Εταιρικοί ισολογισμοί, εκτιμήσεις κερδοφορίας, προβλέψεις παραγγελιών, κρατικοί προϋπολογισμοί: όλα τα συστατικά στοιχεία της παγκόσμιας μακροοικονομίας και μικροοικονομίας από προχθές επανεξετάζονται και ξαναγράφονται από την αρχή. Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco και η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό προκάλεσαν την αυτονόητη αλυσίδα δυσμενών αντιδράσεων σε όλες τις αγορές, με πρώτη την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου που τροφοδοτήθηκε από τους φόβους για ανεπάρκειες στην τροφοδοσία της αγοράς.
Η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε χθες άνοδο μέχρι και 20% για το Brent και μέχρι 16% για το αμερικανικό αργό, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, η αύξηση αυτή μετριάστηκε περίπου στο 10% -διαμορφώνοντας την τιμή του Brent πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού πάνω από τα 60 δολάρια- όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και να διασφαλιστεί ομαλή τροφοδοσία. Τα αμερικανικά αποθέματα, ωστόσο, καλύπτουν μέρος μόνο από τη σαουδαραβική παραγωγή (5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως), που αντιστοιχεί στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής και πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Καθησυχαστικός ήταν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ που, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, εκτίμησε ότι τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα είναι αρκετά για να αντικαταστήσουν την προσωρινή απώλεια παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος του Ριάντ στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, ώστε να ενισχυθεί η τιμή του μαύρου χρυσού. Από αυτή την άποψη, η άκρως ανησυχητική κλιμάκωση στον Περσικό έχει και κάτι βολικό για τις χώρες του ΟΠΕΚ. Πάντως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε χθες ότι η Ρωσία περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια αναφορικά με την παραγωγή ή τα στρατηγικά της αποθέματα. Στάση αναμονής τηρεί και η Κίνα.
Οι εξελίξεις δεν άφησαν καμιά από τις αγορές χρήματος ανεπηρέαστη. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1% στα 1.503,4 δολάρια η ουγκιά. Η Wall Street έχανε στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης πάνω από 100 μονάδες (Dow Jones). Νωρίτερα, με πτώση έκλεισαν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, ενώ αντίθετα θεαματικά ενισχύονταν οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών, ιδιαίτερα της BP και της Shell.
Γ.Κ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας