Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισραήλ: Τα σενάρια για το μέλλον του Νετανιάχου
Ronen Zvulun/Pool via AP

Ισραήλ: Τα σενάρια για το μέλλον του Νετανιάχου

  • A-
  • A+

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήψη απόφασης στο αίτημα του πρωθυπουργού Νετανιάχου να του προσφερθεί ασυλία, για τις διώξεις περί διαφθοράς που αντιμετωπίζει. 

Όπως δήλωσε χθες Κυριακή, σύμβουλος της Κνέσετ (της ισραηλινής βουλής), ο πρόεδρός της δεν μπορεί να σταματήσει ή να αναβάλει τον σχηματισμό της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία - κατά πως φαίνεται -  αναμένεται να απορρίψει το αίτημα του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Εγιάλ Γινόν επεσήμανε ότι το αίτημα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό σημαίνει ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα μπορούσε να σχηματιστεί πριν διεξαχθούν οι νέες πρόωρες εκλογές (2 Μαρτίου) και ότι η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος του Νετανιάχου να του χορηγηθεί ασυλία, μπορεί να διεξαχθεί στην Κνέσετ με την τρέχουσα σύνθεσή της — η πλειοψηφία της οποίας τάσσεται κατά του αιτήματος του αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ.

«Δεν θα καθυστερήσω τις συνομιλίες, αλλά δεν θα συνεργαστώ με αυτή τη μολυσμένη κίνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κνέσετ, ο Γιούλι Εντελστάιν (Λικούντ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον Εντελστάιν, ο σχηματισμός της επιτροπής αυτής, λίγο πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, θα αποτελούσε «σοβαρό σφάλμα». Ο σχηματισμός της επιτροπής «αυτή τη στιγμή» δεν θα υπηρετούσε τη δικαιοσύνη, αλλά θα δημιουργούσε μια «ζούγκλα», ένα «ριάλιτι σόου», επιχειρηματολόγησε.

Όμως το πόρισμα του νομικού συμβούλου της Κνέσετ σημαίνει ότι ο Εντελστάιν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ικανοποιήσει την πρόταση 65 μελών της Βουλής (120 έδρες) για να συγκροτηθεί η επιτροπή, που τυπικά δημιουργείται μόνο αφού ορκιστεί νέα κυβέρνηση. «Η απόφαση επαφίεται στα μέλη της Κνέσετ και μπορούν, εάν το θεωρούν ορθό, να σχηματίσουν» την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, ανέφερε ο Γινόν.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, ο Αβιχάι Μάντελμπλιτ, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, στα τέλη του 2019, την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Νετανιάχου για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σε επιστολή του προς τον Εντελστάιν, ζήτησε να του χορηγηθεί ασυλία, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών» και εξισώνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του με απόπειρα «πραξικοπήματος».

Θεωρείτο βέβαιο ότι η ψηφοφορία για τη χορήγηση ασυλίας ή μη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό θα καθυστερούσε την έναρξη της δίκης του Νετανιάχου, κατά συνέπεια αυτή δεν θα ξεκινούσε πριν από τις πρόωρες εκλογές, στις αρχές του Μαρτίου, την τρίτη τέτοια αναμέτρηση μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Εάν το αίτημα του Νετανιάχου απορριφθεί, το κατηγορητήριο σε βάρος του μπορεί να υποβληθεί και επίσημα σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ και η δίκη του να αρχίσει πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Δεν είναι σαφές το πώς ο διάλογος για την ασυλία του ή η πιθανολογούμενη απόρριψη του αιτήματός του, θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Είναι ως εκ τούτου ασαφές, εάν η υπόθεση μπορεί να τερματίσει ή όχι το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Αμίρ Φουξ, αναλυτή του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία του Ισραήλ, ακόμη και εάν ο Νετανιάχου εξασφάλιζε ασυλία, αυτή θα είχε ισχύ μόνο για μία θητεία του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα ήταν αναγκασμένος να ζητήσει ασυλία και από την επόμενη Κνέσετ, αν την λάμβανε τώρα. Αντιθέτως, εάν το αίτημα απορριφθεί, η απόφαση είναι οριστική. «Αν [τα μέλη της Κνέσετ] αποφασίσουν να του αρνηθούν την ασυλία, αυτό ήταν», εξήγησε ο Φουξ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Νετανιάχου, ο άλλοτε αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μπένι Γκαντς, ιδρυτής του «κόμματος του Μπλε και του Λευκού», προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και στην απόρριψη του αιτήματος του Νετανιάχου για ασυλία, πριν από τις εκλογές του Μαρτίου.

Παρά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση την εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του Λικούντ, στην οποία είχε μόνο έναν αντίπαλο, τον πρώην υπουργό Παιδείας Γκίντεον Σάαρ. Η έκβαση της εσωκομματικής μάχης ερμηνεύθηκε από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως ασφαλής ένδειξη πως είναι δεδομένη η υποστήριξη των μελών του Λικούντ προς τον πολιτικό που έχει παραμείνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απέτυχε δύο φορές στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2019. Ο Γκαντς επίσης απέτυχε τη μία φορά που του ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο συνασπισμός του Λικούντ του Νετανιάχου με ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα και η συμμαχία της κεντροαριστεράς και αραβικών κομμάτων υπό τον Γκαντς, έφεραν πρακτικά ισοπαλία στις δύο περυσινές εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντίπαλο του Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου,...
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντίπαλο του Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απορρίφθηκε το αίτημα Νετανιάχου να αναβληθεί η δίκη του για διαφθορά
Κανονικά θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο απέρριψε το αίτημα του Ισραηλινού...
Απορρίφθηκε το αίτημα Νετανιάχου να αναβληθεί η δίκη του για διαφθορά
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναβολή στη δίκη του για διαφθορά ζητά ο Νετανιάχου
Αναβολή 45 ημερών στη δίκη του για διαφθορά, ζήτησε ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αναβολή στη δίκη του για διαφθορά ζητά ο Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εισαγγελική δίωξη κατά του Νετανιάχου
Καθώς το Ισραήλ φαίνεται να βαδίζει προς τρίτες εκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα άρχισε να ανεβαίνει κι άλλο από χθες μετά τη νέα εισαγγελική δίωξη κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν...
Νέα εισαγγελική δίωξη κατά του Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε δίκη παραπέμπεται ο Νετανιάχου
Κατηγορίες για απάτη, απιστία και δωροδοκία σε βάρος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Ισραήλ, απήγγειλε επισήμως ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ.
Σε δίκη παραπέμπεται ο Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογές-«δημοψήφισμα» για την πολιτική επιβίωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Το διακύβευμα της βουλευτικής κάλπης της Τρίτης δεν είναι μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης όσο το μέλλον του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος κατηγορείται για σκάνδαλα διαφθοράς.
Εκλογές-«δημοψήφισμα» για την πολιτική επιβίωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας