να απαξιώσει όποια/-ον χρησιμοποιεί τη λέξη "απαρτχάιντ". Αντί να ασχοληθούν με τους σοβαρούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και τώρα από τον ΟΗΕ, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να περιορίζουν την απάντησή τους σε μια επίθεση στον αγγελιοφόρο με αβάσιμες κατηγορίες για προκατάληψη. Αυτή η αποτυχημένη στρατηγική δεν μπορεί να αποκρύψει την αυξανόμενη συναντίληψη μεταξύ των ειδικών ότι η σκληρή πραγματικότητα της εξοντωτικής καταπίεσης στην οποία το Ισραήλ υποβάλλει καθημερινά τις/τους Παλαιστίνιες/-ους αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα απαρτχάιντ.

»Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αποδεχτεί τα ευρήματα των οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, και να αρχίσει να αποκαλεί το απαρτχάιντ του Ισραήλ με το όνομά του. Η διεθνής κοινότητα, ιδίως οι χώρες που έχουν συμμαχήσει με το Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν να δικαιολογούν αυτό το σκληρό σύστημα φυλετικής κυριαρχίας και καταπίεσης και να αναλάβουν άμεση δράση για να βοηθήσουν στον τερματισμό του απαρτχάιντ και στην προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

Όπως σημειώνει η Διεθνή Αμνηστία, η έκθεσή της, τον περασμένο Φεβρουάριο, περιγράφει πώς το Ισραήλ επιβάλλει ένα σύστημα απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων οπουδήποτε έχει τον έλεγχο των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Από τότε η οργάνωση καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εξετάσει το έγκλημα του απαρτχάιντ στην τρέχουσα έρευνά του στα ΚΠΕ, καθώς και όλα τα κράτη να ασκήσουν οικουμενική δικαιοδοσία για τη διερεύνηση και τη δίωξη προσώπων που είναι ύποπτα για το έγκλημα του απαρτχάιντ, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η Δ.Α. αναφέρει πως η έκθεση του Εισηγητή, που εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα ΚΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του απαρτχάιντ, διαπιστώνει ότι οι Ισραηλινές/-οί Εβραίες/-οι και οι Παλαιστίνιες/-οι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζουν «υπό ένα ενιαίο καθεστώς που διαφοροποιεί την κατανομή των δικαιωμάτων και των οφελών του με βάση την εθνική και εθνοτική ταυτότητα και που εξασφαλίζει την υπεροχή της μίας ομάδας έναντι και εις βάρος της άλλης». Περιγράφει πώς αυτό το σύστημα «παρέχει σε μια φυλετική - εθνική - εθνοτική ομάδα σημαντικά δικαιώματα, οφέλη και προνόμια, ενώ σκόπιμα υποβάλλει μια άλλη ομάδα να ζει πίσω από τείχη, σημεία ελέγχου και υπό μόνιμη στρατιωτική κυριαρχία», και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό «ικανοποιεί το κυρίαρχο αποδεικτικό πρότυπο για την ύπαρξη απαρτχάιντ».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο «τηλεγράφημα που διέρρευσε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραφε μια προγραμματισμένη εκστρατεία για την απαξίωση του έργου του Ειδικού Εισηγητή, και οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν το προσωπικό και τους ερευνητές του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να εισέλθουν στο Ισραήλ και/ή στα ΚΠΕ. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει επίσης ως συνέπεια παλαιστινιακές οργανώσεις να τίθενται εκτός νόμου, να παρενοχλούνται και να φιμώνονται» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεθνής Αμνηστία: Το έγκλημα του απαρτχάιντ από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων να εξετάσει το Διεθνές Δικαστήριο
Απαρτχάιντ χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την πολιτική Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων καταγγέλλοντας με νέα έκθεση-κόλαφο ένα βάναυσο σύστημα κυριαρχίας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Διεθνής Αμνηστία: Το έγκλημα του απαρτχάιντ από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων να εξετάσει το Διεθνές Δικαστήριο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο ΟΗΕ ενέκρινε έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Γάζα και Ισραήλ
Ψήφισμα για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στο Ισραήλ, στη διάρκεια της πολύνεκρης 11ήμερης σύγκρουσης ενέκρινε το...
Ο ΟΗΕ ενέκρινε έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Γάζα και Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου το Ισραήλ
«Το Ισραήλ κατέστρεψε τα γραφεία 23 διεθνών και παλαιστινιακών ΜΜΕ. Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ ότι χτύπησε στρατιωτικούς στόχους», καταγγέλλει η οργάνωση.
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου το Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξεκινά έρευνα το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη
Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα ανακοίνωσε ότι το ΔΠΔ θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ξεκινά έρευνα το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μυστική λίστα με εκατοντάδες αξιωματούχους πιθανώς υπόπτους για εγκλήματα πολέμου συγκροτεί το Ισραήλ
Λίγο πριν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το εάν θα ερευνήσει ή όχι εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη, έχει συγκροτηθεί λίστα με 200 έως 300 ονόματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται...
Μυστική λίστα με εκατοντάδες αξιωματούχους πιθανώς υπόπτους για εγκλήματα πολέμου συγκροτεί το Ισραήλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας