Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε... διάλογο καλεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός μετά το λουτρό αίματος
AP Photo/Hadi Mizban

Σε... διάλογο καλεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός μετά το λουτρό αίματος

  • A-
  • A+

«Δίκαια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ τα αιτήματα των διαδηλωτών, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει σύμφωνα με το Reuters τους 44 μετά από άνευ προηγουμένου συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που συνεχίστηκαν τη νύχτα σε πολλές πόλεις κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών κινητοποίησεων.

Το Ιράκ έζησε χθες την πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο ξεκίνησε από τη Βαγδάτη με αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την παραίτηση των «διεφθαρμένων» πολιτικών και έχει πλέον επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, όπως η Βαγδάτη. Πυροβολισμοί ακούγονταν στο κέντρο της πόλης όταν η κρατική τηλεόραση μετέδιδε το σπάνιο διάγγελμα του Άμπντελ Μάχντι, που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση που «απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το κράτος».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός  κάλεσε σε συνομιλίες αλλά παράλληλα χαιρέτισε «την αυτοσυγκράτηση των ενόπλων δυνάμεων» και ανακοίνωσε την κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαγδάτη, ενώ το γραφείο του είχε επισημάνει ότι προτίθεται να συναντηθεί «με εκπροσώπους των διαδηλωτών».

Ο Μάχντι υποστήριξε ότι αποδέχεται «τα νόμιμα αιτήματα» των διαδηλωτών, όμως απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, την ώρα που Ιρακινοί ζητούν την παραίτησή του. «Επαναλαμβάνω ότι η φωνή σας είχε εισακουστεί προτού καν αρχίσετε τις διαδηλώσεις», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε πως απαντήσει στις ανησυχίες των διαδηλωτών, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» στα προβλήματα της χώρας. Δεσμεύθηκε δε για «επιδόματα για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα».

AP Photo/Hadi Mizban

Οι αρχές, που καταγγέλλουν τους «δολιοφθορείς» και έχουν δημιουργήσει μια γραμμή στην οποία οι διαδηλωτές μπορούν να δηλώνουν τα αιτήματά τους, αλλά έχουν επιλέξει τη σκληρή καταστολή, ενώ «έριξε» το διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της χώρας γιατί το κίνημα διαμαρτυρίας γεννήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι σπάνιο για το Ιράκ.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Βαγδάτη «να δώσει αμέσως εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να κάνουν χρήση βίας, κυρίως θανατηφόρας και ακραίας» και να αποκαταστήσουν τη σύνδεση στο ίντερνετ όπως και την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλωτές λένε ότι ανησυχούν για την καταστολή, όμως έχουν έναν πιο επικίνδυνο εχθρό: την υφαρπαγή του κινήματός τους, που δεν στηρίζεται από κανένα πολιτικό κόμμα ή θρησκευτικό ηγέτη, από πολιτικούς.

Οι ίδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν επικεφαλής και ότι ζητούν απλώς δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν έπειτα από δεκαετίες ελλείψεων σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια, θέσεις εργασίας για το 25% των νέων που είναι άνεργοι και τον τερματισμό της διαφθοράς που σε διάστημα 16 ετών έχει καταπιεί 410 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

AP Photo/Hadi Mizban

Διαφανή έρευνα ζητά ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα το Ιράκ να διεξαγάγει γρήγορη και διαφανή έρευνα για τους δεκάδες θανάτους. «Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών», προσέθεσε.

«Όλα τα περιστατικά στα οποία οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο γρήγορων, ανεξάρτητων και διαφανών ερευνών», είπε η Ουρτάδο.

«Η καταφυγή στη βία πρέπει να συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και η διαχείριση των διαδηλώσεων πρέπει κανονικά να γίνεται χωρίς καταφυγή στη βία. Η χρήση πυροβόλων όπλων πρέπει να απαγορευτεί εκτός ως ύστατη καταφυγή για προστασία απέναντι σε επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών», σημείωσε.

AP Photo/Hadi Mizban

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «νόμιμα» καθώς «η πλειονότητα των διαδηλωτών είναι νέοι και άνεργοι που διεκδικούν τον σεβασμό των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους».

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει επίσης ανησυχία για τη σύλληψη τουλάχιστον τριών δημοσιογράφων, δύο από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, καθώς και για τη διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου σε όλη τη χώρα.

«Οι γενικευμένες διακοπές του Διαδικτύου μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, περιορίζοντας το δικαίωμα της λήψης και κοινοποίησης πληροφοριών και μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις», κατέληξε η Ουρτάδο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να το εγκαταλείψουν αμέσως λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς στο Ιράκ
Την κυβερνητική διαταγή για απαγόρευση της κυκλοφορίας, αψήφισαν Ιρακινοί διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Βαγδάτης και σε άλλες πόλεις. 
Κλιμάκωση συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς στο Ιράκ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτική παρέμβαση στην κρίση του Ιράκ από τον αγιατολάχ Αλ Σιστάνι
Παρέμβαση στην πολιτική κρίση που μαστίζει το Ιράκ, όπου στη διάρκεια των διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 500 άνθρωποι, έκανε ο ανώτατος σιίτης...
Πολιτική παρέμβαση στην κρίση του Ιράκ από τον αγιατολάχ Αλ Σιστάνι
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βίαιη καταστολή στο Ιράκ μετά την απόσυρση στήριξης του Σαντρ από τους διαδηλωτές
Σε διάλυση των κατασκηνώσεων των διαδηλωτών στη Βαγδάτη προχώρησαν τη νύχτα οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ, ενώ στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.
Βίαιη καταστολή στο Ιράκ μετά την απόσυρση στήριξης του Σαντρ από τους διαδηλωτές
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη επίθεση κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ιράκ
23 νεκροί και 127 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης στην πλατεία Κχιλάνι της Βαγδάτης. Το Σάββατο, υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλωτών,...
Πολύνεκρη επίθεση κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ιράκ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εν μέσω αντικατάστασης του Ιρακινού πρωθυπουργού
Το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας στη Βαγδάτη διαπραγματεύονται οι πολιτικοί στο Ιράκ, την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και βίαια επεισόδια ξέσπασαν ξανά στην Κερμπάλα και τη Νατζάφ.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εν μέσω αντικατάστασης του Ιρακινού πρωθυπουργού
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιράκ: Παραίτηση του πρωθυπουργού μετά από 420 (!) θανάτους
Το Κοινοβούλιο της χώρας έκανε δεκτή την παραίτηση του Αντελ Αμπντούλ Μάχντι, δύο μήνες μετά την έναρξη των μαζικότερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έγιναν στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.
Ιράκ: Παραίτηση του πρωθυπουργού μετά από 420 (!) θανάτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας