Με φόντο το νέο κλίμα έντασης με το Ιράν -μετά και τις τελευταίες επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν που το Τελ Αβίβ, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο αποδίδουν στην ιρανική ηγεσία, αλλά η ίδια το αρνείται- το Ισραήλ απείλησε χθες ανοιχτά με ανάληψη δράσης κατά της Τεχεράνης, αφότου ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν δύο περιοχές στον (ελεγχόμενο από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ) νότιο Λίβανο για πρώτη φορά από τον αιματηρό πόλεμο του 2006.
Είχαν προηγηθεί το πρωί της Τετάρτης «ορφανές» ρίψεις τριών ρουκετών από την περιοχή προς το βόρειο Ισραήλ, που απαντήθηκαν άμεσα με βολές του ισραηλινού πυροβολικού. Σαν από θαύμα δεν αναφέρθηκαν θύματα από αυτό το μπαράζ επιθέσεων ένθεν κακείθεν.
Οι αεροπορικές επιδρομές διατάχτηκαν «για να σταλεί ένα μήνυμα» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, χωρίς να αναφέρει τον προφανή αποδέκτη -το Ιράν- ενόσω η Χεζμπολάχ τηρεί σιγήν ιχθύος και οι υποψίες για τις ρίψεις των ρουκετών στρέφονται κυρίως προς μικρές οργανώσεις Παλαιστίνιων προσφύγων που δρουν στην περιοχή.
«Προφανώς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και ελπίζουμε να μη χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Γκαντς, ο οποίος λίγο αργότερα κατέστησε το μήνυμα ακόμη πιο σαφές εκτοξεύοντας φραστικές -προς το παρόν- «ρουκέτες».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να αναλάβουμε δράση κατά του Ιράν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν τώρα» ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, εντείνοντας εμμέσως πλην σαφώς και τις πιέσεις.
Και προς την Τεχεράνη -σε μια κρίσιμη καμπή για τις προσώρας «παγωμένες» διαβουλεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αλλά και εν όψει της σημερινής, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κλίμα έντασης που διαμορφώνεται εκ νέου στον Κόλπο του Ομάν και δη σε μια περίοδο γενικευμένης ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εν μέσω της στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και εν αναμονή του τερματισμού της μάχιμης αποστολής τους στα ιρακινά εδάφη, στα τέλη του έτους, καθώς η Ουάσιγκτον εστιάζει στο Πεκίνο.
Με την αλλαγή «σκυτάλης» στην προεδρία του Ιράν, όπου -κατά τη χθεσινή ορκωμοσία του ενώπιον της Βουλής- ο σκληροπυρηνικός διάδοχος του μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε υπέρ «κάθε διπλωματικού σχεδίου» που θα οδηγήσει σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και την ετοιμότητα της χώρας του να υπερασπιστεί κάθε «νόμιμο δικαίωμά» της.
Με τον Λίβανο σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, χωρίς ακόμη συγκροτημένη κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, για την οποία ουδείς έχει λογοδοτήσει.
Mε τη νεόκοπη, χαλαρής συνοχής κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ να βρίσκεται σε εύθραυστη εκεχειρία με την (υποστηριζόμενη και από το Ιράν) Χαμάς, de facto κυβέρνηση στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς αμφισβητείται εκ των έσω.
Μέσα σε αυτό το χαώδες σκηνικό εν τω μεταξύ «το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει προάγγελος για την αντιπαλότητα μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας» γράφει στο Eurasia Review ο αναλυτής Τζέιμς Μ. Ντόρσεϊ, την ώρα που οι δύο περιφερειακές δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία ιστορικού διαλόγου.
Το νέο διακύβευμα περιέγραψε από τη δική του σκοπιά ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Εάν το Ιράν δεν χειριστεί σωστά την κατάσταση και κάνει εχθρό τους Ταλιμπάν», ανέφερε, «εκτιμώ ότι ορισμένες αραβικές χώρες του Κόλπου και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν τους Ταλιμπάν προς την αποδυνάμωση της Τεχεράνης, αποσπώντας έτσι την προσοχή της από το Ιράκ και άλλα αραβικά κράτη». Κοντολογίς στην περιοχή «τα πάντα ρει», καθώς στο παρασκήνιο οι εξελίξεις οργιάζουν…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας