Απλετο χώρο για ένα «γαϊτανάκι» τακτικών ελιγμών και εκβιασμών από πλευράς περιφερειακών παικτών δημιουργεί η προαναγγελθείσα προ μηνός -πλην ακόμη ασαφής- στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, με καταφανείς πλέον τις επιμέρους προσπάθειες αναδιάταξης των ισορροπιών τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια της χώρας.
Στον μεν Βορρά, η Τουρκία -έναν χρόνο μετά την εισβολή στο κουρδικό καντόνι Αφρίν, στα βορειοδυτικά- τρίζει τώρα τα δόντια για τη δημιουργία τετελεσμένων και στα βορειοανατολικά, έχοντας μόνιμα στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας: είτε αξιώνοντας διεθνή συναίνεση σε μία «ζώνη ασφαλείας» στη Ροζάβα υπό τον έλεγχο της Αγκυρας, είτε απειλώντας ότι θα την εγκαταστήσει η ίδια με στρατιωτική επέμβαση, την οποία ωστόσο ουδείς εκ των διεθνών παικτών στηρίζει.
«Ευελπιστούμε ολόψυχα ότι οι συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες πλευρές να καταλήξουν σε αμοιβαία κατανόηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε για πάντα», διακήρυξε χθες σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν (η πολιτική παντοκρατορία του οποίου θα «μετρηθεί» εκ νέου στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου).
«Βρισκόμαστε στα σύνορά μας με τις δυνάμεις μας και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Αν τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί και η διαδικασία συνεχιστεί, καλώς. Διαφορετικά», προειδοποίησε για πολλοστή φορά, «ενημερώνουμε ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μας και θα πορευτούμε βάσει της στρατηγικής μας [...] Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μια ζώνη ασφαλείας που θα μετατραπεί σε νέο βάλτο για την Τουρκία, όπως αυτός στο Βόρειο Ιράκ», προσέθεσε, «όπου εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα»...
Η συγκυρία
Με πρόδηλο τον τόνο δυσφορίας, οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν έγιναν:
(α) λίγες ώρες μετά τη νέα -τέταρτη μέσα σε έναν μήνα- τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, αργά την Κυριακή, για την οποία οι ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας και του Λευκού Οίκου για πολλοστή φορά διαφέρουν.
Για την ακρίβεια, στην αμερικανική ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα που σύμφωνα με την τουρκική προεδρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, ήτοι η «ζώνη ασφαλείας» και η ετοιμότητα της Αγκυρας να αναλάβει άμεσα την ασφάλεια στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στα δυτικά του Ευφράτη,
(β) προπαραμονή της αυριανής αμφίρροπης συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, στη Μόσχα, με επίκεντρο το συριακό, «φόντο» την αμερικανική αποχώρηση και επίκεντρο κυρίως την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, στη Μανμπίτζ -στα περίχωρα της οποίας μεταξύ άλλων περιπολούν πια ρωσικές και συριακές δυνάμεις- και στην Ιντλίμπ, όπου υπό την εποπτεία της Τουρκίας (στα συμφωνηθέντα με τη Μόσχα) οι τζιχαντιστές τελικά χαλύβδωσαν τη θέση τους στο σύνολο της συριακής βορειοδυτικής επαρχίας,
(γ) τη μεθεπομένη της ολοκλήρωσης της επίσκεψης στην Αγκυρα του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή των ΗΠΑ και στενού συνεργάτη του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, που δήλωσε ότι μία βεβιασμένη αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία «χωρίς σχέδιο, θα φέρει χάος», «ένα Ιράκ ντοπαρισμένο» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.
Σύμφωνα δε με το Kurdistan24, σκιαγράφησε ως πιθανό εναλλακτικό σενάριο «την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στην ανατολική Συρία, όπου θα παραμείνουν Γάλλοι, Βρετανοί και ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών, συνεχίζοντας ουσιαστικά την υφιστάμενη κατάσταση, συνοδεία συγκεκριμένων μέτρων προς απάντηση των ανησυχιών της Τουρκίας για τη [συροκουρδική πολιτοφυλακη] YPG».
Η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι. Χθες, ούτε μία εβδομάδα μετά το μακελειό από επίθεση αυτοκτονίας του «Ισλαμικού κράτους» στη Μανμπίτζ -με τέσσερις Αμερικανούς μεταξύ των νεκρών, εκ των οποίων δύο στρατιώτες- η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για τη χθεσινή επίθεση με παγιδευμένο όχημα κατά κοινής περιπόλου Αμερικανών στρατιωτών και μελών του κουρδο-αραβικού συνασπισμού SDF, στην επαρχία Χάσακα της ανατολικής Συρίας.
Παρά τις αρχικές αναφορές για πέντε νεκρούς και δύο τραυματίες, o SDF ανέφερε ότι υπήρξαν «μόνον υλικές απώλειες»...
Ανταλλαγή... πυραύλων
Στον Νότο της Συρίας, εν τω μεταξύ, η ένταση χτυπά κόκκινο. Για δεύτερο 24ωρο χθες, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραυλικές επιδρομές κατά «ιρανικών και συριακών στρατιωτικών στόχων» πέριξ της Δαμασκού, όπως παραδέχτηκε ανοιχτά το Τελ Αβίβ, σε αντίποινα όπως ανέφερε «για την απαράδεκτη επίθεση από ιρανικές δυνάμεις, με ιρανικό πύραυλο, από τα περίχωρα της Δαμασκού κατά του κυρίαρχου Ισραήλ», το βράδυ της Κυριακής.
Αυτό που ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε ήταν ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και η εκτόξευσή του έγινε έπειτα από προχθεσινές αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εντός συριακού εδάφους.
«Δρούμε τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά των συριακών δυνάμεων που είναι συνεργοί στην ιρανική επίθεση», διεμήνυσε ο -σε προεκλογικούς ρυθμούς- Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, στον απόηχο της χθεσινής επιδρομής, κατά την οποία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν 11 άτομα, μεταξύ αυτών και Ιρανοί. «Θα πλήξουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να μας βλάψει», υπογράμμισε. «Οποιοσδήποτε απειλεί να μας εξαλείψει φέρει πλήρη ευθύνη».
«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», ήταν η απάντηση του Ιράν διά στόματος του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, «ανυπομονούμε να αντιμετωπίσουμε το σιωνιστικό καθεστώς και να το εξαλείψουμε από τη Γη».
•Η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Αφρίν οργανώνει σήμερα στις 5 μ.μ. συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας