Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομιχλώδης συμφωνία για την Ιντλίμπ
Tolga Bozoglu/Pool Photo via AP, File

Ομιχλώδης συμφωνία για την Ιντλίμπ

  • A-
  • A+

Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των ανταρτών, τάχθηκαν τελικώς κατά την συνάντησή τους στην Τεχεράνη οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που όμως δεν πείθει ιδιαίτερα ότι θα έχουν ενιαία στάση στο θέμα και τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η επιχείρηση των δυνάμεων του Άσαντ.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί συμφώνησαν μεν ότι «δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση» και ότι «ο εμφύλιος μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω διαπραγμάτευσης» και για ακόμη μια φορά «κήρυξαν» τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι διαφωνίες όμως ήταν και πάλι ευδιάκριτες.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τους, οι τρεις ηγέτες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται με σκοπό την πάταξη του ISIS, της Αλ Νούσρα και άλλων ομάδων ισλαμιστών ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή τον ISIS.

Επίσης υπογράμμισαν πως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η διάκριση ανάμεσα στις παραπάνω οργανώσεις και στις ένοπλες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που θα συμμετέχουν στην κατάπαυση του πυρός είναι τεράστιας σημασίας, ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Τις κάλεσαν εξάλλου να καταθέσουν τα όπλα, κάτι που όπως επισήμανε ο Ερντογάν είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα συγκρατούσε τα κύματα προσφύγων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρόταση που είχε ήδη παρουσιάσει η Σαμπάχ και έλεγε πως όσες ομάδες δεν καταθέσουν τα όπλα θα μπουν στο στόχαστρο.

Κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Ερντογάν

Την κατάπαυση του πυρός υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει τους αντάρτες της Ιντλίμπ -δηλαδή κυρίως τζιχαντιστές της τουρκόφιλης Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ που έχει δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα- λέγοντας πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας του και ότι επαπειλείται μια ακόμα ανθρωπιστική καταστροφή.

«Η Ιντλίμπ δεν είναι απλά σημαντική για το μέλλον της Συρίας, είναι σημαντική για την εθνική ασφάλειά μας και για το μέλλον της περιοχής», είπε ο Ερντογάν και προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφή. Κάθε μάχη εναντίον των τρομοκρατών απαιτεί μεθόδους βασισμένες στον χρόνο και την υπομονή. Δεν θέλουμε να έχουμε στην Ιντλίμπ λουτρό αίματος», τόνισε.

Επιπλέον, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η χώρα του «δεν έχει τη δυνατότητα» να φιλοξενήσει κι άλλα εκατομμύρια πρόσφυγες απ' την επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία.

«Πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση για να αποτρέψουμε την προσφυγιά, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε θυμίζοντας πως «η Τουρκία ήδη παρέχει φιλοξενία σε 3,5 εκατ. πρόσφυγες απ' τη Συρία».

Σε διαφορετική γραμμή ο Πούτιν

Η έκκλησή του, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμάχου του Άσαντ, ο οποίος επέμεινε πως η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλο το συριακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ.

«Πρέπει να σκεφτούμε από κοινού όλες τις πτυχές αυτού του περίπλοκου ζητήματος» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να το λύσουμε μαζί και να συνειδητοποιήσουμε ότι η νόμιμη συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και τελικά πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο όλων των εδαφών της».

Αντιδρώντας, δε, στην πρόταση του Ερντογάν για κοινό ανακοινωθέν που θα απευθύνει έκκληση για εκεχειρία στην Ιντλίμπ, είπε μεν ότι «θα ήταν καλή», αλλά άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα δεν πιστεύει ότι θα είχε διάρκεια.

Εξάλλου, πρόσθεσε: «Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι σ' αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι' αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Άμεση υποχώρηση των ΗΠΑ ζήτησε ο Ρουχανί

Απ' την πλευρά του Ιράν, ο Χασάν Ρουχανί απαίτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' τη Συρία, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 στρατιώτες. «Πρέπει να πιέσουμε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν», είπε τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία πρέπει να ξεριζωθεί απ' τη Συρία, ειδικά απ' την Ιντλίμπ».

Ουσιαστικά οι τρεις τους επιβεβαίωσαν εκ νέου το πόσο διαφορετικά είναι τα συμφέροντα τους στην περιοχή, που εισέρχεται σε μια νέα κρίσιμη φάση, καθώς είναι θέμα χρόνου πλέον η επιχείρηση ανακατάληψης απ' τις δυνάμεις του Άσαντ.

Για χημικά μιλούν οι ΗΠΑ, έκκληση από ΟΗΕ

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω του νέου απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, υποστήριξαν ότι έχουν «σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» πώς ο Ασαντ ετοιμάζει χημικά όπλα για την επίθεση στην Ιντλίμπ. Οι ΗΠΑ πολλές φορές ζήτησαν από την Ρωσία εάν μπορούν να «επιχειρήσουν» στην Ιντλίμπ για την εξόντωση των ανταρτών, είπε ο Τζέφρι και όταν ρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, δεν το απέκλεισε.  

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα, σημειώνει πως «πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε κάθε πρόταση που θα αποτρέψει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία στην Ιντλίμπ». Είπε ακόμη πως έχει κάποιες ιδέες για το πώς θα διαχωρίσουν τους «τρομοκράτες» απ' τους αμάχους.

Ο ντε Μιστούρα έκανε άλλωστε έκκληση για τη διάνοιξη «προστατευμένων εθελοντικών διαδρομών διαφυγής», για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Είτε θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια πολιτική λύση για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο είτε θα δούμε αυτόν τον πόλεμο να φτάνει σε νέα επίπεδα φρίκης», τόνισε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε άλλωστε σημαντική τη σημερινή τριμερή σύνοδο στην Τεχεράνη και είπε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των τριών αυτών χωρών στη Γενεύη. Ακολούθως, την επόμενη Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφτασε η ώρα της αλήθειας για την Ιντλίμπ
​Με την πιο κρίσιμη φάση της συριακής κρίσης ως κύριο πιάτο στο «μενού» και... δυσκολοχώνευτο συνοδευτικό το μέλλον της μεταξύ τους λυκο-συμμαχίας, οι πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν (οι χώρες των οποίων...
Εφτασε η ώρα της αλήθειας για την Ιντλίμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινό ανακοινωθέν με «δεσμεύσεις» και μηνύματα
Τη στιγμή που η Συρία εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο πολεμικών εχθροπραξιών αλλά και έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί συναντήθηκαν στην Άγκυρα και «δεσμεύθηκαν» να συνεργαστούν,...
Κοινό ανακοινωθέν με «δεσμεύσεις» και μηνύματα
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συρία: Ρεαλπολιτίκ και κρυφές διπλωματικές κινήσεις
Για κρυφές συμφωνίες και ανομολόγητους στόχους πίσω από τις κινήσεις Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν μιλά το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του για την κατάσταση στη Συρία, τον ρόλο του Άσαντ και την προσπάθεια για...
Συρία: Ρεαλπολιτίκ και κρυφές διπλωματικές κινήσεις
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνικά ο Άσαντ δεν βρίσκει λογικό να έχει «σοβαρές διαφωνίες» με την Τουρκία
Παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, από τη μια το ρώσικο υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Άγκυρα για παραβίαση της διμερούς συμφωνίας αναφορικά με την...
Ξαφνικά ο Άσαντ δεν βρίσκει λογικό να έχει «σοβαρές διαφωνίες» με την Τουρκία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφώνησαν σε συνταγματική επιτροπή για τη Συρία, ανησυχούν για την τρομοκρατία
Στην κοινότοπη συμφωνία ότι η η διπλωματία πρέπει να είναι το μέσο λύσης της συριακής κρίσης κατάληξαν οι ηγέτες της Ρωσία, της Τουρκίας και του Ιράν, που συναντήθηκαν στην Άγκυρα και επικέντρωσαν τις...
Συμφώνησαν σε συνταγματική επιτροπή για τη Συρία, ανησυχούν για την τρομοκρατία
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οπισθεν... ολοταχώς από τις ΗΠΑ στη Συρία
Με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η υφήλιος άρχισε να διερωτάται ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο...
Οπισθεν... ολοταχώς από τις ΗΠΑ στη Συρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας