Την ώρα που στη Μόσχα συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα -αλλά χωρίς κάποια ουσιαστική πρόοδο- ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ Τούρκων και Ρώσων διπλωματών, γύρω από την αβέβαιη ακόμη τύχη της επαρχίας Ιντλίμπ, πίσω στη Συρία οι φιλοκυβερνητικοί πολίτες της Δαμασκού και του Χαλεπιού πανηγύρισαν χθες την «απελευθέρωση» (διάβαζε: ανακατάληψη) των τελευταίων ανταρτοκρατούμενων θυλάκων στα βορειοδυτικά της επαρχίας του Χαλεπιού.
Και με το δίκιο τους: τα κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν μέσα σε ένα μόλις 24ωρο περισσότερα από 30 χωριά και οικισμούς, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου Μ5, που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό. Αρκετά από τα χωριά αυτά βρίσκονταν μάλιστα στα χέρια των αντικαθεστωτικών από το μακρινό 2012!
Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις του συριακού στρατού, οι άντρες του άφησαν επίτηδες ανοιχτά τα περάσματα Μιζνάρ και Μουχαϊρέζ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού και στην πόλη Σαρακέμπ, ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ οι ένοπλες ομάδες των «τρομοκρατών» κινήθηκαν προς τα τουρκικά σύνορα.
Μάλιστα ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Ασαντ εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να χαιρετίσει τη νέα αυτή επιτυχία του στρατού του, χαρακτηρίζοντάς την «ένα πρελούδιο για την ολοκληρωτική νίκη, που αργά ή γρήγορα θα έρθει», αλλά και το πρώτο βήμα για την οικονομική αναγέννηση του Χαλεπιού και την ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας.
Ο Ασαντ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για ανάπαυση» και ότι «η μάχη για την απελευθέρωση της Ιντλίμπ θα συνεχιστεί», τονίζοντας με νόημα πως «δεν μας επηρεάζει ο θόρυβος που κάνουν μερικοί στον Βορρά», εννοώντας φυσικά τις τουρκικές απειλές.
Τελεσίγραφο
Ομως στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν πως η συνέχιση ή όχι της επιχείρησης θα αποφασιστεί, όπως όλα δείχνουν, από τον «προστάτη» του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο του χοντρού και πολυεπίπεδου παζαριού με τον Ερντογάν. Το τελεσίγραφο του «σουλτάνου» προς τον Ασαντ να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ λήγει στα τέλη του μήνα, αλλά ο Ασαντ με τον Πούτιν δεν δείχνουν να... ιδρώνουν – ούτε όμως και να βιάζονται να επιτεθούν στη «σφηκοφωλιά» της Ιντλίμπ.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άμαχοι (900.000 σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του ΟΗΕ) που είχαν καταφύγει στο τελευταίο αντάρτικο «οχυρό» έχουν ήδη εκτοπιστεί μέσα στις τελευταίες 75 ημέρες, από τότε που άρχισε η νέα προέλαση των συριακών δυνάμεων: εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς εξαναγκάζονται να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα δεκάδες μωρά και μικρά παιδιά να πεθαίνουν από το κρύο.
Μάλιστα ο αρμόδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα»…
Το ΝΑΤΟ πάντως, παρά το σχετικό αίτημα της Τουρκίας, δεν σχεδιάζει να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία, αν η τελευταία πραγματοποιήσει την απειλή της και εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες στο πρακτορείο TASS ανώτερη διπλωματική πηγή χώρας του ΝΑΤΟ, που «άδειασε» την Αγκυρα για την ομολογουμένως... διασταλτική ερμηνεία και επίκληση του άρθρου 5 περί «συμμαχικής αλληλεγγύης»...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας