Χιλιάδες Μουσουλμάνοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής πραγματοποίησαν σήμερα αντι-γαλλικές διαδηλώσεις στα αστικά κέντρα των χωρών τους μετά την καθιερωμένη προσευχή, υπό το πρίσμα της διαπολιτισμικής αντιπαράθεσης που φαίνεται να έχει εκδηλωθεί έντονα τις τελευταίες μέρες, μεταξύ Γαλλίας-Δύσης και Αραβικού Κόσμου. Σημείο αντιπαράθεσης οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, πως ορκίζεται να προστατεύσει το δικαίωμα σάτιρας του Μωάμεθ στο όνομα των αξιών του Διαφωτισμού και της ελευθερίας του λόγου.
Η επαναλαμβανόμενη διακωμώδηση, μέσω σκίτσων, του προφήτη Μωάμεθ από το Charlie Hebdo, καθώς και άλλα γαλλικά ΜΜΕ έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις Μουσουλμάνων, οι οποίοι μιλούν για καταπάτηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Η τραγική εξέλιξη της κατάστασης αποτυπώνεται και με την πρόσφατη δολοφονία καθηγητή από ισλαμιστή εξτρεμιστή, καθώς και τις χθεσινές δολοφονίες με μαχαίρι έξω από εκκλησία στη Γαλλία.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά χωρών:
Πακιστάν
2000 άτομα διαδήλωσαν στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα της χώρας, με κατεύθυνση προς την γαλλική Πρεσβεία, όπου συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας και αναχαιτίστηκαν με χρήση χημικών και γκλοπ από τους αστυνομικούς. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις καλέστηκαν να περιφρουρήσουν την Πρεσβεία.
Κάποιοι ισλαμιστές ακτιβιστές κρέμασαν ένα ομοίωμα του Γάλλου προέδρου από μια αερογέφυρα χτυπώντας το οργισμένα με τα παπούτσια τους.
Την ίδια στιγμή, σε διάφορες πόλεις του Πακιστάν, πιστοί που γιορτάζουν τη γέννηση του Προφήτη, βγήκαν στο δρόμο, μπλοκάροντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Γαλλίας, κάνοντας έκκληση για σαμποτάρισμα των γαλλικών προϊόντων και τερματισμό των σχέσεων της χώρας με τη Γαλλία.
Λίβανος
Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στη Βηρυτό κατευθύνθηκαν προς την επίσημα κατοικία του Γάλλου πρέσβη, όμως παρεμποδίστηκαν από δυνάμεις των λιβανέζικων ΜΑΤ. «Στην υπηρεσία σου, προφήτη του Θεού», φώναζαν οι σουνίτες διαδηλωτές, κυματίζοντας ασπρόμαυρες σημαίες με ισλαμικά σύμβολα. Μάλιστα, μερικοί πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης.
Η Γαλλία έχει παρουσία στο Λίβανο, παρέχοντας χρηματοοικονομική και πολιτική ενίσχυση στη χώρα, ώστε να διαχειριστεί την κρίση στην οποία έχει εγκλωβιστεί.
Ισραήλ
Στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τέμενος Αλ-Άκσα, -το τρίτο ιερότερο μέρος στην Ιερουσαλήμ- ενάντια στον Μακρόν, κραυγάζοντας «Με την ψυχή και το αίμα μας, θυσιαζόμαστε για τον προφήτη μας, Μωάμεθ». Ένας μικρός αριθμός νέων συγκρούστηκε με την ισραηλινή αστυνομία, η οποία διέλυσε τη συγκέντρωση και πραγματοποίησε τρεις προσαγωγές.
Διαδηλώσεις και στη Λωρίδα της Γάζας
Μεγάλος αριθμός ατόμων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πολιτικής οργάνωσης της ΧΑΜΑΣ, για αντι-γαλλικές συγκεντρώσεις στα τεμένη των περιοχών που είναι υπό τον έλεγχό της.
Ο Φατί Αμάντ, στέλεχος της οργάνωσης, είπε σε συγκέντρωση που έγινε στο προσφυγικό καμπ στη Τζαμπαλίγια, πως ορκίζεται: «να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την εγκληματική επίθεση που χτυπά την πίστη περίπου 2 εκατομμυρίων μουσουλμάνων», αναφερόμενος στις σατιρικές αναπαραστάσεις του Μωάμεθ. Ακόμη, τόνισε πως οι δυνάμεις της ΧΑΜΑΣ καλούν όλους τους Παλαιστίνιους να σαμποτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.
«Δεν στοχοποιούμε αθώους», διευκρίνισε, «παρά μόνο εκείνους που προσβάλλουν ευθέως τον προφήτη μας».
Πολλές ακόμη διαμαρτυρίες έγιναν στο Αφγανιστάν, στο Μπαγκλαντές, το Κουβέιτ και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, με κοινό περιεχόμενο ενάντια στο Μακρόν και τη Γαλλία.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχει έρθει στο προσκήνιο ένας διεθνής δημόσιος διάλογος για το αν δικαιολογούνται οι επιλογές της Γαλλίας να κριτικάρει τη μουσουλμανική θρησκεία στο όνομα της ελευθερίας του λόγου σε τέτοιο βαθμό, χτυπώντας ευαίσθητα νεύρα περί σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της μουσουλμανικής κουλτούρας.
Η αντιπαράθεση έχει εκφραστεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με χαρακτηριστική την λεκτική αντιπαράθεση και τους χαρακτηρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Γάλλο Πρόεδρο, ενώ διάφοροι αρχηγοί κρατών του αραβικού κόσμου έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους στις μορφές έκφρασης της Γαλλίας, καλώντας σε αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Με πληροφορίες από το Associated Press
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας