• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  5 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  5 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  4 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  95%
Ahmad Halabisaz,AP

«Διπλό χτύπημα» Ταλιμπάν στην ενημέρωση και στα γυναικεία δικαιώματα

 • A-
 • A+

Οι Ταλιμπάν χτύπησαν αρκετούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν διαδήλωση γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Καμπούλ για τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Μια ομάδα είκοσι γυναικών κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας επί περισσότερο από μιάμιση ώρα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να μορφώνονται και να εργάζονται χωρίς να συλληφθούν ή να τους χτυπήσουν οι Ταλιμπάν που ήταν παρόντες στο σημείο.

Ντυμένες με πολύχρωμα μαντίλια, παλτό και παντελόνια οι διαδηλώτριες φώναζαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε», και ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια.

Οι διαδηλώτριες, τις οποίες είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, κρατούσαν κόλλες χαρτιού Α4 όπου είχαν γράψει «δεν έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε».

Η προηγούμενη διαδήλωση γυναικών στο Αφγανιστάν, που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε διαλυθεί από τους Ταλιμπάν λίγα λεπτά μετά την έναρξή της.

Στη σημερινή διαδήλωση οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τις γυναίκες, να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ένας από τους δημοσιογράφους που ήταν παρών στο σημείο δέχθηκε χτυπήματα από τη λαβή ενός όπλου, ενώ οι Ταλιμπάν άρχισαν να τον κλωτσούν για να απομακρυνθεί από το σημείο και ένας εξ αυτών τον απείλησε.

Κάποιοι από τους Ταλιμπάν κρατούσαν τουφέκια ΑΚ-47 ή Μ-16.

Οι γυναίκες δεν δέχθηκαν σωματική επίθεση στη διάρκεια της πορείας τους, όμως οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους, αν και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

Τελικά οι γυναίκες αποφάσισαν μόνες τους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δήλωσε μία από τις διοργανώτριες στο AFP.

«Αυτή είναι η κατάσταση: οι Ταλιμπάν δεν σέβονται τίποτα, ούτε τους δημοσιογράφους –ξένους ή ντόπιους--, ούτε τις γυναίκες», κατήγγειλε μία διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζάχρα Μοχαμάντι.

«Το μήνυμά μου σε όλα τα κορίτσια της χώρας είναι μην φοβάστε τους Ταλιμπάν και ακόμη κι αν η οικογένειά σας δεν σας αφήνει να βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε, βγείτε, ελάτε, κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας. Πρέπει να το κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά», τόνισε η ακτιβίστρια.

Οι μαίες ζητούν από τους Ταλιμπάν να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται

Στο Αφγανιστάν, όπου σε λιγότερο από το 60% των τοκετών παρίσταται ένας επαγγελματίας υγείας, οι μαίες ζητούν από το καθεστώς των Ταλιμπάν να προστατεύσει τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και να τους επιτρέψει να εργαστούν.

Στην απομονωμένη επαρχία Ουαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν, οι καθηγήτριες της σχολής για μαίες Μαιντάν Σαρ, όπου έχουν ήδη εκπαιδευτεί 200 επαγγελματίες, είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Στην αίθουσα διδασκαλίας, οι τοίχοι της οποίας είναι καλυμμένοι από αφίσες για τον τοκετό ή τη γυναικεία υγιεινή, καμία δεκαριά μαθήτριες είναι σκυμμένες πάνω από εκπαιδευτικές κούκλες.

«Κάνω αυτή τη δουλειά επειδή πιστεύω στις ανθρωπιστικές αξίες, στον πατριωτισμό και στο καθήκον απέναντι στην κοινότητά μου και σε αυτούς που η κοινωνία καταπιέζει περισσότερο: τις γυναίκες και τα παιδιά», εξήγησε η καθηγήτριά τους Σαφίκα Μπιρόνι.

«Αυτό που ζητάμε σήμερα από τους Ταλιμπάν είναι να μας εγγυηθούν ένα ασφαλές πλαίσιο που να επιτρέπει στις γυναίκες να βοηθούν άλλες γυναίκες», πρόσθεσε η 52χρονη μαία.

Οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει αυστηρά υπό το προηγούμενο καθεστώς τους στις γυναίκες να μορφώνονται και να εργάζονται, όμως αυτή τη φορά δεν έχουν αποφανθεί για το μέλλον της σχολής αυτής.

Είκοσι πέντε φοιτήτριες αναμένεται να λάβουν το 2022 το δίπλωμά τους, έπειτα από διετή φοίτηση, η οποία όμως διακοπτόταν συνεχώς λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

«Ήταν πολύ δύσκολο», εξηγεί η διευθύντρια σπουδών Χατούλ Φάζλι. «Δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα χωρίς μάχες».

Το 2013 μια έκρηξη που είχε στόχο φυλακή όπου κρατούνταν Ταλιμπάν κατέστρεψε ολοσχερώς το παλιό κτίριο της σχολής μαιών. Στο γραφείο της υπεύθυνης είναι ακόμη ορατές οι ζημιές στους τοίχους.

Μητρική θνησιμότητα

Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει αποφασίσει οριστικά για τη θέση των γυναικών στα επαγγέλματα υγείας. Το ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει απαγορεύσει στις γυναίκες γιατρούς και τις νοσηλεύτριες να εργάζονται καθώς αναλαμβάνουν τις γυναίκες ασθενείς.

Η Φάζλι επιβεβαίωσε ότι η σχολή έχει τη στήριξη ενός σημαντικού τοπικού σύμβουλου, ενώ οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την επαρχία τον Μάιο, ανακοίνωσαν ότι βασίζονται στις υπηρεσίες των μαιών.

Βασική πρόκληση για την επιβίωση της σχολής παραμένει η χρηματοδότηση. Εδώ και δύο μήνες οι εργαζόμενες εκεί δεν έχουν λάβει τον μισθό τους, κάτι που ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν.

Η Σουηδική Υπηρεσία Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (SIDA), που χρηματοδοτεί τη σχολή, έχει περιορίσει τις δραστηριότητές της, όπως και οι υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις που διαθέτουν δομές υγείας στο Αφγανιστάν, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το Αφγανιστάν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας: περίπου 638 γυναίκες πεθαίνουν ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων τέκνων, ενώ ένα παιδί στα 17 πεθαίνει προτού γίνει 5 ετών.

Η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων συμβάλλουν σε αυτούς τους τραγικά υψηλούς αριθμούς.

Η Χάτουλ Φάζλι, που δημιούργησε τη σχολή το 2004 για «να ξεπεράσει αυτές τις σοβαρές δυσκολίες», εκτίμησε ότι οι περισσότερες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και οι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν παρακολουθούνταν τακτικά οι έγκυες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αφγανιστάν: Οικογένειες πουλούν ανήλικα κορίτσια για να επιβιώσουν
Στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν οικογένειες πουλούν τα κοριτσάκια τους για να επιβιώσουν-Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF (2018), το 42% των οικογενειών στη χώρα έχουν μια κόρη που έχουν παντρέψει πριν από την...
Αφγανιστάν: Οικογένειες πουλούν ανήλικα κορίτσια για να επιβιώσουν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι Ταλιμπάν επιβραβεύουν με γη και χρήματα τις οικογένειες βομβιστών αυτοκτονίας
Ήρωες του Ισλάμ της χώρας του Αφγανιστάν αποκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι τον τζιχάντ και τις θυσίες των μαρτύρων και των Μουτζαχεντίν.
Οι Ταλιμπάν επιβραβεύουν με γη και χρήματα τις οικογένειες βομβιστών αυτοκτονίας
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Τον Φιλίπο Γκράντι υποδέχθηκε στην αφγανική πρωτεύουσα ο προσωρινός υπουργός Προσφύγων και Επαναπατρισμού των Ταλιμπάν, θεωρρούμενος παγκοσμίως τρομοκράτης και επικηρυγμένος στις ΗΠΑ με αμοιβή 5 εκατομμυρίων...
Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Άγριος ξυλοδαρμός δημοσιογράφων από τους Ταλιμπάν
Σε μόλις δύο ημέρες αυτήν την εβδομάδα, οι Ταλιμπάν συνέλαβαν και αργότερα απελευθέρωσαν τουλάχιστον 14 δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδηλώσεις στην Καμπούλ, με τουλάχιστον έξι από αυτούς να έχουν υποστεί βία...
Άγριος ξυλοδαρμός δημοσιογράφων από τους Ταλιμπάν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αφγανιστάν: Τέλος τα μικτά τμήματα στα ΑΕΙ - Με αμπάγια και νικάμπ οι φοιτήτριες
Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω κάνουν οι Ταλιμπάν που ναι μεν επέτρεψαν στις γυναίκες να συνεχίσουν να σπουδάζουν, αλλά με πολλούς περιορισμούς στη διαδικασία της φοίτησης.
Αφγανιστάν: Τέλος τα μικτά τμήματα στα ΑΕΙ - Με αμπάγια και νικάμπ οι φοιτήτριες
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μια «Μόρια» για τους Αφγανούς πρόσφυγες στην καρδιά της ερήμου του Κατάρ
Τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι Αφγανοί πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν με αμερικανικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ ως προσωρινό σταθμό μετεγκατάστασης, έφεραν στο...
Μια «Μόρια» για τους Αφγανούς πρόσφυγες στην καρδιά της ερήμου του Κατάρ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας