Πυρκαγιές ξέσπασαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco έπειτα από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες Χούτι σε δύο εργοστάσια της εταιρείας. Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Χούτι, ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις, ενώ απείλησε ότι η οργάνωση θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρά τις πυρκαγιές, που τέθηκαν υπό έλεγχο, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην εξαγωγή πετρελαίου.
Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση ανέφεραν ότι τόσο η παραγωγή πετρελαίου όσο και οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι επηρεάστηκαν.
Μία από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καθημερινή παραγωγή πετρελαίου 5 εκατ. βαρελιών, ποσότητα που ισούται σχεδόν με τη μισή σημερινή παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ακριβείς στόχοι και η έκταση των ζημιών στα εργοστάσια στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις δεν είναι σαφείς.
Στο Αμπκάικ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά του Νταχράν στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου. Στο Χουράις, 190 χιλιόμετρα μακρύτερα προς τα νοτιοδυτικά, υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας.
«Απαράδεκτη επίθεση»
O πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σφόδρα τις σημερινές επιθέσεις από drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον σημαντικών υποδομών θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, είναι απαράδεκτες και αργά ή γρήγορα θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώοι άνθρωποι», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας, επικαλούμενη τον πρεσβευτή Τζον Άμπιζαϊντ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε από την πλευρά του «τεράστια ανησυχία» για τις εξελίξεις και κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν ανάλογες ενέργειες, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, κάνουν πολύπλοκη την ήδη εύθραυστη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Οι εντάσεις έχουν οξυνθεί στην περιοχή μετά τις επιθέσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εναντίον πετρελαιοφόρων στον Κόλπο για τις οποίες το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.
Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν και προσπαθούν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια πλήττοντας τον περασμένο μήνα με drones το πετρελαϊκό κοίτασμα Σαϊμπάχ και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου τον Μάιο. Ούτε τότε οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπή των σαουδαραβικών εξαγωγών πετρελαίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας