• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.1°C / 32.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.3°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.1°C / 35.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  39%

Σορς Σαΐντ, πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στο Ιράκ υπάρχει έτοιμη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

 • A-
 • A+

Ο πρέσβης Σορς Σαΐντ είναι ένας φίλος της χώρας μας, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και εργάζεται πολύ δραστήρια για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράκ.

Προσβλέπει σε μια Ελλάδα-κόμβο μεταφοράς ιρακινού πετρελαίου προς την Ε.Ε. αλλά και στη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση της χώρας του, στην εποχή μετά την ήττα της τρομοκρατίας και την εμπέδωση της ασφάλειας.

Υπογραμμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς και τη συμβολή της Ελλάδας στην αποκατάσταση των μνημείων πολιτισμού που καταστράφηκαν από τους τρομοκράτες.

Ο πρέσβης του Ιράκ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε ότι η χώρα του εργάζεται πάντα για την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

• Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας - Ιράκ;

Οι σχέσεις Ελλάδας - Ιράκ πάνε πολύ πίσω, βαθιά στον χρόνο. Εχουμε πολύ καλές διμερείς σχέσεις, οι θέσεις μας σε διάφορα διεθνή θέματα είναι κοντά, δεν έχουμε μεταξύ μας προβλήματα και σε ορισμένους τομείς έχουμε και πολύ καλή συνεργασία, όπως για παράδειγμα στους διεθνείς οργανισμούς όπου υποστηρίζουμε η μία χώρα τους υποψηφίους της άλλης.

Εχουμε επίσης πολύ καλή οικονομική και εμπορική συνεργασία και αυτό έχει πολύ θετική επίδραση στο πολιτικό επίπεδο των μεταξύ μας σχέσεων.

Οι εμπορικές μας σχέσεις έχουν φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό θέλουμε να το αυξήσουμε και υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες σε διάφορους τομείς και όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, που τώρα καλύπτει το 90% της αξίας των μεταξύ μας συναλλαγών. Στο Ιράκ υπάρχει έτοιμη μια αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Είμαστε πολύ ευτυχείς, καθώς συζητήσαμε πρόσφατα θέματα εμπορικής συνεργασίας στην πρώτη τετραμερή συνάντηση που είχαν η Ελλάδα και το Ιράκ με την Κύπρο και την Ιορδανία.

Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τη σύσφιγξη των σχέσεών μας και προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη τετραμερή, η οποία θα διεξαχθεί στη Βαγδάτη.

• Υπάρχουν σχέδια και για την ενέργεια;

Εκτιμάμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Σχεδιάζουμε με την Ιορδανία να κατασκευάσουμε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου από τη Βασόρα στην Ακαμπα, μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Αν τελειώσει αυτός ο αγωγός, η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο με τη ναυτιλία της για να φτάσει το πετρέλαιο αυτό στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

• Σε ποιους τομείς πέρα από την ενέργεια θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές εταιρείες στο Ιράκ;

Η Ελλάδα έχει πολύ αναπτυγμένο τομέα βιομηχανίας τροφίμων και εμείς έχουμε ανάγκη αυτά τα προϊόντα. Επίσης, στον τομέα των φαρμάκων, μπορούν να διευρυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές.

Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει το Ιράκ στον τομέα των λιμενικών υποδομών και ευρύτερα σε θέματα ναυτιλίας, καθώς έχετε πολύ μεγάλη παράδοση και εμπειρία σε ό,τι έχει σχέση με τη θάλασσα. Και στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας.

Αυτές τις ημέρες έρχονται στην Αθήνα 70 Ιρακινοί πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας για να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, τα τελευταία 40 χρόνια περάσαμε πολλούς πολέμους και πολλές πόλεις μας έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Το Ιράκ χρειάζεται ανοικοδόμηση και δεν μπορεί από μόνο του να τα καταφέρει. Εμείς συνεργαστήκαμε για να καταπολεμήσαμε και να νικήσουμε την τρομοκρατία και τώρα που εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας, χρειάζεται να συνεργαστούμε για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι ελληνικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών αλλά και των υποδομών είναι πολύ καλές και έχουν μεγάλη εμπειρία. Οπως και στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών θησαυρών και των μνημείων.

Αυτές τις ημέρες, ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα η εκπαίδευση Ιρακινών αρχαιολόγων και υπαλλήλων μουσείων από τη Βαγδάτη και τη Σουλεϊμανίγια.

• Ποιος είναι ο απολογισμός των καταστροφών που έκαναν οι τρομοκράτες στα παγκόσμιας σημασίας πολιτιστικά μνημεία του Ιράκ;

Δυστυχώς, πολλά μνημεία καταστράφηκαν ολοσχερώς, ιδίως στην περιοχή Νιμρούντ και την πόλη της Μοσούλης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης κατέστρεψαν πάρα πολλές αρχαιότητες, αλλά και θρησκευτικά μνημεία, όπως τζαμιά του 12ου αιώνα, πολλές αρχαίες εκκλησίες, αλλά και σιιτικά και σουφικά τεμένη. Αυτοί είναι εγκληματίες, δεν είναι μουσουλμάνοι. Κανείς δεν επιτρέπεται να καταστρέφει μνημεία και τόπους λατρείας.

Ηταν ένα μελετημένο σχέδιο να σβήσουν την πολιτιστική μνήμη. Ειδικά σε αυτόν τον τομέα, της αποκατάστασης των μνημείων μας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των αδελφών μας Ελλήνων που έχουν τόσο μεγάλη πολιτιστική παράδοση και θέλω να επισημάνω ότι οι δύο χώρες συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία των δέκα μεγάλων αρχαίων πολιτισμών GC-10.

• Πέρα από την καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν βίαια και κατά όλων των κατοίκων, μουσουλμάνων ή μη, ιδίως όμως κατά των μειονοτήτων. Τα θύματα μεταξύ των χριστιανών και των Γεζίντι ήταν πάρα πολλά.

Το «Ισλαμικό κράτος» διέπραξε εγκλήματα ενάντια στο σύνολο του ιρακινού λαού. Μόνο στο στρατόπεδο Σπάικερ δολοφόνησαν 1.000 Ιρακινούς, τους έκοψαν τα κεφάλια και τους έριξαν στο ποτάμι.

Απήγαγαν και εκτέλεσαν πολίτες από τις περιοχές του Σελαχεντίν και το Κουρδιστάν.

Εξαπέλυσαν βίαιες και μαζικές διώξεις σε σημείο αφανισμού κατά των χριστιανών και των Γεζίντι. Κατά των μειονοτήτων.

Το ιρακινό Κοινοβούλιο με απόφασή του χαρακτήρισε αυτά τα εγκλήματα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και η ιρακινή διπλωματία πρωτοστάτησε στον ΟΗΕ και εγκρίθηκε ανάλογο ψήφισμα, το υπ’ αρ. 1267.

Δυστυχώς, πάρα πολλοί χριστιανοί και Γεζίντι έφυγαν από το Ιράκ και είναι τώρα πρόσφυγες στην Αμερική και την Ευρώπη.

Πολλοί επίσης βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Τώρα το Ιράκ θέλει να ανοικοδομήσει τις περιοχές απ’ όπου έφυγαν οι χριστιανοί και οι Γεζίντι και ήδη πολλοί επιστρέφουν στις εστίες τους.

Αυτά τα εγκλήματα ήταν πολύ απεχθή και χρειάζεται χρόνος να επουλωθούν οι πληγές. Η ψυχολογική κατάσταση αυτών των ανθρώπων είναι πολύ κακή και χρειαζόμαστε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να τους βοηθήσουμε και να επιστρέψουν.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τα ασυνόδευτα παιδιά. Πολλοί πρόσφυγες επιστρέφουν και από την Ελλάδα, εκδίδουμε περίπου 100-150 ταξιδιωτικά έγγραφα τον μήνα, καθώς βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στο Ιράκ λόγω πετρελαίου, βελτιώνονται η ασφάλεια μετά τη νίκη κατά της τρομοκρατίας και η πολιτική κατάσταση με την επαναπροσέγγιση Βαγδάτης-Ιρακινού Κουρδιστάν.

• Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Φοβάστε μια πιθανή σύγκρουση;

Ανησυχούμε σοβαρά, η περιοχή δεν αντέχει άλλους πολέμους. Με το Ιράν έχουμε 1.500 χιλιόμετρα σύνορα και εμπορικές σχέσεις 11 δισ. δολαρίων. Ευχόμαστε να μη γίνει πόλεμος γιατί όλοι θα βγούμε χαμένοι.

Η ανησυχία μας έγινε πολύ μεγαλύτερη μετά και τη δολιοφθορά των τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στη Φουτζέιρα στα Εμιράτα και την επίθεση κατά των δυο σταθμών άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μπορεί να γίνει πόλεμος από ατύχημα. Εμείς ανησυχούμε για αυτές τις δηλώσεις.

Εκφράσαμε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τις ανησυχίες μας και του είπαμε ξεκάθαρα να μην εμπλακεί το Ιράκ σε αυτό το πρόβλημα. Εχουμε πολύ καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με το Ιράν και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Εκτιμούμε τη στάση των Ευρωπαίων, είμαστε υπέρ της ήρεμης διπλωματικής επίλυσης και θα προσπαθήσουμε να αποφευχθεί η όποια σύγκρουση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα την επικείμενη αποστολή αντιπροσωπειών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η μεταξύ τους ένταση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Το πρόβλημα είναι η βαθιά, αμοιβαία δυσπιστία»
«Στρατηγική απειλή» για το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ο ερευνητής στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ραζ Ζιμτ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Ζιμτ εκτιμά ως...
«Το πρόβλημα είναι η βαθιά, αμοιβαία δυσπιστία»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η... καλή διάθεση δεν αρκεί
Ο κακός συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και η έλλειψη διάθεσης για προσεγμένη και αποτελεσματική στρατιωτική συνεννόηση μεταξύ των δύο φαίνεται πως πλήττουν τη διεθνή συμμαχία ενάντια στο «Ισλαμικό...
Η... καλή διάθεση δεν αρκεί
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελεύθερη Μοσούλη
Τρία χρόνια αφότου τα εδάφη της κατελήφθησαν από το «Ισλαμικό κράτος» και σχεδόν εννέα μήνες από την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης για την απελευθέρωσή της, η Μοσούλη κηρύχθηκε από χθες επίσημα ελεύθερη από...
Ελεύθερη Μοσούλη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα στο Ιράκ
Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στη Φαλούτζα σε μια προσπάθεια να την ανακαταλάβουν από το Ισλαμικό Κράτος. Μεγάλη η ανησυχία τους 50 χιλιάδες αμάχους της πόλης, ενώ οι μάχες...
Επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα στο Ιράκ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Βοηθήστε μας πριν έρθουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη»
«Βοηθήστε μας πριν έρθουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών, Φαλάχ Μουστάφα Μπακίρ, στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». Η Αυτόνομη Περιοχή του Κουρδιστάν είναι όαση...
«Βοηθήστε μας πριν έρθουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελευθερώνεται από τον ισλαμιστικό ζυγό το Τικρίτ
Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ από τον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό του, καθώς, η πόλη την οποία κατέχουν οι μαχητές του...
Απελευθερώνεται από τον ισλαμιστικό ζυγό το Τικρίτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας