Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χθες στα αιματοβαμμένα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, έπειτα από ένα 24ωρο έντασης και ακόμη μια «τρύπια» -με αιγυπτιακή μεσολάβηση- εκεχειρία, την επίτευξη της οποίας ανακοίνωσε η Χαμάς, αλλά το Τελ Αβίβ αρνείται (κατά την πάγια τακτική του) να επιβεβαιώσει...
Είχαν προηγηθεί μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών κατά στόχων της Χαμάς, με απολογισμό επτά τραυματίες -σε αντίποινα για τον τραυματισμό επτά Ισραηλινών από πρωινή επίθεση με ρουκέτα βόρεια του Τελ Αβίβ, την ευθύνη της οποίας ωστόσο αρνήθηκαν τόσο η Χαμάς όσο και η ισλαμική Τζιχάντ- αλλά και «βροχή» ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, από τις οποίες επλήγη ένα σπίτι στην Σντερότ, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Αν και με το ξημέρωμα της χθεσινής ημέρας η ένταση έδειχνε να έχει καταλαγιάσει, το τοπίο παρέμενε θολό. Στον Νότο του Ισραήλ, τα σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά, ενώ απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Στη δε μεθόριο, συγκεντρώνονταν στρατιωτικές ενισχύσεις...
Δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, ο -εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα διαφθοράς- Ισραηλινός πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δέχεται καταιγισμό επικρίσεων από πολιτικούς συμμάχους και αντιπάλους του για μαλθακούς χειρισμούς έναντι της Χαμάς.
Επειτα όμως από τρεις πολέμους από το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, «ο Νετανιάχου φέρεται να θέλει να αποφύγει ακόμη έναν, ενώ οι εκλογές παραμένουν αμφίρροπες», σχολιάζει το πρακτορείο AFP.
«Ακόμη όμως κι αν κρατήσει η αναγγελθείσα από τη Χαμάς εκεχειρία», επισημαίνει, «σύντομα μπορεί να προκύψει νέα ένταση».
Το Σάββατο είναι η πρώτη επέτειος από την έναρξη των μεγάλων, αιματοβαμμένων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, όπου τουλάχιστον 190 έπεσαν επί τόπου νεκροί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.
Στο μεσοδιάστημα, η ένταση κλιμακώνεται σε περιφερειακό επίπεδο, μετά και την προχθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς (μετά την Ιερουσαλήμ) την κυριαρχία του Ισραήλ στα κατεχόμενα από το 1967 συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο Ιράν.
Οι περισσότεροι αναλυτές μετέφρασαν την καταφανή αυτή νέα παραβίαση από την Ουάσινγκτον των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου ως προεκλογικό «δώρο» του Τραμπ στον πολιτικά ασθμαίνοντα (παρόντα στον Λευκό Οίκο κατά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος) Νετανιάχου.
Κατά την εκπρόσωπο πάντως του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα -και όχι μόνον-, η κίνηση αυτή πιθανόν να αποτελεί προάγγελο της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» για τη Μέση Ανατολή, τη δημοσιοποίηση της οποίας ο Λευκός Οίκος έχει παραπέμψει χρονικά μετά τις ισραηλινές εκλογές της 9ης Απριλίου.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις μαχαίρωσε πισώπλατα τη διεθνή έννομη τάξη για λογαριασμό του Ισραήλ», σχολιάζει σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο αναλυτής Βίκτορ Κάταν, «και τώρα δεν τον σταματά τίποτε από το να στηρίζει την προσάρτηση από το Ισραήλ και της Δυτικής Οχθης».
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της Haaretz, την προοπτική αυτή πλέον στηρίζει το 42% των Ισραηλινών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ είτε της μερικής (15%) είτε της πλήρους προσάρτησης της Δυτικής Οχθης, με αναγνώριση (11%) ή μη (16%) πολιτικών δικαιωμάτων στους Παλαιστινίους!
«Δεν υπάρχει νομιμοποίηση που να μπορεί να υπερισχύσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ή της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας», τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, για τη νέα απόφαση Τραμπ, την οποία καταδίκασε και η Χαμάς.
Στην ίδια τη Συρία, που εξ αρχής κατήγγειλε τη στάση των ΗΠΑ, έγιναν χθες μεγάλες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, από τον Νότο μέχρι και τον Βορρά.
Ομόθυμη είναι η διεθνής καταδίκη -από την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Τουρκία μέχρι την Κίνα και τη Βενεζουέλα- και ιδιαίτερα οξεία, τουλάχιστον λεκτικά, από τον αραβικό κόσμο: τον Αραβικό Σύνδεσμο, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και (τις στενές συμμάχους των ΗΠΑ) χώρες του Κόλπου.
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει», διεμήνυσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σήμερα, εν τω μεταξύ, συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης UNDOF στα Υψίπεδα του Γκολάν, η υφιστάμενη εντολή της οποίας λήγει στις 30 Ιουνίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας