Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σφίγγουν τη μέγγενη οι ΗΠΑ, με αύξηση εμπλουτισμένου ουρανίου απαντά το Ιράν
Hamid Foroutan/ISNA via AP, File

Σφίγγουν τη μέγγενη οι ΗΠΑ, με αύξηση εμπλουτισμένου ουρανίου απαντά το Ιράν

  • A-
  • A+

Μετά τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν απ' τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά και εν μέσω των τελευταίων κατηγοριών σε βάρος του Ιράν για την επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, η Τεχεράνη κλιμάκωσε σήμερα την αντίδρασή της, ανακοινώνοντας πως σε 10 μέρες θα ξεπεράσει το συμφωνημένο όριο του αποθέματος σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU).

Απ' την πλευρά τους οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό», ζητώντας αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που η Τεχεράνη καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να κάνουν κάτι ώστε να διασωθεί η συμφωνία.

«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους... Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες (σ.σ. το χρονικό περιθώριο που έδωσε τον Μάιο το Ιράν) θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών», τόνισε ο Καμαλβαντί.

Μήνυμα προς την Ευρώπη ότι λιγοστεύει ο χρόνος για να σώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, έστειλε σήμερα και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» φέρεται να είπε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της περιοχής ούτε του κόσμου.

Ακόμα πιο ευθεία απειλή για αποχώρηση από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), διατύπωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο ιρανικό κοινοβούλιο, Μοτζταμπά Ζολνούρ.

«Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων», προειδοποίησε ο Ζολνούρ.

Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις. Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.

Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.

Προειδοποιήσεις και κυρώσεις στο τραπέζι

Τα σχέδια της Τεχεράνης ισοδυναμούν με «πυρηνικό εκβιασμό» και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Το σχέδια εμπλουτισμού του Ιράν είναι πιθανά μονάχα γιατί η φρικτή πυρηνική συμφωνία άφησε τις δυνατότητές του ακέραιες» δήλωσε ο Γκάρετ Μαρκίς.

«Ο πρόεδρος Τραμπ το κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο πυρηνικός εκβιασμός του καθεστώτος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας».

Εκ μέρους της Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: «Αναμένουμε και καλούμε το Ιράν να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του από την Συμφωνία και βάση των αξιολογήσεων σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της Τεχεράνης αποτελούν οι έλεγχοι της ΙΑΕΑ».

Για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ σημείωσε ότι «το Ιράν γνωρίζει καλά τις γερμανικές θέσεις και εναπόκειται πλέον στο ίδιο να αποφασίσει», ενώ τόνισε ότι για την Γερμανία δεν τίθεται θέμα «περιορισμένης» συμμόρφωσής του προς τα συμφωνηθέντα. 

Αντίστοιχα, το Λονδίνο προειδοποίησε πως αν η Τεχεράνη ξεπεράσει το συμφωνημένο όριο τότε θα εξετάσει «όλες τις επιλογές».

Απ’ την πλευρά της Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε την ανακοίνωση της Τεχεράνης αλλά επισήμανε πως το Παρίσι θα διεξάγει διάλογο με το Ιράν και τους εταίρους του προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

«Κάθε μορφής κλιμάκωση δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δεν θα βοηθήσει το Ιράν και τη διεθνή κοινότητα, οπότε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους εταίρους μας για να μεταπείσουμε το Ιράν και να βρούμε ένα δρόμο για ένα πιθανό μονοπάτι διαλόγου», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε πάντως σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις να ενισχύσουν άμεσα τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν, αν η Τεχεράνη προχωρήσει στο σχέδιο της.

«Αν το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει, αμέσως, τον προκαθορισμένο μηχανισμό κυρώσεων» φέρεται να είπε ο Νετανιάχου σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», επαναλαμβάνοντας τη συγκαλυμμένη απειλή ότι θα αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, τις οποίες η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο αποδίδουν στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιχείρησε χθες να διαβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν. 

Απ' την πλευρά τους οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στην απόδοση ευθυνών και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή. Γνωρίζω τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, όμως εμείς δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., που διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Βρετανός πρεσβευτής διαψεύδει ότι κλήθηκε από το ΥΠΕΞ του Ιράν
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν διέψευσε ότι κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι αντιθέτως ο ίδιος ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση για να συζητήσει τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων...
Ο Βρετανός πρεσβευτής διαψεύδει ότι κλήθηκε από το ΥΠΕΞ του Ιράν
ΕΥΡΩΠΗ
To Ιράν πίσω από τις εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια βλέπει η Βρετανία
Τους Φρουρούς της Επανάστασης κατηγορεί η Βρετανία για τις εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις...
To Ιράν πίσω από τις εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια βλέπει η Βρετανία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αυξάνει κι άλλο την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν
Νέα αύξηση στην ημερήσια παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αντιδράσεις από Γερμανία-Ολλανδία.
Αυξάνει κι άλλο την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ιράν άρχισε ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό
Από σήμερα η Τεχεράνη επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, μετά από την απροθυμία...
Το Ιράν άρχισε ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ιράν «απενεργοποιεί» την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης
Το Ιράν απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις του για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, «τιμωρώντας» την απροθυμία των Ευρωπαίων να παρακάμψουν το νέο αμερικανικό εμπάργκο.
Το Ιράν «απενεργοποιεί» την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας