Χωρίς συγκεκριμένο συμπέρασμα, πέρα από την επαναβεβαίωση της διαφωνίας των μελών του, αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χθες η -δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα- συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟHE για τα τεκταινόμενα και τα ανησυχητικά μελλούμενα στην επαρχία της Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.
Τη σύγκληση της χθεσινής συνεδρίασης ζήτησε η Μόσχα, για να ενημερώσει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Σ.Α. για τα (μη) αποτελέσματα της πρόσφατης τριμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας, στην Τεχεράνη. Με ανυπαρξία συμφωνίας φαίνεται εν τω μεταξύ ότι ολοκληρώθηκαν, χθες, και οι συνομιλίες διπλωματών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη Γενεύη.
Επισήμως, κύριο θέμα ήταν η κατάρτιση νέου Συντάγματος της Συρίας: προπομπό της πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Με το πέρας της συνάντησης, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για το Συριακό, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν η Μόσχα θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ και στα πέριξ εναπομείναντα τελευταία οχυρά αντικαθεστωτικών και εξτρεμιστών στη Συρία.
Εκπρόσωπος του Ντε Μιστούρα αρκέστηκε να παραπέμψει στην ενημέρωση που θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Ιταλο-σουηδός διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Με χθεσινό άρθρο του, εν τω μεταξύ, στη Wall Street Journal, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν καλούσε εκ νέου τους λυκοσυμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, να αποτρέψουν μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ιντλίμπ.
«Μια επίθεση του [συριακού] καθεστώτος θα προκαλέσει επίσης σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για την Τουρκία, την υπόλοιπη Ευρώπη και πέραν αυτής», επισήμανε, χρησιμοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς ως μοχλό διπλωματικής πίεσης το ορατό ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής ροής από τα συριακά εδάφη.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση, ανέφερε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πληρώσει το τίμημα ολόκληρος ο κόσμος».
Και, με την ευκαιρία, επέκρινε την Ουάσινγκτον για τη στάση της στις εξελίξεις στην Ιντλίμπ, για το οποίο απειλεί εκ νέου με επέμβαση μόνο σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ.
«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να απορρίψουν την αυθαίρετη ιεράρχηση του θανάτου. Τα συμβατικά όπλα ευθύνονται για πολύ περισσότερους νεκρούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, που -ένεκα του αιματοκυλίσματος των Κούρδων από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού- γνωρίζει το θέμα από... πρώτο χέρι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας