Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.1°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 5.6°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.7°C / 9.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.3°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.0°C
  6 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.3°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.0°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  4 BF
  52%
Ανεξέλεγκτο το βρετανικό στέλεχος της Covid-19 στο Ισραήλ, παρά τα αυστηρά μέτρα

Εμβολιασμός στο Ισραήλ

AP Photo/Oded Balilty

Ανεξέλεγκτο το βρετανικό στέλεχος της Covid-19 στο Ισραήλ, παρά τα αυστηρά μέτρα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακριβώς ένα μήνα από την επιβολή του τρίτου lockdown στο Ισραήλ και δυόμισι εβδομάδες από τότε που έγινε ακόμη πιο αυστηρό, δεν φαίνεται να υπάρχει οδός διαφυγής από την πανδημία . Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, ο επικεφαλής της επιτροπής κατά του νέου κορονοϊού, μέλη της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπισή του και άλλοι επαγγελματίες συσκέπτονται καθημερινά - μερικές φορές και δύο φορές την ημέρα - για να αξιολογήσουν την κατάσταση, αλλά ακόμα δεν έχουν καλά νέα.

Είναι η πρώτη φορά που ένα lockdown - το βαρύτερο μέτρο στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, το οποίο είχε καταφέρει μέχρι πρότινος να θέσει υπό έλεγχο τα κρούσματα - απέχει πολύ από το να φέρει την πολυπόθητη εξάλειψη της νόσου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απλή παράταση των αυστηρών περιορισμών κατά άλλη μία εβδομάδα, δεν θα κάνει τη διαφορά.

18 ημέρες σε ένα αυστηρό lockdown και πάνω από πέντε εβδομάδες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19, τα στατιστικά στοιχεία για τις λοιμώξεις στο Ισραήλ είναι χειρότερα από ό,τι ήταν όταν επιβλήθηκε το lockdown. Κατά μέσο όρο καταγράφονται 8.667 νέα κρούσματα την ημέρα, σχεδόν το 10% όλων των τεστ διαγιγνώσκονται θετικά και 1.179 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Κανείς στο υπουργείο ή στην επιτροπή κατά του νέου κορονοϊού δεν είχε προβλέψει ή προετοιμαστεί για μια τέτοια πραγματικότητα, ούτε καν στα πιο απαισιόδοξα σενάρια τους. Την ίδια ώρα, η κλεψύδρα της κοινωνικοοικονομικής υγείας - με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, τη ζημιά στην οικονομία και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών - αρχίζουν να στερεύει.

Μία από τις λίγες ακτίδες φωτός σε αυτό το σημείο είναι ότι ο συντελεστής μόλυνσης (ο διάσημος παράγοντας R) έχει μειωθεί κάτω από το 1 (τώρα είναι 0,9). Αυτό σημαίνει ότι στατιστικά, κάθε άρρωστο άτομο μολύνει λιγότερο από ένα άλλο άτομο. Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικά σημάδια ότι ο αριθμός των σοβαρά ασθενών σταθεροποιείται και η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζεται με πάνω από 200.000 άτομα να εμβολιάζονται την ημέρα, αν και η επίδρασή τους δεν γίνεται ακόμη αισθητή με τρόπο που να αλλάζει τη μάχη κατά της Covid-19. Οι επαγγελματίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και μέρος των πολιτών συνειδητοποιούν ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει τον τελευταίο μήνα και δεν μπορεί κανείς να εξαγάγει από το παρελθόν συμπεράσματα για το μέλλον, ούτε καν για το προσεχές.

«Μπορεί να φταίει το ότι οι προσδοκίες μας δεν ήταν ρεαλιστικές», είπε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι χωρίς το lockdown οι αριθμοί θα ήταν διπλοί ή και υψηλότεροι ακόμα».

Πριν από ένα μήνα, με την εορταστική έναρξη των εμβολιασμών, το lockdown εμφανίστηκε ως ένα είδος «γέφυρας» για να μειωθεί η συχνότητα μόλυνσης έως ότου τα εμβόλια αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα. Επρόκειτο για το τελευταίο lockdown πριν βγούμε από την πανδημία. Τώρα το κλίμα στο υπουργείο είναι πολύ πιο απαισιόδοξο και επικρατεί αναστάτωση.

«Περιμέναμε μια πιο σημαντική πτώση και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους σοβαρά ασθενείς, μετά από δύο εβδομάδες lockdown, παρόμοιο με αυτό που είχαμε δει σε προηγούμενα», δήλωσε μια άλλη πηγή του υπουργείου Υγείας, η οποία σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυστηρών περιορισμών το φθινόπωρο, ο παράγοντας R μειώθηκε στο 0,6 μετά από δύο εβδομάδες. «Βλέπουμε το lockdown να έχει κάποια επιρροή, με μια αργή πτώση της νοσηρότητας. Ωστόσο, ο αριθμός των σοβαρά ασθενών είναι ακόμη υψηλός. Φαίνεται ότι οι περιορισμοί λειτουργούν, αλλά δεν είναι αρκετό».

Το υπουργείο έχει επισημάνει δύο παράγοντες ως υπεύθυνους για την τρέχουσα κατάσταση:

 1. την παρουσία νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού, ιδιαίτερα της βρετανικής παραλλαγής, η οποία, σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Υγείας, εντοπίζεται σε πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων, και
 2. στην αποδυνάμωση της δημόσιας πειθαρχίας και τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών, τις οποίες οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αναφέρουν ως «πανδημία κόπωσης».

Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα λένε ότι οι νέες παραλλαγές έχουν ενισχυμένη ικανότητα να προσκολλώνται στους υποδοχείς των κυττάρων ενός ατόμου και απαιτούν λιγότερα ιικά σταγονίδια για να προκαλέσουν μόλυνση. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες διαφορές που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Η ουσία είναι ότι απαιτείται πολύ μικρότερη έκθεση για να μολυνθεί κάποιος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιφυλακτική «μαγεία» με τα εμβόλια της Pfizer στους ηλικιωμένους του Ισραήλ
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη χώρα με το πιο προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την έναρξή του στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έχουν μειωθεί εισαγωγές και κρούσματα.
Επιφυλακτική «μαγεία» με τα εμβόλια της Pfizer στους ηλικιωμένους του Ισραήλ
ΕΥΡΩΠΗ
Απαλλαγή των εμβολιασμένων από περιοριστικά μέτρα εξετάζει η Ουγγαρία
Περιλαμβάνουν εξαιρέσεις από μέτρα τα οποία ισχύουν από το Νοέμβριο, όπως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Απαλλαγή των εμβολιασμένων από περιοριστικά μέτρα εξετάζει η Ουγγαρία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εμβόλια, διακρίσεις και λοκντάουν δεν γλίτωσαν τον «εκλεκτό λαό»
Πάνω από 8.600 νέα κρούσματα το 24ωρο καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, παρά την περιβόητη πρωτιά στους εμβολιασμούς που στιγματίζεται από τον κατάπτυστο αποκλεισμό των Παλαιστινίων.
Εμβόλια, διακρίσεις και λοκντάουν δεν γλίτωσαν τον «εκλεκτό λαό»
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηρά lockdown για πρώτη φορά σε πόλεις της Νορβηγίας
Από το μεσημέρι του Σαββάτου, το Όσλο και εννέα γειτονικοί του δήμοι μπαίνουν σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, υπό τον φόβο της βρετανικής παραλλαγής.
Αυστηρά lockdown για πρώτη φορά σε πόλεις της Νορβηγίας
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ εμβολιάστηκε μέσα σε 12 μέρες 
Από τις 20 Δεκεμβρίου έχουν εμβολιαστεί 1 εκατομμύριο πολίτες, ήτοι πάνω από το 10% των περίπου 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων του, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ εμβολιάστηκε μέσα σε 12 μέρες 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας