Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στον Λίβανο κατά της κυβερνητικής πολιτικής
(AP Photo/Hassan Ammar)

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στον Λίβανο κατά της κυβερνητικής πολιτικής

  • A-
  • A+

Ο επιδραστικός ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε το Σάββατο αντίθετος με την παραίτηση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις που συνταράζουν τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες έχουν ως κύριο αίτημα την απομάκρυνση της πολιτικής ελίτ της χώρας.

Ο Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι η «ενότητα» που επικρατεί στη σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να φέρει νέα πνοή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς κινητοποιήσεις. Το τηλεοπτικό του διάγγελμα, πάντως, δεν μετρίασε καθόλου την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι κατηγορούν και τον ίδιο τον ηγέτης της πανίσχυρης Χεζμπολάχ για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Η χώρα δεν είχε γνωρίσει τόσο μεγάλες διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται εκτός Βηρυτού. Σημειώνεται ότι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα, Κυριακή.

Βασική αίτια είναι η μακροχρόνια οργή απέναντι στην ελίτ της χώρας που έχει μοιράσει τις εξουσίες σε λίγους και… εκλεκτούς και έχει συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο εδώ και δεκαετίες, όμως έχει κάνει πολύ λίγα για να βελτιώσει μία καταρρέουσα οικονομία και να βελτιώσει τις κατεστραμμένες υποδομές της χώρας.

Το βράδυ του Σαββάτου ένας Λιβανέζος χριστιανός ηγέτης κάλεσε τους τέσσερις υπουργούς που έχει στην κυβέρνηση να παραιτηθούν, ανακοινώνοντας ότι δεν πιστεύει πλέον ότι η κυβερνητική ενότητα που διαφημίζει ο Σαάντ Χαρίρι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

(AP Photo/Hassan Ammar)
(AP Photo/Hassan Ammar)

Η παραίτηση που ανακοινώθηκε από τον Σαμίρ Γκεάγκα, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Δυνάμεις του Λιβάνου, είναι ένα ακόμη τεστ για την κυβέρνηση, η οποία, όμως έχει ακόμη τις απαραίτητες αριθμητικές ισορροπίες.

Είχε προηγηθεί κινητοποίηση χιλιάδων στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ σημειώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Κλέφτες» φώναζαν οι διαδηλωτές και ονομάτισαν σχεδόν όλους τους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκτοξεύοντας, ακόμη, βρισιές και ζητώντας τις παραιτήσεις τους. Οι διαδηλωτές συμπεριέλαβαν και τον Νασράλα σε αυτή την οργισμένη κριτική, γεγονός πρωτοφανές για τη πολύ δυνατή Χεζμπολάχ, η οποία, με τη στήριξη του Ιράν, κυριαρχεί στην κυβέρνηση. 

Άδεια κουτιά από δακρυγόνα και παπούτσια διαδηλωτών θυμίζουν το σκηνικό χάους που επικράτησε στη Βηρυτό.

(AP Photo/Hassan Ammar)

Τόσο ο Νασράλα όσο και ο Χαρίρι, ο οποίος μίλησε τη νύχτα στην τηλεόραση, ανέφεραν ότι στηρίζουν τα αιτήματα των διαδηλωτών, αλλά πετούν το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους πολιτικούς.

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί δεν θα έχουμε καινούργια για τα επόμενα δύο χρόνια. Αφήστε αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει, αλλά με νέα πνοή και με κατεύθυνση να εργαστεί και να μάθει από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες» είπε ο Νασράλα στο διάγγελμά του προς τον λαό.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τις νέες προτάσεις της κυβέρνηση για αύξηση της φορολογίας που «χτυπάνε» κυρίως τις ομάδες με τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιβολή φόρου 6 δολαρίων τον μήνα στη χρήση της δωρεάν, κατά τ’ άλλα, εφαρμογής του Whatsapp.

(AP Photo/Hassan Ammar)

Η λαϊκή οργή είχε αρχίσει να αυξάνεται εδώ και μήνες εξαιτίας της λιτότητας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Στα μέτρα που πέρασαν περιλαμβάνονται πολλαπλοί φόροι, περικοπή συντάξεων και επιδομάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές και η ανεργία στη χώρα βρίσκονται στα ύψη.

Το πρωτοφανές των συγκεκριμένων διαδηλώσεων είναι πως για πρώτη φορά ενώθηκαν κάτω από τα ίδια αιτήματα άνθρωποι από διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα που διχάζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Το Σάββατο διαδηλωτές κρατώντας σημαίες του Λιβάνου όρμηξαν σε ένα οδόφραγμα των αρχών με συρματόπλεγμα έξω από κυβερνητικά κτίρια.

Η Μία Ουεϊνί, 15 ετών, αναφέρει στο Associated Press ότι οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη για τις διαδηλώσεις αυτές. «Δεν φταίμε εμείς, εκείνοι είναι οι κλέφτες» ανέφερε σηκώνοντας τη μάγκα προσώπου που την προστατεύει από τα δακρυγόνα. «Το μήνυμά μου είναι σταματήσει να ψεύδεστε, σταματήσει να κλέβετε και δώστε μας τι χρειαζόμαστε» προσθέτει.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο πρωθυπουργός Χαρίρι έχει δώσει τελεσίγραφο 72 ωρών στους κυβερνητικούς του εταίρους για να βρουν λύσεις για την οικονομική κρίση και να στηρίξουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις.

Οι διαδηλώσεις πήραν βίαιο χαρακτήρα την Παρασκευή, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις και εκτεταμένες φθορές και καταστροφές. Οι Αρχές απάντησαν με πολλή βία, χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Ο Λίβανος, με την πάλαι ποτέ δυνατή οικονομία και μεγάλη ανάπτυξη, αποτελεί πλέον την χώρα με το τρίτο μεγαλύτερο χρέος στον πλανήτη, το οποίο αγγίζει τα 86 δισ. δολάρια, ποσοστό 150% του ΑΕΠ.

Οι διεθνείς πιστωτές απαιτούν από τη χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμιστική ατζέντα ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις του.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στον Λίβανο
Μεγάλες διαδηλώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βηρυτό αλλά και σε άλλες πόλεις. Δεκάδες τραυματίες στην ογκώδη διαδήλωση της Πέμπτης αλλά και δύο νεκροί από πυρκαγιά σε κτίριο κοντά στο σημείο των...
Κύμα διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στον Λίβανο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου μετά τις δυναμικές διαδηλώσεις
Την παραίτηση του ιδίου, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σααάντ Αλ - Χαρίρι, μετά τις πολυήμερες και πολυπληθείς διαδηλώσεις στη χώρα.
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου μετά τις δυναμικές διαδηλώσεις
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ηχορύπανση» έξω από τα σπίτια υπουργών και βουλευτών στον Λίβανο
Η οργή των διαδηλωτών στον Λίβανο δεν κοπάζει, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον παραιτηθέντα Χαρίρι να ετοιμάζεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
«Ηχορύπανση» έξω από τα σπίτια υπουργών και βουλευτών στον Λίβανο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καζάνια που βράζουν
«Οι δρόμοι είναι κλειστοί με εντολή του λαού», αναγραφόταν σε ένα από τα πανό που είχαν υψώσει χθες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, στο κέντρο της Βαγδάτης με επίκεντρο την κεντρική πλατεία Ταχρίρ.
Καζάνια που βράζουν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι Ιρακινοί αψηφούν την άγρια καταστολή και διαδηλώνουν
Αλλοι 18 νεκροί προστέθηκαν στον κατάλογο των 250 θυμάτων, ωστόσο η λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησης κάνει τους πολίτες να αγνοούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και να συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες στη όλη τη...
Οι Ιρακινοί αψηφούν την άγρια καταστολή και διαδηλώνουν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Χαρίρι έφυγε, το χάος παραμένει
Μεγάλη είναι η νίκη των πολυήμερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είδαν τον πρωθυπουργό να υποχωρεί, πλην όμως είδαν και τη συγκυβερνώσα σιιτική οργάνωση να επιτίθεται με αγριότητα στους διαδηλωτές.
Ο Χαρίρι έφυγε, το χάος παραμένει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας