Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισοπαλία... με προβάδισμα Νετανιάχου

Μπένιαμιν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ

AP Photo

Ισοπαλία... με προβάδισμα Νετανιάχου

  • A-
  • A+
Εκλογές Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προηγείται αλλά το κόμμα του φαίνεται να καταλαμβάνει ίδιες έδρες με το κόμμα του αντιπάλου του, Μπένι Γκαντς. Τι μέλλει γενέσθαι.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να προηγείται στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τριών καναλιών μεγαλύτερης εμβέλειας που δίνουν την πλειοψηφία στον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν τον Μπ. Νετανιάχου πολύ κοντά μεν, αλλά μπροστά από τον βασικό ανταγωνιστή του, Μπένι Γκαντς, και έτσι από το Τελ Αβίβ και έχοντας τη σύζυγό του Σάρα στο πλευρό του ο «Μπίμπι» έκανε λόγο για τη «νύχτα μιας μεγάλης νίκης» απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

Όμως για νίκη μίλησε και Μπένι Γκαντζ, το Λευκό κόμμα του οποίου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο ισραηλινός λαός μίλησε. Ευχαριστούμε τους χιλιάδες ακτιβιστές και τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Αυτές οι εκλογές έχουν έναν ξεκάθαρο νικητή και έναν ξεκάθαρο ηττημένο. Ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί 40 έδρες και έχασε. Ο πρόεδρος μπορεί να δει το αποτέλεσμα και να καλέσει τον νικητή να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Haaretz, με καταμετρημένο το 95% των ψηφοδελτίων το Λικούντ του Νετανιάχου φαίνεται να καταλαμβάνει 35 έδρες, δηλαδή ακριβώς όσες και το Λευκό κόμμα του Γκαντς. Στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, οι έδρες είναι 120 και οποιοσδήποτε συνασπισμός χρειάζεται 61 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή, αλλά από την ιστοσελίδα της Κνεσέτ δημοσιεύονται σταδιακά αποτελέσματα και πιθανώς η εικόνα να ξεκαθαρίσει νωρίτερα.

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα

  • Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, ο ψηφοφόρος διαλέγει υποψηφίους από κομματικές λίστες. Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία από τις πρώτες εκλογές του 1949. Από τα 40 κόμματα που διεκδικούν ψήφους, φαίνεται να περνάνε το όριο του 3,25% (δηλαδή να διατηρούν 4 έδρες στην Κνεσέτ) έντεκα κόμματα.
  • Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή και θα τους συμβουλευτεί για το ποιον προτιμούν για πρωθυπουργό. Μετά θα διαλέξει εκείνος τον πολιτικό που πιστεύει ότι έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει συμμαχία. Ο υποψήφιος, που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, έχει έως 42 μέρες να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν αποτύχει, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με άλλον υποψήφιο.
  • Αν επιλεγεί ο Νετανιάχου, το πιθανότερο είναι να προκύψει συμμαχία όπως αυτή της τελευταίας κυβέρνησής του με υπερεθνικιστές και εβραϊκά ορθόδοξα κόμματα.
  • Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού συχνά διαρκούν πολύ. Όποιος και αν επιλεγεί θα πρέπει να συμφωνήσει με αρκετά μικρά κόμματα, εκτός και αν Νετανιάχου και Γκαντς αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας (κάτι που φυσικά δεν θεωρείται πιθανό).
  • Σημαντικός παράγοντας σε όλη τη διαδικασία πιθανότατα θα είναι οι υποθέσεις διαφθοράς που κυνηγούν τον Νετανιάχου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με πιθανές παραπομπές για τρεις τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ν' αρχίσει από μειονεκτική θέση τις διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς κυβερνητικούς του εταίρους, οι οποίοι θεωρείται πολύ πιθανό να θέσουν όρους σκληρούς για την υποστήριξή τους ζητώντας από τον Νετανιάχου, αν παραπεμφθεί, θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο και υποχωρήσεις σε θέματα πολιτικής γραμμής. Επίσης, αν ο Νετανιάχου παραπεμφθεί οι πολιτικοί του σύμμαχοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν, γεγονός που δεν είναι καθόλου σίγουρο.
  • Ένας άλλος παράγοντας είναι το αναμενόμενο σχέδιο ειρήνευσης που πρόκειται να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα. Παρότι μέχρι στιγμής ο Τραμπ δείχνει να είναι πολύ στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, αν του ζητήσει να κάνει υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τα ανοιχτά μέτωπα του «Μπίμπι»
Μάχη για το πολιτικό του μέλλον και όχι μόνο δίνει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος «παλεύει» σε δύο μέτωπα προσπαθώντας να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ, αλλά και να… γλιτώσει από...
Τα ανοιχτά μέτωπα του «Μπίμπι»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Αραβική Λίστα δίνει προβάδισμα στον Γκαντς για κυβέρνηση στο Ισραήλ
Η «Ενωμένη Αραβική Λίστα» αποφάσισε να στηρίξει το κεντρώο μπλοκ που πλέον διαθέτει 57 έδρες στη Βουλή, έναντι 55 της συμμαχίας Νετανιάχου. 
Η Αραβική Λίστα δίνει προβάδισμα στον Γκαντς για κυβέρνηση στο Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτικό αδιέξοδο
Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα που ήρθαν πρώτα...
Πολιτικό αδιέξοδο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Γκαντς: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά χωρίς τον Νετανιάχου
Θετικός, αλλά υπό έναν αυστηρό όρο, εμφανίζεται ο Μπένι Γκαντς στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ.
Γκαντς: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά χωρίς τον Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Στήθος με στήθος ώς την έσχατη στιγμή πάλευαν για την πρωτιά Μπένι Γκαντς και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά από ό,τι φαίνεται πρέπει να συνεργαστούν, αφού κανείς από τους δύο δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη...
Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή
Ομιχλώδες προδιαγράφεται το μετεκλογικό σκηνικό, σύμφωνα με τα exit polls. Η διαφορά μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς δείχνει οριακή και αναδεικνύει νικητή τον υπερεθνικιστή Λίμπερμαν.
Εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας