Τελικά οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης της Υεμένης άρχισαν μεν χθες το πρωί, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των ανταρτών Χούθι και των εκπροσώπων του πρώην προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, η αντιπροσωπεία των οποίων καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, για «τεχνικούς λόγους».
Είναι μάλλον παράδοξο να αρχίζουν ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο με μία πλευρά παρούσα, αυτή του «φιλοδυτικού αραβικού μπλοκ», ιδίως όταν η μη έγκαιρη άφιξη στη Γενεύη της αντιπροσωπείας των Χούθι οφείλεται στην άρνηση του Καΐρου να δώσει πράσινο φως για τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του ΟΗΕ που μεταφέρει την αντιπροσωπεία των ανταρτών. Τελικά η πτήση έγινε και σήμερα αναμένεται να αρχίσουν πραγματικά οι συνομιλίες.
Χθες, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, συνομίλησε με την αντιπροσωπεία της εξόριστης στη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων, με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Γενεύης.
«Η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η Μέση Ανατολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαν Κι-μουν. Το Ριάντ αλλά και η εξόριστη κυβέρνηση θέτουν όρους για μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός, όπως το να αποχωρήσουν οι αντάρτες Χούθι από τις πόλεις που έχουν καταλάβει, ενώ συνεχίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Ενδεικτικό του κλίματος μεταξύ των δύο εμπολέμων είναι ότι οι συνομιλίες της Γενεύης αναμένεται να διεξαχθούν χωρίς πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών, αλλά με διάλογο μέσω τρίτου, του Μαυριτανού Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Αχμεντ, ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Υεμένη.
Ακόμα κι έτσι, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα υπάρξει διάλογος των δύο πλευρών, μετά το πραξικόπημα των σιιτών ανταρτών που ανάγκασε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία. Οι μάχες συνεχίζουν αδιάκοπα από τις 26 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι.
Το Ριάντ αντιμετωπίζει την εξέγερση των σιιτών ανταρτών Χούθι ως απόπειρα πραξικοπήματος που καθοδηγείται από την Τεχεράνη, ενώ το Ιράν αρνείται την ανάμιξή του, αλλά και τις κατηγορίες ότι προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες.
Βλέπουν κλιμάκωση
Χθες, ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι η ένοπλη σύγκρουση στην Υεμένη έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, παρά τις συνομιλίες της Γενεύης, καθώς φέρεται να σκοτώθηκε από πύραυλο των ανταρτών ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, αντιπτέραρχος Μουχάμαντ μπιν Αχμεντ αλ Σααλάν. Ο Σαουδάραβας αρχηγός αεροπορίας ήταν στη μεθοριακή με την Υεμένη αεροπορική βάση, Χαμίς Μουσάιτ, όταν δέχτηκε πυραυλική επίθεση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ριάντ, ο Αλ Σααλάν πέθανε από καρδιακό επεισόδιο σε ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια υπηρεσιακού ταξιδιού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας