«Ο λαός παλεύει με τη φτώχεια, το καθεστώς ψάχνει για ψήφους». Γραμμένο σε ένα πλακάτ συγκέντρωσης στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, το σύνθημα αποτυπώνει γλαφυρά το κλίμα στο Ιράν, τουλάχιστον στα αστικά του κέντρα, λίγο πριν ανοίξουν σήμερα οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών: των ενδέκατων μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Το διακύβευμα δεν είναι καν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κατά κράτος νίκη των σκληροπυρηνικών θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένη. Είχε άλλωστε μεριμνήσει σχετικά το θεοκρατικό καθεστώς, απορρίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες τους μισούς από τους περίπου 14.000 υποψηφίους για τις 290 βουλευτικές έδρες. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, αυτοί που «κόπηκαν» ήταν μετριοπαθείς μεταρρυθμιστές. Και κάπως έτσι, οι σκληροπυρηνικοί έχουν εκ προοιμίου εξασφαλισμένες τουλάχιστον 160 έδρες -πάνω από τις μισές, κοντολογίς- ελλείψει αντιπάλου...
Ως εκ τούτου, το μέγα ζητούμενο στις σημερινές εκλογές είναι το ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη. Καταγράφοντας τη λαϊκή οργή για την οικονομική ανέχεια -απόρροια των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και της διαφθοράς στη χώρα- και για τους χειρισμούς της ιρανικής ηγεσίας σε μια σειρά από κρίσεις (αιματοκύλισμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περσινού Νοέμβρη, συγκάλυψη της κατά λάθος κατάρριψης του ουκρανικού «Μπόινγκ» τον Ιανουάριο εν μέσω της πολεμικής έντασης με τις ΗΠΑ, διένεξη με τη Δύση για τα πυρηνικά), δημοσκοπήσεις και αναλυτές προβλέπουν ότι η αποχή των ψηφοφόρων θα είναι μαζική, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στο Ιράν.
Εχουν γνώση...
Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, η νίκη των σκληροπυρηνικών θα είναι πύρρειος, μια και το αποτέλεσμα θα μεταφραστεί σε αποδοκιμασία του καθεστώτος. Οχι τυχαία, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, χαρακτήρισε δημόσια την ψήφο «θρησκευτική υποχρέωση» των υπηκόων...
Ακόμη όμως κι αν αυτή η έκκληση δεν βρει ευήκοα ώτα (αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το θεοκρατικό καθεστώς θα... μεριμνήσει και γι’ αυτό, με κάθε μέσο), το αυτί των σκληροπυρηνικών δεν δείχνει να ιδρώνει. Κι αυτό γιατί η νίκη τους θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή παντοκρατορίας του «βαθέος κράτος» υπό τον Χαμενεΐ, παρατηρεί o Ιρανο-Καναδός αναλυτής Σαχίρ Σαχιντσάλες. Επόμενο ορόσημο, αναφέρει σε άρθρο του στον ιστότοπο Middle East Eye, θα είναι η αναμενόμενη επόμενη νίκη τους στις προεδρικές εκλογές του 2021. Κι αυτή με τη σειρά της, καταλήγει, «θα ολοκληρώσει ένα σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός “ενιαίου πολιτικού συστήματος”» στη χώρα.
Απόρροια αυτού θα είναι «να καταπνιγεί κάθε επικριτική φωνή στη χώρα», εκτιμά η αναλύτρια Στεφανί Τρουγιάρ στο δίκτυο France 24, καθώς και «μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, που δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», τον προσεχή Νοέμβριο.
«Πρόκειται ασφαλώς για τραγική ειρωνεία», σχολιάζει η δρ Σάναμ Βάκιλ, αντιπρόεδρος του Προγράμματος MENA (Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής) του ινστιτούτου αναλύσεων Chatham House. Μέσω της πολιτικής «μέγιστης πίεσης», εξηγεί στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, «η κυβέρνηση Τραμπ επεδίωξε να αλλάξει τη συμπεριφορά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και, αντί αυτού, την ενισχύει».
Ο αναλυτής Μπόμπι Γκος έχει πάντως άλλη γνώμη. Ανεξαρτήτως του τι λένε το Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος στο Ιράν, γράφει σε χθεσινό άρθρο του στο Bloomberg Opinion, «είναι ο αγιατολάχ που έχει τον τελευταίο λόγο». Κι αν και «μια νίκη των σκληροπυρηνικών θα συνοδευτεί από κλιμάκωση της αντι-αμερικανικής ρητορικής», επισημαίνει, «η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι διαπραγματεύσεις» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα παρέμεναν ούτως ή άλλως στον “πάγο”, μέχρι να φύγει από το πολιτικό προσκήνιο η “κουτσή πάπια»». Ητοι ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας