Κεκλεισμένων των θυρών έγινε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, με αντικείμενο την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που έχει σημαντικές πολιτικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν και την κατοικία του Σαουδάραβα προξένου.
Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι έρχεται στο Ριάντ για λογαριασμό του προέδρου Τραμπ, ο οποίος μετά τη συνομιλία του με τον βασιλιά Σαλμάν είχε εκφράσει την άποψη ότι μπορεί η δολοφονία να έχει γίνει από «ανεξέλεγκτους δολοφόνους» και όχι από «επίσημα» όργανα του κράτους.
Επισήμανε δε ότι ο Σαουδάραβας μονάρχης «αρνήθηκε κατηγορηματικά» οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου, που ασκούσε δριμεία κριτική στο καθεστώς της χώρας του.
Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σύντομα η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παραδεχθεί ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ανάκρισης μέσα στο προξενείο.
Σύμφωνα με τους New York Times, το Ριάντ αναμένεται να παραδεχθεί ότι την ευθύνη για τον θάνατο του δημοσιογράφου φέρει αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, φίλος του διαδόχου του θρόνου.
Ότι θα ειπωθεί ότι ο πρίγκιπας είχε δώσει εντολή «να ανακριθεί» ο Κασόγκι και να σταλεί πίσω στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο ο αξιωματούχος αποδείχθηκε «τραγικά ανίκανος», έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον δημοσιογράφου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί και με τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος συχνά είχε γίνει στόχος της κριτικής του Κασόγκι. Στη συνέχεια ο Μάικ Πομπέο θα πάει στην Τουρκία.
Η υπόθεση έχει σαφώς, πέρα από τις διπλωματικές, και οικονομικές παραμέτρους, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών δεσμών μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ -όπως και άλλες χώρες- έχουν απειλήσει με σοβαρές κυρώσεις την πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, με το Ριάντ να απαντάει ότι «το βασίλειο θα απαντήσει σε τυχόν μέτρα λαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερα μέτρα. Η σαουδαραβική οικονομία έχει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».
Γαλλία: «Σοβαρές συνέπειες»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε ότι η υπόθεση της εξαφάνισης και φρικιαστικής δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και η Γαλλία, μαζί με άλλες χώρες, απαιτούν «απόλυτη διαφάνεια για όσα συνέβησαν».
«Αν όντως αποδειχθούν αυτές οι κατηγορίες», είπε, «θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα και με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που επισκέπτεται τη Γαλλία.
Έρευνα στην προξενική κατοικία
Στο μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι ωστόσο μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε έρευνα στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.
Ωστόσο, ασαφές παραμένει πότε θα γίνει η έρευνα.
Στη διάρκεια της νύχτας, και επί εννέα ώρες, η τουρκική εγκληματολογική υπηρεσία έψαξε το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο δεν έδωσαν στοιχεία για τα ευρήματά τους.
«Κάναμε έρευνα και συλλέξαμε στοιχεία από ό,τι κρίναμε απαραίτητο», δήλωσε αξιωματικός της υπηρεσίας. Ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι της εγκληματολογικής υπηρεσίας αναζητούσαν «ίχνη τοξικών ουσιών» εντός και εκτός του προξενείου.
Μπατσελέτ: «Εξωδικαστική εκτέλεση»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι διεθνείς αντιδράσεις.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε τόσο την Τουρκία όσο και τη Σαουδική Αραβία να δώσουν στη δημοσιότητα «όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα για την εξαφάνιση και την εξωδικαστική εκτέλεση» του Τζαμάλ Κασόγκι.
Όπως τόνισε, όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, ο Σοαυδάραβας δημοσιογράφος «μπήκε στο προξενείο και έκτοτε δεν τον είδε κανείς. Καλούνται οι σαουδαραβικές αρχές να αποκαλύψουν τι έχει συμβεί από εκείνη τη στιγμή και μετά».
Η Μισέλ Μπατσελέτ μάλιστα κάλεσε σε άρση της διπλωματικής ασυλίας όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι ύποπτοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όπως ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας