Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προ των πυλών της Τρίπολης ο στρατός του Χάφταρ
AP Photo/Mohammed Omar Aburas

Προ των πυλών της Τρίπολης ο στρατός του Χάφταρ

  • A-
  • A+

Συνεχίζεται η αιματηρή προέλαση του στρατού του Χαλίφα Χάφταρ προς την πρωτεύουσα της Λιβύης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 51 ανθρώπων κι έχει εκτοπίσει 3.400 από την Πέμπτη οπότε διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. 

Το μοναδικό αεροδρόμιο της Τρίπολης το οποίο βρισκόταν σε λειτουργία έγινε στόχος χθες αεροπορικού βομβαρδισμού από τον ΛΕΣ, που ανέλαβε την ευθύνη για την επιδρομή, ενώ οι εγκαταστάσεις του εκκενώθηκαν κι όλες τις πτήσεις ανεστάλησαν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε έναν κρατήρα βάθους 1 μέτρου κοντά σε διάδρομο προσγειώσεων κι ένα παλιό στρατιωτικό ελικόπτερο που υπέστη ζημιές από το πλήγμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε χθες στον επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ ας Σάρατζ για να του τονίσει ότι εναντιώνεται στην έφοδο των δυνάμεων του Χάφταρ στην Τρίπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης.

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε η συνδιάλεξη, αλλά χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο της συνομιλίας. Κατά την ίδια πηγή, ο Σάρατζ δέχθηκε επίσης τηλεφωνική κλήση από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και οι δύο άνδρες συζήτησαν για «τις εξελίξεις» στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του το Παρίσι έχει διαβεβαιώσει πως δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για έφοδο του ΛΕΣ στην Τρίπολη.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Τη νέα επίθεση καταδίκασε έντονα ο ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να απευθύνει νέα έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και τα αντιμαχόμενα μέρη να ξαναρχίσουν «διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση» στην εμφύλια σύρραξη, που δεν τερματίστηκε από το 2011.

Πριν γίνει γίνει ανάληψη της ευθύνης, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε κατήγγειλε ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών».

Παρά τη νέα ανάφλεξη στη Λιβύη, πετρελαιοπαραγωγική χώρα όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, οι μεγάλες δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση στον ΟΗΕ ώστε να υιοθετηθεί ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλούσε τις δυνάμεις του Χάφταρ να σταματήσουν την επιχείρησή τους εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας.

Η ανακοίνωση, που υπεβλήθη στο ΣΑ το βράδυ της Κυριακής και υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, δεν εγκρίθηκε από τη Ρωσία, που αξίωσε να ζητηθεί από «όλα τα μέρη» να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το «λουτρό αίματος».

Η κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε λίγο καιρό πριν από την υποτιθέμενη διεξαγωγή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του λεγόμενου εθνικού διαλόγου στην Γαντάμις για να συμφωνηθεί ο «οδικός χάρτης» με σκοπό τη σταθεροποίηση της Λιβύης και ενδιάμεσο σταθμό τη διεξαγωγή των πολύ αργοπορημένων εκλογών.

Ο Γασάν Σαλάμε διαβεβαίωσε πως ο ΟΗΕ εννοεί να οργανώσει αυτή τη σύνοδο τις ημερομηνίες που προβλέπονταν (14η-16η Απριλίου), αν δεν υπάρξουν στο μεταξύ «μείζονες» εξελίξεις ή έκτακτες περιστάσεις.

Διεθνείς εκκλήσεις

Εκτός του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η G7 ζήτησαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός άμεσα, να σταματήσει η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ και οι αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε την «ανησυχία» της και προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των αμάχων», αλλά και τη «μόνιμη», απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε «μάχες με τη χρήση βαρέων όπλων» επλήγησαν «κατοικημένες περιοχές», ενώ «απροσδιόριστος αριθμός αμάχων δεν είναι σε θέση να φύγει από τις περιοχές αυτές», τόνισε ο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Εγκλήματα πολέμου»

Χθες η ΚΕΕ χαρακτήρισε την επίθεση στο αεροδρόμιο Μιτίγκα «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υποσχόμενη να προσαγάγει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, κατά τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι σαράντα έχουν τραυματιστεί αφότου άρχισε η επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την Πέμπτη. Χθες οι δυνάμεις του ΛΕΣ ανέφεραν ότι έχουν σκοτωθεί 19 άνδρες του.

Μετά τη συνήθη νυχτερινή διακοπή τους οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί της Κυριακής για πέμπτη συνεχή ημέρα στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσαν να φτάσουν κοντά στο μέτωπο.

Εχθροπραξίες εκτυλίχθηκαν στην περίμετρο του ενός διεθνούς αεροδρομίου, μιας υποδομής που έχει αχρηστευτεί μετά τις καταστροφές που υπέστη σε μάχες το 2014, περίπου τριάντα χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Τρίπολης. Περί το μέσο της ημέρας, η εγκατάσταση αυτή ελεγχόταν από τον ΛΕΣ. Ωστόσο το απόγευμα, κάτοικοι είπαν στο Reuters πως το παλιό αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε από δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ.

Ανυποχώρητος

Ο στρατάρχης Χάφταρ υποστηρίζεται πολιτικά από την παράλληλη κυβέρνηση, που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πέραν της ανατολικής Λιβύης, οι δυνάμεις του έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στον νότο και πλέον κινούνται στο δυτικό τμήμα της βορειοαφρικανικής χώρας, όπου βρίσκεται η Τρίπολη.

Αλλά συναντούν την αντίσταση παραστρατιωτικών ομάδων πιστών στην ΚΕΕ, που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Η ΚΕΕ ανήγγειλε την Κυριακή ότι θα εξαπολύσει αντεπίθεση, την οποία βάφτισε «Ηφαίστειο της οργής», για να «εκκαθαρίσει όλες τις λιβυκές πόλεις από τους επιτιθέμενους» υπό τον στρατηγό Χάφταρ.

Ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του εξτρεμισμού. Οι αντίπαλοί του βλέπουν στον στρατιωτικό δυνάμεις του Καντάφι που αποσκίρτησε χρόνια πριν την ανατροπή του λίβυου δικτάτορα έναν επίδοξο διάδοχό του.

Ο ΛΕΣ διατείνεται ότι διαθέτει 85.000 άνδρες, αλλά ο αριθμός είναι μάλλον υπερτιμημένος καθώς περιλαμβάνει άνδρες που πληρώνονται από την ΚΕΕ. Η μονάδα των επιλέκτων του, που έχει βαφτιστεί «Σάικα» («Κεραυνός»), αριθμεί περίπου 3.500 μέλη, ενώ οι γιοι του Χάφταρ επίσης διοικούν καλά εξοπλισμένες μονάδες, κατά πηγές στον ΛΕΣ.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Χάφταρ πύκνωσε τις τάξεις των δυνάμεών του εντάσσοντας σε αυτές σαλαφιστές, μέλη φυλών, μισθοφόρους από το Τσαντ κι από το Σουδάν. Ο ΛΕΣ απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό.

ΑΦΡΙΚΗ
Στην κόψη του ξυραφιού η Λιβύη
Στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης δείχνει να βρίσκεται ξανά η πολύπαθη Λιβύη, οχτώ χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης που οδήγησε στην αιματηρή πτώση του καθεστώτος Καντάφι.
Στην κόψη του ξυραφιού η Λιβύη
ΑΦΡΙΚΗ
Παγιδευμένοι πρόσφυγες και άμαχοι εν μέσω συγκρούσεων στη Λιβύη
Σοβαρή ανησυχία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης της Λιβύης εκφράζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που όπως τονίζουν έχουν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη. Εξαιτίας των συγκρούσεων 3.400...
Παγιδευμένοι πρόσφυγες και άμαχοι εν μέσω συγκρούσεων στη Λιβύη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μαύρη τρύπα» αστάθειας
Λίγες ημέρες πριν επαναληφθούν στο Μαρόκο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης της Λιβύης και της «κυβέρνησης» που στηρίζουν Τουρκία και Κατάρ, ξέσπασαν νέες...
«Μαύρη τρύπα» αστάθειας
ΑΦΡΙΚΗ
Πλήγμα στην επέλαση Χάφταρ στην Τρίπολη
Οι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα κατόρθωσαν να απωθήσουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, την ώρα που επικρατεί ανησυχία στην...
Πλήγμα στην επέλαση Χάφταρ στην Τρίπολη
ΑΦΡΙΚΗ
Ένταλμα σύλληψης για τον «στρατάρχη» Χάφταρ στη Λιβύη
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Μαίνονται οι εχθροπραξίες, διχασμένο παραμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ένταλμα σύλληψης για τον «στρατάρχη» Χάφταρ στη Λιβύη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη, κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ
Νέα αιματηρή βομβαρδιστική επίθεση σε συνοικίες της Τρίπολης, τον στόχο μιας πολύνεκρης επιχείρησης των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ από τις 4 Απριλίου. «Επικίνδυνος τόπος η Λιβύη» τονίζει ο ΟΗΕ.
Ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη, κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας