Ενώ η προσοχή ολόκληρου του κόσμου έχει στραφεί –ξανά– στον Περσικό, στη Λιβύη οι εξελίξεις επί του πεδίου είναι ραγδαίες, με τις δυνάμεις του επίδοξου «νέου Καντάφι» Χαλίφα Χάφταρ να προωθούνται στη Σύρτη, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στον ομώνυμο κόλπο.
Κάτοικοι της Σύρτης επιβεβαιώνουν ότι ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» του Χάφταρ έχει ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια, αν και οι μάχες συνεχίζονται στο κέντρο της, από όπου ακούγονται πυρά βαρέων όπλων.
Οι φιλο-κυβερνητικες πολιτοφυλακές ήλεγχαν τη Σύρτη από τα τέλη του 2016, όταν οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνέβαλαν στην εκδίωξη των ισλαμιστών πολέμαρχων από την πόλη.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράτζ τηρεί σιγή ιχθύος, αλλά είναι βέβαιο πως η διαφαινόμενη απώλεια της Σύρτης θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα γι’ αυτήν, γέρνοντας πιθανόν την πλάστιγγα και στη συνεχιζόμενη μάχη της Τρίπολης.
Στην πολιορκημένη από τρεις πλευρές λιβυκή πρωτεύουσα, η νέα γενική επίθεση του Χάφταρ ξεκίνησε με ένα ακόμη λουτρό αίματος, καθώς ο απολογισμός από τον βομβαρδισμό στρατιωτικής σχολής (το αντίστοιχο της δικής μας Ευελπίδων) το Σάββατο ξεπερνά πλέον τους 30 νεκρούς.
Μάλιστα, ένα βίντεο που ανέβηκε στο Ιντερνετ δείχνει τους νεαρούς ευέλπιδες παρατεταγμένους στο προαύλιο της σχολής, τη στιγμή που πέφτουν οι βόμβες…
Εκπρόσωπος του στρατού του Χάφταρ διέψευσε πάντως πως ο ΛΕΣ ευθύνεται για το μακελειό, κατηγορώντας «την Αλ Κάιντα, το “Ισλαμικό κράτος” ή τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τον «συνεργάτη τους» Σαράτζ.
Τι γίνεται με τη βοήθεια
Το ερώτημα όλων είναι αν θα προλάβει πλέον ο μοναδικός δηλωμένος «σπόνσορας» του Σαράτζ, η Τουρκία, να ενισχύσει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προτού αυτές καταρρεύσουν.
Μιλώντας στο CNN Türk, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ορισμένες δυνάμεις του τουρκικού στρατού (μεταξύ των οποίων «ανώτεροι αξιωματικοί [...] και ένας αντιστράτηγος», που θα αναλάβουν «συντονιστικό ρόλο») έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται «σταδιακά» στη Λιβύη.
Ομως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, καθώς η τουρκική βοήθεια φαίνεται μέχρι στιγμής να περιορίζεται σε ορισμένες «καραβιές» όπλων και πυρομαχικών και σε αρκετές δεκάδες εμπειροπόλεμους πρώην (;) τζιχαντιστές «εργολάβους»-μισθοφόρους από τη Συρία, που στάλθηκαν... πεσκέσι στην Τρίπολη.
Ναι μεν ο «σουλτάνος» εξασφάλισε την έγκριση του τουρκικού Κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων, αλλά άλλο να το λες, κι άλλο να το κάνεις – ιδίως όταν τα κομβόι των αντίπαλων σου προελαύνουν.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται, πάντως, να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από ρωσικό αίτημα και με «φόντο» τη συνεχιζόμενη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, με την Ανγκελα Μέρκελ να έχει ήδη προαναγγείλει τη διοργάνωση διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη μέσα στον Γενάρη. Θα προλάβει;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας