Αν είχε ένα «καλό» η άγρια δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Πόλη, ήταν ότι χρησίμευσε για να «θυμίσει» -με τριάμισι χρόνια καθυστέρηση- στους επιλεκτικά αμνησιακούς πολιτικούς και δημοσιογράφους της Δύσης τον συνεχιζόμενο βρόμικο πόλεμο που διεξάγουν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην Υεμένη.
Χτες λοιπόν, μετά το πέρας των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων για την Υεμένη, που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την επίτευξη μιας σειράς από συμφωνίες μεταξύ των εμπολέμων, με σημαντικότερη φυσικά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε σε πολλές περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα τα εκατομμύρια αμάχων που κυριολεκτικά λιμοκτονούν.
Σπουδαιότερη όλων, και καθοριστική για την επιβίωση του υεμενικού λαού, είναι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο λιμάνι Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, το οποίο μάταια προσπάθησαν να κατακτήσουν Σαουδάραβες και Εμιρατιανοί εισβολείς και οι ισλαμιστές μισθοφόροι τους που το πολιορκούν τους τελευταίους μήνες.
Κι αυτό γιατί από τη Χοντέιντα έμπαινε μέχρι την έναρξη της πολιορκίας το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από το 70%) της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα όπου, σύμφωνα με τις συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ, λαμβάνει χώρα «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». Αντίθετα, καμιά συμφωνία δεν ανακοινώθηκε για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά, που ελέγχεται από τους αντάρτες και παραμένει κλειστό εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια...
Η συμφωνία για τη Χοντέιντα, βέβαια, είναι αμφίσημη και εύθραυστη, αφού προβλέπει την ταυτόχρονη αποχώρηση τόσο των «κυβερνητικών» (δηλαδή της σαουδαραβικής συμμαχίας) όσο και των αντάρτικων δυνάμεων από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, που έως σήμερα ελέγχεται -όπως και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας- από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.
Την ευθύνη για την αποχώρηση και τη λειτουργία του λιμανιού αναλαμβάνει πλέον ο ΟΗΕ, ο οποίος όμως δεν διαθέτει (για ευνόητους λόγους, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον Οργανισμό στηρίζουν αναφανδόν τη σαουδαραβική εισβολή, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για «στραγγαλισμό» της ιρανικής επιρροής) κυανόκρανους στην περιοχή.
Εννοείται πως ο πραγματικός στόχος της διαβούλευσης στη Σουηδία, δηλαδή ο τερματισμός του πολέμου και του λιμού, παραμένει μακρινό όνειρο. Ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός απεσταλμένος του για την Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να επιδιώκουν «μια βιώσιμη συμφωνία» για στρατιωτική αποκλιμάκωση και γι’ αυτό θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στα τέλη Γενάρη.
Θα αντέξει άραγε ώς τότε η εκεχειρία της Χοντέιντα ή μήπως πρόκειται για «ντρίμπλα» των Σαουδαράβων, ώστε να απομακρύνουν από την πόλη τους ψυχωμένους υπερασπιστές της; Θα σταματήσουν οι φονικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί αμάχων; Θα τηρηθεί το «ντιλ» για ανταλλαγή 15.000 αιχμαλώτων; Και ποιος θα εγγυηθεί τη λειτουργία των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ανεφοδιασμού προς την υπόλοιπη χώρα;
Το σημαντικότερο ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα κάνει η διπρόσωπη Δύση - και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Χτες το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία κοινό ψήφισμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που θα ζητά την άμεση διακοπή κάθε υποστήριξης των ΗΠΑ προς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Σαουδαράβων στην Υεμένη, σε «αντίποινα» για τη δολοφονία Κασόγκι.
Αναλυτές προβλέπουν ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα υπερψηφίσουν την πρόταση, παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ και των «γερακιών» του, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι ένα τέτοιο «πάγωμα» θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Ριάντ - και κυρίως το μεγάλο «αμυντικό» συμβόλαιο για αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων, ύψους 110 δισ. δολαρίων...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας