Η υπηρεσιακή διαταγή για την άμεση αποχώρηση περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία υπογράφτηκε την Τρίτη στο Πεντάγωνο, ενώ συνεχίζεται η διεθνής αναταραχή γύρω από τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της αμφιλεγόμενης απόφασης – ιδίως τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει ότι θα εφαρμόσει κανονικά, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τα σχέδια της για νέα εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία και συγκεντρώνει συνεχώς στρατεύματα στα σύνορα με τη Ροζάβα.
Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου τού Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι κλιμάκιο Αμερικανών στρατιωτικών θα επισκεφτεί τις ερχόμενες ημέρες την Αγκυρα για τον «συντονισμό» των ενεργειών στη Συρία με τους Τούρκους επιτελείς.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση ή επιβράδυνση στη μάχη ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος», προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία στη Συρία, ιδιαίτερα στις ενέργειες ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
Είπε ακόμη πως η απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήρθε ως αποτέλεσμα των «πειστικών επιχειρημάτων» που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ – με βασικότερο όλων ότι «Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" PYD/YPG για να πολεμήσουν το "Ισλαμικό κράτος"»...
Ενδιαφέρον είχαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να υπάρξει πλήρης εκδίωξη των «τρομοκρατών» Κούρδων της Συρίας από την πόλη Μανμπίτζ.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατόν» τις «προγραμματισμένες» επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet. Ταυτόχρονα, ο Τσαβούσογλου κατέστησε γνωστό ότι θα ταξιδέψει άμεσα στη Ρωσία για να συζητήσει την «επόμενη μέρα» στη βόρεια Συρία.
Τι μέλλει γενέσθαι; Μετά το ντε φάκτο «άδειασμα» των Κούρδων από την Ουάσινγκτον, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα περιμένει την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών και κατόπιν θα προσπαθήσει να επαναλάβει στο Μανμπίτζ το προηγούμενο του Αφρίν, με τις ένοπλες δυνάμεις της να υποστηρίζουν με τα βαρέα όπλα τους τις τοπικές αντάρτικες ομάδες που έχουν αναλάβει τη «βρόμικη δουλειά» της εθνοκάθαρσης και στις οποίες έχουν στρατολογηθεί –σύμφωνα με καταγγελίες– πολλοί ισλαμιστές με «θητεία» στο νικημένο «Ισλαμικό κράτος».
Ο μόνος που μπορεί σε αυτή τη φάση να «προστατεύσει» τους Κούρδους είναι πλέον ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ο βασικός του «σπόνσορας», η Ρωσία του Πούτιν.
Αν όμως οι Κούρδοι των SDF δεχτούν την επιστροφή των κυβερνητικών στρατευμάτων της Δαμασκού στα εδάφη τους είναι προφανές ότι η ντε φάκτο αυτονομία των περιοχών που ελέγχουν, και φυσικά το μοναδικό πολιτικό τους εγχείρημα στη Ροζάβα, θα τερματιστεί στην πράξη.
Από τη μεριά του, το καθεστώς του Ασαντ θέλει διακαώς να ανακτήσει την ισοπεδωμένη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και ολόκληρη την πολύτιμη ανατολική επαρχία Ντέιρ Ες-ζόρ, με τα στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκά της κοιτάσματα.
Νέα ισορροπία
Ενα από τα «σενάρια» που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα είναι πως αυτό που παρακολουθούμε είναι η διαμόρφωση μιας νέας «ισορροπίας» ανάμεσα στις τρεις μεγάλες εξωτερικές δυνάμεις του συριακού εμφυλίου.
Λέγεται δηλαδή ότι η Ρωσία και ο Ασαντ είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τον τουρκικό στρατό να εκδιώξει τους Κούρδους από τη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα την προώθηση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ισλαμιστών ανταρτών.
Οι αντάρτες, με τη σειρά τους, θα υποχρεωθούν να εγκατασταθούν στις κουρδικές ζώνες που θα έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο της Αγκυρας, σε μια ιδιότυπη «ανταλλαγή πληθυσμών» που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους «παίκτες», με σχετικά μικρές (ντε φάκτο, και ίσως αργότερα ντε γιούρε) αλλαγές συνόρων.
Τα «πιόνια» του εμφυλίου, δηλαδή οι Κούρδοι και οι αντάρτες της Ιντλίμπ, φυσικά θα «θυσιαστούν».
Η είδηση της αμερικανικής αποχώρησης έχει πάντως θορυβήσει το Ισραήλ, που εκτιμά ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι –εκτός από τη Τουρκία, τη Ρωσία και τον Ασαντ– θα είναι οι Ιρανοί που (υποτίθεται πως) θα μετατρέψουν ανενόχλητοι τη Συρία σε «προγεφύρωμα» της Τεχεράνης.
Χτες, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε ξανά με πυραύλους στρατιωτική βάση του Ασαντ στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε σήμερα το Ισραήλ ότι με την επίθεση έθεσε ευθέως σε κίνδυνο επιβατικά αεροπλάνα που ετοιμάζονταν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Βηρυτού και της Δαμασκού.
Η ισραηλινή αεροπορία χρησιμοποίησε 16 πυραύλους κατά την διάρκεια των επιδρομών αυτών, σύμφωνα με τη Μόσχα, 14 από τους οποίους καταστράφηκαν από τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Σύμφωνα με την πάγια τακτική τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την νέα επίθεση...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας