Ψήφισμα για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στο Ισραήλ, στη διάρκεια της πολύνεκρης 11ήμερης σύγκρουσης ενέκρινε το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στον τελευταίο «μίνι πόλεμο» με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αποφάσισε να ερευνήσει παραβιάσεις δικαιωμάτων τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς, με τη σημείωση ότι η έρευνα θα εξετάσει και τις «βαθύτερες αιτίες» των εντάσεων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, ως συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση στη Γενεύη διήρκεσε μια ολόκληρη ημέρα, και την απόφασή του ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των Φίτζι, Ναζχάτ Σαμίμ Χαν: «Το σχέδιο ψηφίσματος εγκρίνεται».
«Χαιρετίζει» η Χαμάς, απορρίπτει το Ισραήλ
Την απόφαση χαιρέτισε η Χαμάς, η οποία υπερασπίστηκε τις δικές της ενέργειες ως «νόμιμη αντίσταση» και ζήτησε να ληφθούν «άμεσα μέτρα ως τιμωρία του Ισραήλ».
Το Ισραήλ από την πλευρά του απέρριψε το αποτέλεσμα του ψηφίσματος, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα είναι «προσπάθεια να ξεπλυθούν τα εγκλήματα της Χαμάς».
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ράιν αλ-Μαλίκι, ο οποίος μίλησε στη διαδικτυακή συνέλευση, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καθιέρωσε «ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού» και στον «αναγκαστικό εκτοπισμό» του, ενώ διεκδίκησε «το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντισταθούν στην κατοχή».
«Οι έποικοι πρέπει να περιληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατών», είπε.
Από την πλευρά του, η πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Μεϊράβ Έιλον Σαχάρ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «ξεκίνησε αυτήν τη σύγκρουση» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα της «έχει κάνει τα πάντα για να μειώσει τις εντάσεις».
«Δεν μπορείτε να είστε υπέρ των Παλαιστινίων αν δεν καταδικάσετε τη Χαμάς», είπε, ενώ πριν από την ψηφοφορία υποστήριξε ότι το ψήφισμα «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».
«Λυπούνται» οι ΗΠΑ
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ, που εξέφρασαν τη λύπη τους για τη διενέργεια έρευνας.
Όπως υποστήριξαν οι ΗΠΑ, που έχουν καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν μπορούσαν να πάρουν τον λόγο, αυτή η έρευνα «απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί».
Να σημειωθεί ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το Συμβούλιο, κατηγορώντας το ότι τηρεί δυσανάλογα σκληρή στάση έναντι του Ισραήλ και επειδή αρνήθηκε να αποδεχθεί μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ουάσιγκτον. Με απόφαση του νυν προέδρου Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον επέστρεψε στον οργανισμό με το καθεστώς του παρατηρητή.
«Πιθανά εγκλήματα πολέμου»
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Στη διάρκεια των 11ήμερων συγκρούσεων σκοτώθηκαν 253 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι, και η Μισέλ Μπατσελέτ τόνισε ότι οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, εάν θεωρηθεί ότι ήταν αδιάκριτος και δυσανάλογος ο αντίκτυπός τους σε βάρος των πολιτών..
Επίσης, αναγνώρισε ότι επρόκειτο για την «πιο σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών από το 2014» που προκάλεσε καταστροφή και θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, πριν την κατάπαυση του πυρός.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας