Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε εμπλουτισμό ουρανίου οδήγησε το Ιράν η απραξία των Ευρωπαίων
Ap photo

Σε εμπλουτισμό ουρανίου οδήγησε το Ιράν η απραξία των Ευρωπαίων

  • A-
  • A+
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, αφού σήμερα έληξε η προθεσμία προς τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πάρουν μέτρα στήριξης της ιρανικής οικονομίας και να μην ακολουθήσουν τις ασφυκτικές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της. 

«Σε μερικές ώρες», το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μπεχρούζ Καμαλβαντί. «Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας… αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα υπαναχωρεί μεν, αλλά με «αναστρέψιμα» βήματα από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός αν οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία σπεύσουν να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις, αν και άφησαν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο από το Ιράν σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν το Ιράν δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά του.  

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που βρίσκονται στο Ιράν θα κάνουν την αναφορά τους όταν θα έχουν επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%. «Είμαστε ενήμεροι για την ανακοίνωση του Ιράν που συνδέεται με το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου» είπε εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί υπερβολικά 

Στη συνέχεια η Ε.Ε. δήλωσε υπερβολικά ανήσυχη διά στόματος της εκπροσώπου της Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Είχαμε ζητήσει από το Ιράν να μη λάβει επιπλέον μέτρα που υπονομεύουν την πυρηνική συμφωνία» σημείωσε δήλωσε η εκπρόσωπό της Μάγια Κοτσίτζαντσιτς. «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους συμμετέχοντες στην JCPoA, περιλαμβανομένης μιας Κοινής Επιτροπής», πρόσθεσε η ίδια αναφερόμενη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο.

Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Χασάν Ροχανί την έντονη ανησυχία «για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της πυρηνικής συμφωνίας» και για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

«Ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας συμφώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του να διερευνήσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις συνθήκες για να επαναληφθεί ο διάλογος μεταξύ των μερών», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρώτου χθες.

Το Ιράν προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υπογράψει το 2015 για να καταπολεμήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις τις οποίες έχει χαρακτηρίσει ως μια μορφή «οικονομικού πολέμου». 

Οι κυρώσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία και το κύριο αίτημα της Τεχεράνης είναι να της επιτρέπεται η εξαγωγή αργού πετρελαίου στα ίδια επίπεδα με εκείνα που ίσχυαν πριν από τις επανειλημμένες κυρώσεις. Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα από τα 2,5 εκατομμύρια που το Ιράν πούλησε τον Απρίλιο του 2018.

Έσπευσε να καταδικάσει ο Νετανιάχου

Από πλευράς Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση την παραπάνω απόφαση. «Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου. Καλώ τους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας -υπογράψατε αυτήν τη συμφωνία και είπατε ότι μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις- αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;»

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για έναν λόγο μόνο, για την κατασκευή ατομικής βόμβας» είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας.

Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάνιτς υποστήριξε ότι η αύξηση στον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου «σημαίνει ότι… αψηφά τις κόκκινες γραμμές που συμφωνήθηκαν (και) ότι ξεκίνησε την πορεία του, μια πορεία που δεν είναι εύκολη, προς τον πυρηνικό οπλισμό».

 «Το Ιράν άρχισε -αν και είναι μια μέτρια αύξηση αυτή τη στιγμή- αλλά άρχισε να αυξάνει, για να αποδεσμευτεί από τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό ουρανίου που του επιβλήθηκαν», σημείωσε ο ίδιος και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι παραβιάζει τους διεθνώς συμφωνηθέντες περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian και Associated Press

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυρηνικά «παιχνίδια» υψηλού ρίσκου
Αντιδράσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση της Τεχεράνης να υπερβεί το όριο των 300 κιλών σε αποθέματα χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο όριζε η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015.
Πυρηνικά «παιχνίδια» υψηλού ρίσκου
ΕΥΡΩΠΗ
Γαλλικές προσπάθειες για επανέναρξη διαλόγου με το Ιράν
Τη διερεύνηση των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου το Ιράν με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, φέρεται να απέσπασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τον...
Γαλλικές προσπάθειες για επανέναρξη διαλόγου με το Ιράν
ΕΥΡΩΠΗ
Ιράν έτοιμο για όλα
Κρίσιμη μέρα σήμερα για το Ιράν, καθώς εκπρόσωποι της κυβέρνησής του συναντιούνται στη Βιέννη με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κίνας και της Ρωσίας.
Ιράν έτοιμο για όλα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η... μεγαλοψυχία του Ντόναλντ Τραμπ
«Αποφάσισα να μη σκοτώσω πολλούς Ιρανούς», διεμήνυσε με στόμφο ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν αρχίσει τις ειρωνείες απέναντι στον πρόεδρο Ρουχανί και τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ
Η... μεγαλοψυχία του Ντόναλντ Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το παρασκήνιο της νυχτερινής κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Μπορεί ο Τραμπ να διέταξε βομβαρδισμό ιρανικών θέσεων, τον οποίο μετά ακύρωσε, ωστόσο φαίνεται πως οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έκλεισαν ποτέ καθώς ο ίδιος φέρεται να προειδοποίησε με επικείμενη επίθεση, ενώ οι...
Το παρασκήνιο της νυχτερινής κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ιράν άρχισε ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό
Από σήμερα η Τεχεράνη επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, μετά από την απροθυμία...
Το Ιράν άρχισε ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας