Πού θα οδηγήσει άραγε η υπόθεση Κασόγκι; Στην αρχή του τέλους για τον Σαουδάραβα «σκοτεινό» πρίγκιπα-διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS); Ή αντίθετα σε νίκη του γεωπολιτικού κυνισμού;
Οι χθεσινές εξελίξεις έδειχναν ακόμη πιο ξεκάθαρα προς τη δεύτερη κατεύθυνση, πίσω από τις ένθεν κακείθεν λεκτικές κορόνες. Οι πιο ενοχλητικά ηχηρές ήταν αυτές του MBS, στη χθεσινή πρώτη δημόσια παρέμβασή του στην υπόθεση, τρεις εβδομάδες μετά τη στυγερή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη από 15μελή ομάδα εκτελεστών, μεταξύ αυτών άτομα του στενού περιβάλλοντος του πρίγκιπα-διαδόχου.
«Είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» και «η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει», διακήρυξε απτόητος χθες ο MBS από βήματος του επενδυτικού φόρουμ στο Ριάντ, αποσπώντας μάλιστα το θερμό χειροκρότημα του διεθνούς ακροατηρίου (με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, πολλών Δυτικών, Ρώσων και Ασιατών).
Αλλά «αυτό το πολύ οδυνηρό για όλους τους Σαουδάραβες», διαβεβαίωσε, «δεν θα μας διχάσει όσο υπάρχει ένας βασιλιάς που ονομάζεται Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ένας πρίγκιπας-διάδοχος που ονομάζεται Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ένας πρόεδρος στην Τουρκία που ονομάζεται Ερντογάν»!
Ηταν μια ξαφνική επίθεση... φιλίας του MBS προς τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που η Αγκυρα «φωτογραφίζει» εδώ και ημέρες με διαρροές στα ΜΜΕ τον πρίγκιπα-διάδοχο ως βασικό υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι, κλιμακώνοντας μεθοδικά τις πιέσεις στο Ριάντ και, έμμεσα, στις συμμάχους ΗΠΑ.
Την εκδήλωσή της φαίνεται πάντως ότι «έστρωσαν» δύο τελευταίες, σημαίνουσες εξελίξεις:
(α) η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία MBS-Ερντογάν, την επαύριο της κενής αποκαλύψεων, πλην όμως έμπλεης προειδοποιήσεων ομιλίας του Τούρκου προέδρου για την υπόθεση Κασόγκι, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα ότι την εντάσσει στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου γεωπολιτικο-οικονομικού παζαριού, με αρχικό στόχο ειδικές παραχωρήσεις (βλ. εξαίρεση της Τουρκίας από τις δευτερογενείς αμερικανικές κυρώσεις λόγω συνεργασίας με το Ιράν, άρση αραβικού αποκλεισμού στο σύμμαχο Κατάρ, χαλάρωση των μέτρων κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) και με απώτερο στόχο να πάρει τα σκήπτρα από το Ριάντ στην πολιτική ηγεμονία του σουνιτικού Ισλάμ,
(β) η προχθεσινή επίσκεψη-αστραπή στην Αγκυρα της διευθύντριας της CIA, Τζίνα Χάσπελ, που σύμφωνα με την τουρκική Sabah έλαβε γνώση από τη MİT όλου του υλικού που αφορά τη δολοφονία του Κασόγκι (συμπεριλαμβανομένων, αναφέρει το δημοσίευμα, των περιώνυμων ηχητικών ντοκουμέντων, την ύπαρξη των οποίων η Αγκυρα δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει).
Κατά το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η πραγματική αποστολή της Χάσπελ (για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημέρωνε μετά τα μεσάνυχτα τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ) «ήταν να προειδοποιήσει τους Τούρκους να μην τραβήξουν το σχοινί έως το σημείο ανατροπής του πρίγκιπα-διαδόχου. Κάτι που θα περιέπλεκε τις αμερικανικές ισορροπίες μεταξύ της υπεράσπισης των αμερικανικών αξιών και των συμφερόντων των ΗΠΑ στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».
Αμηχανία στις ΗΠΑ
Αυτή η έκδηλη αμηχανία ήταν εμφανής ακόμη και στη χθεσινή συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street Journal, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος -που λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Κασόγκι «τη χειρότερη συγκάλυψη στα χρονικά»- άφησε μεν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει την ευθύνη προσωπικά ο MBS -«αυτός κάνει κουμάντο», ανέφερε, «και επομένως, αν κάποιος [ευθύνεται] θα ήταν αυτός»-, πρόσθεσε ωστόσο ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρίγκιπα-διάδοχο, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ιδέα. Ερωτηθείς εάν πίστεψε τις διαψεύσεις που άκουσε, έκανε μια μικρή παύση και απάντησε: «Θέλω να τις πιστέψω. Το θέλω πολύ».
Το πόσο πολύ το θέλει φάνηκε πράγματι από τα πρώτα αντίμετρα-«ασπιρίνη» που ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακαλώντας τις βίζες 21 Σαουδαράβων, στις πλάτες των οποίων το Ριάντ έχει ήδη ρίξει την ευθύνη για την υπόθεση Κασόγκι (ανάμεσά τους δύο στενότατοι συνεργάτες του MBS). «Δεν θα είναι αυτή η τελευταία λέξη των ΗΠΑ στο θέμα», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε χθες το «μπαλάκι» στο (διχασμένο και σε αυτό το θέμα) αμερικανικό Κογκρέσο. «Το τι θα κάνουμε τελικά», ανέφερε, «θα το αφήσω -σε συνεννόηση με εμένα- στο Κογκρέσο», το οποίο... παρεμπιπτόντως έχει διακόψει τις εργασίες του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας