Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άμαχοι βομβαρδίζονται ενώ ο συριακός στρατός αναπτύσσεται
AP Photo

Άμαχοι βομβαρδίζονται ενώ ο συριακός στρατός αναπτύσσεται

  • A-
  • A+
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση ● Κονβόι αμάχων φέρεται να βομβάρδισαν οι Τούρκοι ● Ανησυχίες για πιθανή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων ● Εκτέλεσαν Κούρδισσα πολιτικό ● Αναλαμβάνουν δράση και οι δυνάμεις του Άσαντ

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι ισλαμιστές Σύροι σύμμαχοί τους κατέλαβαν μεγάλες περιοχές κοντά στην πόλη Σουλούκ της βόρειας Συρίας, καθώς προχώρησαν στις επιθέσεις τους κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών, στη σκιά της διεθνούς κατακραυγής.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι κατηγόρησαν τους ισλαμιστές ενόπλους, οι οποίοι συνοδεύουν τις τουρκικές δυνάμεις, ότι εκτέλεσε Κούρδισσα πολιτικό σε μία ενέδρα το Σάββατο. Από την πλευρά τους οι Σύροι αντάρτες αρνούνται το περιστατικό επισημαίνοντας ότι δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι εννέα πολίτες εκτελέστηκαν σε διαφορετικά σημεία νότια της πόλης Τελ Αμπιάντ από τις πολιτοφυλακές των Σύρων που υποστηρίζουν την τουρκική εισβολή.

Η 35χρονη επικεφαλής του κόμματος «Μελλοντική Συρία» Hevrin Khalaf είναι η πολιτικός που εκτελέστηκε από τις αντάρτικες δυνάμεις με την SDF να ανακοινώνει ότι 31 μαχητές της σκοτώθηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 76.

Οι ισλαμιστές Σύροι αντάρτες φέρονται να προχώρησαν 120 χλμ ανατολικά της Τελ Αμπιάντ, υποστηριζόμενοι από το τουρκικό πυροβολικό, όμως οι πληροφορίες για το ποιος ελέγχει την περιοχή παραμένουν αντικρουόμενες.

AP Photo

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο οι δυνάμεις της SDF, υπό την ηγεσία της κουρδικής YPG, επανακατέλαβαν την Ρας Αλ Αϊν μετά από αντεπίθεση, όμως οι συριακές δυνάμεις το διαψεύδουν. 

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άμαχοι από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους στην περιοχή. 

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα Κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

AP Photo

Αναλαμβάνει δράση κι ο Άσαντ

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Δαμασκό, ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί οι ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο, η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας. Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου. «Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Νωρίτερα την Κυριακή, το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται στη ζώνη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία κι οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στη Συρία.

Ανησυχία για εμπλοκή και των αμερικανικών δυνάμεων

Την ίδια στιγμή Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Associated Press, υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο σημείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, μίλησε για τον κίνδυνο που υπάρχει για τα αμερικανικά στρατεύματα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Έσπερ δεν είπε ξεκάθαρα πως οι περίπου 1.000 στρατιώτες θα αποχωρήσουν εντελώς από τη χώρα, όμως σημείωσε ότι θα υπάρξουν συσκέψεις και συζητήσεις με τον πρόεδρο, ενώ, την ίδια στιγμή θα συνεχιστούν οι παραινέσεις προς τον Ερντογάν να σταματήσει την εισβολή. Ερωτηθείς εάν ένας σύμμαχος του NATO θα επιτεθεί σκόπιμα σε αμερικανικές δυνάμεις, ο υπουργός ανέφερε «δεν ξέρω εάν θα το κάνουν ή όχι».

Τοποθετήθηκε για το περιστατικό της Παρασκευής όπου Αμερικανοί στρατιώτες βρέθηκαν να δέχονται ισχυρά πλήγματα από το τουρκικό πυροβολικό και το χαρακτήρισε ως παράδειγμα αλόγιστης χρήσης πυρών. Επίσης δεν ξεκαθάρισε εάν η επίθεση έγινε κατά λάθος ή σκόπιμα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες μάθαμε ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν την επίθεσή τους ακόμη πιο νότια από το αρχικό σχέδιο, αλλά και προς τα δυτικά» είπε ο Έσπερ για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως την ίδια στιγμή οι Κούρδοι επιχειρούν να κάνουν συμφωνία με τον συριακό στρατό και τη Ρωσία για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές δυνάμεις. Ως αποτέλεσμα ο Τραμπ «διέταξε να ξεκινήσουμε μια απομάκρυνση των δυνάμεών μας από τη βόρεια Συρία».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» είπε ο Έσπερ, συμπληρώνοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τον Ερντογάν ακριβώς για αυτές τις καταστάσεις. 

Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να σταματήσουν την τουρκική εισβολή, με την Άγκυρα να έχει συγκεντρώσει 15.000 στρατιώτες στα συριακά σύνορα και τους υποστηρίζει με εναέρια μέσα. 

«Δεν έχουμε συμφωνήσει να πολεμήσουμε εναντίον της Τουρκίας, παραδοσιακού συμμάχου στο NATO, στο πλευρό των Κούρδων. Αυτή είναι φρικτή κατάσταση» υπογράμμισε.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έτοιμος να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ανάρτησή του στο Twitter, προϊδεάζει για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, μετά από την τουρκική εισβολή και την αιματοχυσία στη Συρία.
Έτοιμος να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι, τους εγκαταλείπει ξανά ο Τραμπ
Ανακατάληψη της πόλης Ρας αλ-Άιν από τους Κούρδους στην πέμπτη μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι, τους εγκαταλείπει ξανά ο Τραμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχηγός κουρδικού κόμματος ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους
Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν νότια της παραμεθόριας πόλης Ταλ Αμπιάντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των...
Αρχηγός κουρδικού κόμματος ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Βερολίνο δεν περίμενε τόσο άμεσα την εισβολή
Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε με ρητό τρόπο την τουρκική εισβολή στη Συρία, αμέσως μετά τη δήλωση της Ε.Ε. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, προχώρησε την Τετάρτη σε δήλωση καλώντας...
Το Βερολίνο δεν περίμενε τόσο άμεσα την εισβολή
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χλιαρές και φοβισμένες ευρω-καταδίκες
Από τις αντιδράσεις των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων και αρχηγών κρατών απέναντι στην τουρκική εισβολή στη Συρία γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τρέμουν στο ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει την...
Χλιαρές και φοβισμένες ευρω-καταδίκες
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πηγή... Ολέθρου
Δεκάδες και χτες τα θύματα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», με την οποία οι Τούρκοι εισέβαλαν στη βόρεια Συρία. Υποκριτική αποδεικνύεται η στάση των Ρεπουμπλικανών έναντι των Κούρδων.
Πηγή... Ολέθρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας