Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέες κάλπες μέσα σε πέντε μήνες στο Ισραήλ
Ap photo

Νέες κάλπες μέσα σε πέντε μήνες στο Ισραήλ

  • A-
  • A+

Τη διάλυσή αποφάσισε η ισραηλινή Βουλής, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό εντός της προθεσμίας, που εξέπνεε την Τετάρτη, και οδηγείται σε δεύτερη εκλογική σύγκρουση μετά την προηγούμενη στις 9 Απριλίου, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μέσα σε πέντε μήνες.

Η δραματική χθεσινοβραδινή ψηφοφορία αποτελεί πλήγμα για τον δεξιό «Μπίμπι» που έμοιαζε να οδεύει σε πέμπτη θητεία, αφού το κόμμα του Λικούντ κέρδισε τις 35 από τις 120 έδρες, και το καλοκαίρι θα γινόταν ο μακροβιότερος Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Όμως, ο Νετανιάχου απέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θρησκευτικών κομμάτων και εκείνων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με τα οποία σκόπευε να συνεργαστεί, αλλά και να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τις κατηγορίες για την νόμο περί προστασίας του από τη δίωξη για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους που διαρκούν εδώ και εβδομάδες σταμάτησαν όταν ο ακροδεξιός πρώην υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σύμμαχος του Νετανιάχου, αρνήθηκε να τον στηρίξει.

Έτσι λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η Κνέσετ τάχθηκε με 74 ψήφους υπέρ έναντι 45 κατά υπέρ της πρότασης να διαλυθεί η εθνική αντιπροσωπεία ώστε να προκηρυχθούν νέες εκλογές οι οποίες θα γίνουν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Την πρόταση αντιπροσωπεία υπέβαλε το Λικούντ, καθώς προφανώς ο Νετανιάχου προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα ξανά στις κάλπες παρά να δει τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέτει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πολιτικό αρχηγό.

Αν είχε λήξει η προθεσμία χωρίς να γίνει ψηφοφορία, ο Ρίβλιν θα την είχε δώσει πιθανότατα την ευκαιρία να σχηματίσει συνασπισμό στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ.

«Δεν έκανα τίποτα για να αποφύγω τις άσκοπες εκλογές» δήλωσε μετά την εξελίξεις ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα κερδίσει και τις νέες εκλογές. Υποσχέθηκε να διεξαγάγει μια «σαφή προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μας φέρει τη νίκη», και πρόσθεσε «θα νικήσουμε (...), ο λαός θα νικήσει».

«Μια εγωιστική τακτική για να διευθετήσει προσωπικά ζητήματα»

Πρόκειται για την τρίτη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται για να διευθετήσει ο Νετανιάχου προσωπικά του ζητήματα, σχολιάζει η εφημερίδα Haaretz.

Το 2014, συντόμευσε την θητεία της Βουλής και προσέφυγε στις κάλπες τρία χρόνια νωρίτερα, για να εμποδίσει την έγκριση νόμου που θα απαγόρευε στην «προσωπική» του εφημερίδα του ιδιοκτησίας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Σέλντον Αντελσον (Yisrael Hayom) να κυκλοφορεί δωρεάν, καταπνίγοντας τον αντιπολιτευτικό ανταγωνισμό. 

Τον Δεκέμβριο, συντόμευσε τη θητεία της Κνεσέτ κατά έξι μήνες για να σταματήσει τις νομικές διαδικασίες εναντίον του για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται. Και τώρα «έπνιξε την Κνεσέτ στην κούνια της» - όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει η Haaretz- μόλις 30 ημέρες δηλαδή μετά την ορκομωσία των βουλευτών, διότι δεν ήθελε να επιτρέψει σε κάνεναν άλλον να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Προς το παρόν τα αποτελέσματα αυτής της εγωιστικής τακτικής είναι ανάμεικτα. Κέρδισε τη μια αναμέτρηση, η δεύτερη κατέληξε στην ουσία χωρίς αποτέλεσμα. Εάν κερδίσει την τρίτη, που έχει προγραμματιστείς στις 17 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ σύντομη σε διάρκεια νίκη, διότι μολιες δυο εβδομάδες μετά, αρχίζουν οι ακροάσεις για τις δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται. 

Ο Νετανιάχου παραμένει μεν πρωθυπουργός, αλλά η Βουλή δεν θα μπορεί να εγκρίνει σημαντικούς νόμους και να επικυρώσει τα σχέδια του, όπως νόμο που θα του χαρίζει αμνηστεία ή ρήτρες που θα περιορίζουν τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ακόμα και εάν κερδίσει και σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πολύ αργά για να αποφύγει τη σύγκρουση με τον νόμο. Αυτός ήταν ο χειρότερος εφιάλτης του Νετανιάχου εδώ και 13 χρόνια- σχολιάζει η εφημερίδα- αλλά μπορεί τελικά τα χειρότερα να τον περιμένουν, πριν τελειώσει το 2019.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επέστρεψε την εντολή ο Νετανιάχου, ήρθε η ώρα του Γκαντς
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ, ανοίγοντας τον δρόμο στον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκαντς.
Επέστρεψε την εντολή ο Νετανιάχου, ήρθε η ώρα του Γκαντς
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τα ανοιχτά μέτωπα του «Μπίμπι»
Μάχη για το πολιτικό του μέλλον και όχι μόνο δίνει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος «παλεύει» σε δύο μέτωπα προσπαθώντας να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ, αλλά και να… γλιτώσει από...
Τα ανοιχτά μέτωπα του «Μπίμπι»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Αραβική Λίστα δίνει προβάδισμα στον Γκαντς για κυβέρνηση στο Ισραήλ
Η «Ενωμένη Αραβική Λίστα» αποφάσισε να στηρίξει το κεντρώο μπλοκ που πλέον διαθέτει 57 έδρες στη Βουλή, έναντι 55 της συμμαχίας Νετανιάχου. 
Η Αραβική Λίστα δίνει προβάδισμα στον Γκαντς για κυβέρνηση στο Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτικό αδιέξοδο
Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα που ήρθαν πρώτα...
Πολιτικό αδιέξοδο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γκαντς: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά χωρίς τον Νετανιάχου
Θετικός, αλλά υπό έναν αυστηρό όρο, εμφανίζεται ο Μπένι Γκαντς στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ.
Γκαντς: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά χωρίς τον Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Στήθος με στήθος ώς την έσχατη στιγμή πάλευαν για την πρωτιά Μπένι Γκαντς και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά από ό,τι φαίνεται πρέπει να συνεργαστούν, αφού κανείς από τους δύο δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη...
Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας