Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κρίση Ιράν-ΗΠΑ στην ατζέντα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί

Iranian Presidency Office via AP

Η κρίση Ιράν-ΗΠΑ στην ατζέντα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος του Ιράν πάντως λέει ότι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τις κυρώσεις

Τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ αναζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Καλούν το Ιράν να παραμείνει δεσμευμένο στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί και επέβαλαν κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι η συμφωνία του 2015 καταρρέει, θέλουν να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Ιράν για να τεθεί σε λειτουργία το παράλληλο πρόγραμμα εμπορικών συναλλαγών (INSTEX) ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων.

Άλλωστε Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι «η συμφωνία είναι το χείλος του γκρεμού. Πρέπει στη σύνοδο να δείξουμε ότι έχουμε ενότητα και να καταλάβει το Ιράν ότι πρέπει να επιστρέψει στη νομιμότητα. Υπάρχει χώρος για διπλωματία, μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ροθ, είπε ότι η Ευρώπη θέλει να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, και τόνισε ότι το INSTEX «καθιστά δυνατή την οικονομική συνεργασία, αλλά και το Ιράν πρέπει να συμμορφώνεται με τη συμφωνία, ώστε η προσπάθεια να έχει νόημα».

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Σταφ Μπλοκ, «ακόμη δεν είναι πολύ αργά, αλλά και το Ιράν πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του».

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, μαζί με τις Κίνα και Ρωσία, που επίσης ανησυχούν για τη διαρκή κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε με ανάρτηση στο Twitter, επισήμανε ότι «Η προσέγγισή τους στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά αποσταθεροποιητική, όμως επιθυμούμε να περιορίσουμε τις εντάσεις (…) αναφορικά με το ζήτημα του (δεξαμενόπλοιου) Grace 1 και να αποφευχθεί μια πυρηνικοποιημένη περιοχή».

«Όμως η συμφωνία είναι συμφωνία (σ.σ. του 2015) και αν μία από τις πλευρές την παραβεί …», υπογράμμισε.

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να διασωθεί η συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι αν και οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βρετανίας οι δύο χώρες διαφωνούν σε αυτό το θέμα.

«Το Ιράν απέχει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο από το να αναπτύξει ατομική βόμβα. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο, που όμως κλείνει, για να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη εβδομάδα είχε στείλει στο Ιράν τον σύμβουλό του για την εξωτερική πολιτική, ο οποίος μετέφερε προτάσεις στην Τεχεράνη πώς να «παγώσει» προς το παρόν νέα αύξηση εμπλουτισμού ουρανίου, με το Ιράν να δηλώνει ότι «πρέπει πρώτα να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις».

Χθες Κυριακή, ο Χασάν Ροχανί, πρόεδρος του Ιράν, είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει αντίρρηση να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον, υπό τον όρο ότι θα αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβέντ Ζαρίφ, επανέλαβε ότι ευθύνη για τις εξελίξεις έχουν και οι Ευρωπαίοι, λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δράση και στη δήλωση καλών προθέσεων».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ε.Ε. στηρίζει την ιρακινή πρωτοβουλία για μεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν
Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση του Ιράκ να πραγματοποιηθεί περιφερειακή σύνοδος κορυφής ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής...
Η Ε.Ε. στηρίζει την ιρακινή πρωτοβουλία για μεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποχώρηση Λονδίνου στον Περσικό, προειδοποιήσεις από την Τεχεράνη
Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο κάνει το Λονδίνο, μετά τις καταγγελίες για απόπειρα κατάληψης τάνκερ από ιρανικά σκάφη. Η Τεχεράνη ζητά να απελευθερωθεί δεξαμενόπλοιο που κρατείται στο...
Υποχώρηση Λονδίνου στον Περσικό, προειδοποιήσεις από την Τεχεράνη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο «πόλεμος των τάνκερ» και το Ιράν
Κλιμακώνεται η ένταση στα Στενά του Ορμούζ κατόπιν αιτιάσεων του Λονδίνου για παρεμπόδιση αγγλικού δεξαμενόπλοιου που ήρθε σαν απάντηση στην κατάσχεση ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές αρχές.
Ο «πόλεμος των τάνκερ» και το Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παζάρια εν μέσω νέας κλιμάκωσης
Για «πυρηνικό εκβιασμό» του Ιράν μιλούν οι Αμερικανοί και καλούν τους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν στις ιρανικές πιέσεις, την ώρα που η Τεχεράνη διαμηνύει ότι η απόφαση για αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού...
Παζάρια εν μέσω νέας κλιμάκωσης
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ροχανί: «Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο θέλουμε»
Από την Κυριακή θα ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί. Επικρίνοντας την Ευρώπη για ασυνέπεια όσον αφορά την εμπορική συμφωνία,...
Ροχανί: «Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο θέλουμε»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμενεΐ: «Δεν υποχωρούμε μπροστά στις κυρώσεις»
Απέρριψε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση της Ουάσιγκτον είναι «απάτη».
Χαμενεΐ: «Δεν υποχωρούμε μπροστά στις κυρώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας