Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επενδύσεις κι όχι μόνο πολιτική στήριξη, ζητά το Ιράν από την Ε.Ε.

ΑP Photo

Επενδύσεις κι όχι μόνο πολιτική στήριξη, ζητά το Ιράν από την Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Η πολιτική στήριξη, δεν αρκεί, χρειάζονται και επενδύσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Τεχεράνη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανή την πυρηνική συμφωνία που είναι σε ισχύ, με τη χώρα της Μέσης Ανατολής, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ. 

Όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει περαιτέρω από την πολιτική στήριξη και να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη δεν αρκεί», συμπληρώνοντας ότι η Ένωση «πρέπει να κάνει έμπρακτα βήματα προς μία οικονομική συνεργασία με το Ιράν και να αυξήσει τις επενδύσεις». 

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε την Κυριακή ότι αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία. 

Επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., η εφημερίδα σημείωσε ότι οι εν λόγω χώρες θα εξετάσουν πρόταση για ένα νέο σύμφωνο με το Ιράν, που θα εμπεριέχει ορισμένες προσθήκες για να κατευνάσουν τις ΗΠΑ. Ωστόσο, πηγές από την Ε.Ε., οι οποίες φέρεται να συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν στο Reuters ότι η συνάντηση της Βιέννης την ερχόμενη Παρασκευή θα εξετάσει θέματα εφαρμογής και λεπτομέρειες της συμφωνίας, και δεν θα καλύψει άλλα ζητήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δεσμεύθηκαν την Τρίτη να συνεργαστούν υπέρ της πυρηνικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο αποχώρησε από τη συμφωνία, αλλά υποσχέθηκε να επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

 

 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Έπαινοι Νετανιάχου στον Τραμπ για τις κυρώσεις στο Ιράν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την επανεπιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν αρθεί σε βάρος του Ιράν,...
Έπαινοι Νετανιάχου στον Τραμπ για τις κυρώσεις στο Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ρουλέτα» με την παγκόσμια ειρήνη
Και τώρα τι; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα μετά την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικά του Ιράν. Αντιμέτωπος με τους...
«Ρουλέτα» με την παγκόσμια ειρήνη