Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με αργούς ρυθμούς η προέλαση κατά του Ισλαμικού κράτους στη Συρία

AP Photo

Με αργούς ρυθμούς η προέλαση κατά του Ισλαμικού κράτους στη Συρία

  • A-
  • A+

Δεκάδες μαχητές σκότωσαν οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις με το Ισλαμικό κράτους στην πόλη Μπαγκούζ ανατολικά της Συρίας, ενώ κατέλαβαν σημείο αποθήκευσης οπλισμού, σύμφωνα με τον Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπο των δυνάμεων SDF.

Τέσσερις μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ ένας μαχητής των δυνάμεων SDF σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην διάρκεια των συγκρούσεων, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Αντνάν Αφρίν, διοικητή των δυνάμεων SDF που έχουν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, αυτές σημείωσαν «μέτρια πρόοδο» στην προέλασή τους προς το τελευταίο προπύργιο του Ι.Κ. 

Οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις επικουρούνται κι από την διεξαγωγή αεροπορικών βομβαρδισμών και μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν γίνει 11 επιδρομές, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Οι SDF βρίσκονται αντιμέτωπες με στοχευμένα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του Ισλαμικού κράτους, αλλά και ναρκοθετημένα εδαφικά πεδία, μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης τους, στην Μπαγκούζ, αργά χθες βράδυ.

Οι συριακές δυνάμεις επιδιώκουν την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιθετικής επιχείρησης με το ελάχιστο επίπεδο ανθρώπινων απωλειών και για το λόγο αυτό, η προέλασή τους γίνεται με αργό ρυθμό.

Εγκλωβισμένοι και πρόσφυγες

Οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μπαλί. 

Περίπου 500 μαχητές του Ισλαμικού κράτους μαζί με ενδεχομένως 3.000 έως 4.000 άμαχους, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι παραμένουν στο έδαφος.  

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολίτες, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εκκενώσουμε το πεδίο μάχης», ισχυρίστηκε ο Μπαλί. 

Οι γειτονικές χώρες της Συρίας αναμάνεται να ζητήσουν βοήθεια για την επιστροφή των προσφύγων κατά την τριήμερη διεθνής διάσκεψη, που θα διεξαχθεί από τις 12 μέχρι τις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 85 χωρών κι οργανισμών, μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Οι εντάσεις για την αναγκαστική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια, καθώς χώρες υποδοχής όπως ο Λίβανος θέλουν από τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται σε Τουρκία, τον Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ και Αίγυπτο, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τα δύο τρίτα θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, όμως η αντιμετώπιση όσων το κάνουν, μειώνει αυτό τον αριθμό.